Presentació del llibre “Viatge Universal pel Pirineu”

Us convidem a la presentació del llibre

VIATGE UNIVERSAL PEL PIRINEU
Per terres del Pallars Sobirà
Aigües braves i sort, entre la Pica d’Estats i la sal de l’Exposició Universal

que tindrà lloc

Divendres 4 de gener 
a les 6 de la tarda (18.00h)
a l’Oficina Comarcal de Turisme
Camí de la Cabanera, 2 (plànol)
Tel. 973 621 002

a càrrec de Joan Obiols, autor
Raimon Monterde, alcalde
Pere Bàscones, regidor d’Educació i Cultura

i amb la intervenció de
Núria Garcia Quera · Vanesa Freixa · Marta Lluvich

Sobre el llibre – Viatge universal pel Pirineu: si la muntanya fos el món

Ja han passat 33 anys des que Joan Obiols va iniciar el seu primer viatge pel Pirineu i en fa 31 que va presentar Esvorancs, el primer llibre de la col·lecció El Pirineu i la poesia de la història. Des d’aleshores, la seva feina ha estat impressionant: tots els pobles del Pirineu recorreguts, més de dos mil entrevistes i, de moment, catorze llibres publicats.

Ara ha encetat un nou viatge, el Viatge universal pel Pirineu, una col·lecció que constarà de 10 volums, dels quals sis ja han estat editats. El darrer, el que fa sis, acaba d’aparèixer i està dedicat al Pallars Sobirà, amb el títol El Pallars Sobirà: Aigües braves i sort, entre la Pica d’Estats i la sal de l’Exposició Universal.

La col·lecció està coeditada per dues editorials pirinenques, Editorial Andorra i Edicions Salòria, dues petites empreses culturals, una d’elles, Andorra, amb una llarga trajectòria i l’altra, Salòria, molt més jove. Totes dues, a banda i banda de la frontera, des d’Andorra i des de la Seu, estan treballant de valent per difondre l’obra dels autors pirinencs. La col·lecció de Joan Obiols ha estat una magnífica ocasió per treballar plegades, en una mena d’UTE, unió temporal d’empreses de les que s’estila per a obres de grans infraestructures.

Joan Obiols és un home de propòsits ferms: on posa l’ull, posa la lletra. La seva és una constància elevada a la màxima expressió. Té una gran capacitat de comunicació, empatia amb els seus interlocutors i respecte per la saviesa popular. Per això no és estrany que hagi acabat convertint-se en un referent per a tothom qui ha entrevistat.

Del Joan Obiols destacaria també la seva generositat: als lectors ens fa participar de tot el que ha rebut, ell i els seus llibres són l’engranatge entre la gent dels pobles del Pirineu i els receptors de la informació, que, en definitiva, som tots nosaltres.

El llibre que ara ens presenta és una nova manera d’entendre el Pallars Sobirà. Ho fa com un recorregut per les grans àrees de la comarca: el Baix Pallars, el Mig Pallars i l’Alt Pallars. Ens descriu el paisatge natural i humà. Els homes i les dones del Pallars Sobirà d’avui, i també del Pallars Sobirà del passat que, d’alguna manera, han cisellat el Pallars Sobirà d’ara.

Són justament les converses amb la gent del país, reproduïdes al llibre, les que dibuixen al Pallars Sobirà real, amb tot el que té de positiu però també posant al descobert les seves febleses i contradiccions. El llibre se’ns mostra com una mena de fresc, salpebrat de converses, caçades a l’atzar pel carrer, de personatges anònims.

Esment a part mereix el text d’introducció, una petita joia literària, tota una declaració de principis, una confessió a ànima oberta. L’autor es despulla i es mostra en tota la seva humanitat. En aquesta introducció he llegit, en tot just cinc o sis línies, la més exacta anàlisi del que és el Pirineu, la seva societat, la seva economia i les seves perspectives de futur.

Del conjunt de deu volums que conformen la col·lecció ja han estat editats els que corresponen al Principat d’Andorra (volum 1), a l’Alta Cerdanya (volum 2), a la Baixa Cerdanya (volum 3), a l’Alt Ripollès, l’Alt Berguedà, l’Alt Solsonès i l’Alta Noguera (volum 4), al Pallars Jussà (volum 5) i al Pallars Sobirà (volum 6).

La presentació del llibre El Pallars Sobirà: Aigües braves i sort, entre la Pica d’Estats i la sal de l’Exposició Universal tindrà lloc el divendres 4 de gener, a les 6 de la tarda (18.00h), a l’Oficina de Turisme del Pallars Sobirà.

Sobre l’autor – Joan Obiols

joan-obiols
L’autor, Joan Obiols

Joan Obiols i Puigpinós (Peramola, Alt Urgell, 1952) viu a la Seu d’Urgell. És llicenciat en història i mestre de català, professor i tècnic de turisme rural, humanista i escriptor. Membre de diverses entitats i col·lectius pirinencs, creador de programes radiofònics de temàtica pirinenca i alturgellenca, és un pirinenc en actiu.

El 15 de juliol de 1985, a les nou del matí, després d’una nit sense poder aclucar l’ull – les il·lusions desvetllen l’ànima i el cos -, vaig començar un viatge pel País de les meves olors que duraria vint-i-cinc anys, amb la visita a més de quatre-cents setanta-cinc pobles, amb més de mil tres-centes entrevistes i més de dues mil cinc-centes pàgines escrites en vuit volums – Esvorancs, Marrades, Nits de taverna, Fulls de pergamí, El desert verd, L’infern dolç, La cucota La gramola – que configurarien la col·lecció «El Pirineu i la poesia de la història», un recorregut per la cultura tradicional de l’Alt Pirineu i Aran.

 

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Ves al contingut
Aneu a la barra d'eines