Presentació del llibre “Indrets d’una guerra”

L’Ajuntament de Sort i l’Editorial Bresca
es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre

INDRETS D’UNA GUERRA
Cronologia del front del Pallars
Abril del 1938 – Febrer del 1939

Presentació a càrrec de Manel Gimeno i Llardén, autor del llibre

Amb la participació de:
Raimon Monterde, alcalde de Sort
Pere Bàscones, regidor de Cultura
Alexandre Amat, editor

Divendres, 28 de desembre
a les 6 de la tarda (18.00h)
Sala d’Actes Hug Roger III
Oficina de Turisme del Pallars Sobirà
Camí de la Cabanera, 2 (Sort, Lleida)
Tel. 973 621 002Google Maps


El llibre – “Indrets d’una guerra”

Vuitanta anys després, quan el pes de la història és ja més fort que el record de la Guerra Civil – i els elements que conformaren la línia del front del Pallars es comencen a catalogar com a patrimoni històric en l’àmbit institucional -, és el moment de donar a conèixer i de treure de l’oblit els espais on succeïren aquells enfrontaments que ningú hauria volgut, però que van tenir lloc.

Cal salvaguardar la seva memòria i facilitar el seu coneixement per evitar, com ha passat en altres esdeveniments importants de la nostra història, que el temps i la poca informació no permetin saber amb certa exactitud i rigor el que va passar aquells anys a les nostres contrades. Aquest és el principal motiu d’Indrets d’una guerra: rescatar i donar a conèixer un dels aspectes menys coneguts del que fou la Guerra Civil al Pallars i saber què en queda actualment, abans que el temps i la mateixa natura l’arraconin definitivament.

Manel Gimeno presenta un treball profund i rigorós, elaborat a partir dels arxius militars, memòries de testimonis que ho van viure i diaris personals inèdits. Com a suport al seu treball, s’inclouen mapes, centenars de fotografies actuals que faciliten la localització de la línia del front i del que hi queda avui. Tot això ajuda a completar la trilogia que també confluí al Pallars durant la Guerra Civil: la revolució, la guerra militar i la repressió.

+info Bresca Editorial


L’autor – Manel Gimeno i Llardén (la Pobla de Segur, 1951)

Interessat en la Història, ha participat com a professor en diversos cursos i seminaris sobre la Guerra Civil i la construcció de les centrals hidroelèctriques dels rius Flamisell i Noguera Pallaresa.

En l’àmbit de la recerca, s’ha centrat principalment en la història del segle XX al Pallars i, més concretament, en el període de la Guerra Civil i l’aspecte econòmic de la postguerra a través de la indústria i el comerç.

És autor de diversos llibres i articles relatius a alguns dels episodis de la història del segle XX al Pallars. Les seves publicacions són:

Alguns dels seus articles han estat publicats a la revista L’Avenç (1987); Historia y vida (1989); Àrnica, l’article del qual fou premiat amb el XIII Premi Pica d’Estats en la vessant de “Mitjans locals” (2002); i Sàpiens (2004), entre d’altres.

+info Nació Digital (www)


Organitzen: Ajuntament de Sort · Bresca Editorial · Biblioteca Pública de Sort
Amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Sobirà

 

1 Comentaris

  • Miquel Amat Campanya desaperagut del poble d’Oliana a terres de l’Ebre el 1938.
    Emisari de gerra.
    D’Estat Catala i rebassaire
    De el municipi de Gavà. Bcn.

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content