Llarvent, el bressol dels nostres records

Coberta del llibre "Llarvent, el bressol dels nostres records"

Coberta del llibre "Llarvent, el bressol dels nostres records"Us convidem a la presentació del llibre

LLARVENT, EL BRESSOL DELS NOSTRES RECORDS
de Maria Sabarich Font i Salvador Sabarich Font

Que tindrà lloc dissabte 13 d’octubre, a les 5 de la tarda
A la Sala d’Actes del Casal de Gent Gran (c/ Carles Pol i Aleu, 8)
Amb l’assistència de: Artur Blasco i Giné · Josep Colom Prió · Agustí López i Pla · Ares Prat Pujol · Carme Sabarich Farràs i l’autora, Maria Sabarich Font 

Amb el suport del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya

El llibre
Maria Sabarich Font (1926) i Salvador Sabarich Font (1924-2007) van néixer en el si d’una família humil i treballadora, casa el Forn de Llarvent. Els seus pares van voler que els cinc fills tinguessin una formació bàsica d’acord amb les possibilitats que els podien oferir. Compaginar anar a «estudi» i fer feines de pagès va suposar un esforç i una complicitat familiar que va deixar empremta.
Així ho demostra l’interès dels autors a deixar testimoni dels seus records en aquest llibre on expliquen, amb el cor a la mà, allò que tant els ha marcat a les seves vides.

Maria Sabarich als prats d'Enviny
Maria Sabarich i la Paloma, la seua gosseta inseparable

Del pròleg d’Artur Blasco
Llarvent. El bressol dels nostres records és fruit de la sensibilitat i de la tendresa dels autors, els germans Maria i Salvador Sabarich Font i, sobretot, conseqüència inevitable de l’estimació del seu entorn territorial i humà. Un entorn de solitud i de recolliment en el qual, avui, la Maria viu amb la companyia del record i del dolor de les absències. Com la salsofraja amb el rocam i el muguet amb la tartera. Com la lluna emmirallada en la tolla excepcional del seu Noguera atribolat.
Al Salvador (dissortadament, ja traspassat) el vaig conéixer i tractar durant els anys en què vaig tenir responsabilitats  a la delegació del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya a Sort. Tenia uns grans coneixements sobre l’agricultura i la ramaderia del seu estimat Pallars Sobirà i del Pirineu en general i li agradava de parlar-ne.
Vaig conèixer la Maria un matí d’hivern de fa gairebé trenta anys, vora el foc a terra de casa seva: casa Mestre Jaume, d’Enviny. Em va cantar una cançó i em va explicar coses de la seva vida que em van evidenciar que em trobava davant d’una dona excepcional que vivia a contracor de l’adversitat.
Un dia la Maria em va assenyalar una alzina al cap del poble i em va fer una confidència: que aquella alzina era amiga i còmplice seva i que li explicava tot el que passava a Enviny en un llenguatge que només elles dues coneixien. Per ella, Maria, t’hauràs assabentat que els amics et visitem de tant en tant, potser més sovint del que et pensaves.
Gràcies per la teva amistat i per la teva ploma fidel als teus i a la teva història, que també és la nostra.

Signat: Artur Blasco
Arsèguel, estiu de 2012

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content