Vetllada literària amb Dolors Millat

 CRÒNICA DE LA VETLLADA LITERÀRIA

Una dotzena d’usuàries i usuaris de la Biblioteca Pública de Sort van prendre part aquest darrer dissabte, 16 de desembre, de la Vetllada Literària, el nom amb què es coneixen les trobades del Club de Lectura de la Biblioteca Pública de Sort, aquest cop amb la presència de Dolors Millat, autora de la novel·la La filla del Nord que va ser l’objecte de la trobada, i que signa també altres novel·les, poemaris i assajos sobre teoria de l’escriptura.

 Destaquem que el Club de Lectura de Sort no es trobava des de feia pràcticament una dècada. No obstant, els bons resultats d’aquesta trobada pel que fa al nombre d’inscripcions s’expliquen fàcilment per la qualitat de l’obra, que ja ha tret al carrer una segona edició, i la vinculació de la seva autora amb la nostra població, atès que encara que resident a Barcelona és filla de casa Conqués de Sort.

La Vetllada, que es va iniciar amb la presentació dels assistents per tal de facilitar la conversa entre ells i amb l’autora, es va desenvolupar en un ambient informal i agradable, propiciat pel fet que, evocant els berenars que preparava a la protagonista Berthe la seva mentora Vicky Coppini Sabarich, les assistents a la trobada van gaudir de xocolata desfeta i coques de brioix i redort dels forns locals.

L’autora va trencar el gel de la trobada posant de manifest els paralel·lismes entre les seves vivències, amb estades professionals a Mont-réal i Nova York, i les que experimenta la protagonista Berthe, que en començar la novel·la assistim al seu trasllat sobtat i inesperat des de la ciutat de Nova York a la recòndita població de Sept-Îles, al nord de la regió francòfona del Quebec al Canadà, on es retrobarà amb el Maikaniss, amic d’infància i exponent de la problemàtica dels indis innus del Canadà, avui dia pràcticament reclosos a la reserva d’Uashat però que es revolten contra el poder establert en la defensa de la seva terra ancestral, Nitassinan, nom amb què coneixen tradicionalment el Gran Nord canadenc.

En el transcurs d’una animada conversa que es va allargar durant gairebé tres hores les participants del Club de Lectura van coincidir en els elogis cap a la construcció de la trama, amb diversos plans temporals superposats però molt ben lligats pel que fa a la peripècia vital de la Berthe i els personatges que l’envolten i que transcorre gairebé sense respir, de manera que es converteix en una lectura addictiva.

També es van fer molts comentaris i preguntes al voltant de la situació vital dels indis innus, que l’autora ha tingut ocasió de conèixer de primera mà i que també va ser evocada per altres assistents que a la trobada que es van assabentar de les revoltes índies dels anys 80 en la seva estada a Mont-réal. Altres aspectes destacats foren l’evocació del bosc, o la forest, que per als indis innus és un lloc de comunió amb els seus ancestres; el paper de la música i el ball en la novel·la (amb la seva pròpia playlist a Spotify) o les dificultats que presenta l’escriptura d’escenes de passió.

Un altre aspecte destacable i molt comentat de La filla del Nord és la multiculturalitat dels seus personatges, que va donar peu a observacions sobre el racisme de què encara són objecte els indis innus i les diverses idiosincràsies culturals.

Com és natural, també es va parlar molt de la secció de la novel·la que transcorre al fictici poble pallarès d’Oralla, transposició de Toralla en la vida real, i el caràcter i una parla perfectament identificables com a pallareses dels cosins de Berthe que hi apareixen; altres escenaris d’aquesta secció són Salàs de Pallars, Boí, les muntanyes dels Encantats i el mateix poble de Sort.

Tant les assistents com la mateixa autora, que també ens va avançar alguns detalls de la seva pròxima novel·la, van fer una valoració molt positiva de la Vetllada Literària, i es van emplaçar pel dissabte 24 de març, també a les 6 de la tarda, aquest cop per debatre la novel·la L’altra de la jove autora Marta Rojals, els exemplars de la qual ja es podran emportar en préstec de la Biblioteca un cop tornem de les vacances el 8 de gener vinent.

VETLLADES LITERÀRIES
DE LA BIBLIOTECA PÚBLICA DE SORT

Trobada del Club de Lectura amb M. Dolors Millat
escriptora, autora de la novel·la La filla del Nord

Dissabte 16 de desembre, a les 6 de la tarda
a la Biblioteca Pública de Sort
Av. Diputació, 20 (plànol)

Les Vetllades Literàries són les trobades del Club de Lectura de la Biblioteca Pública de Sort en un ambient distès i desenfadat per a compartir opinions i valoracions al respecte dels títols que els/les integrants del Club hagin triat amb anterioritat.

La participació en el Club de Lectura és lliure i gratuïta, tothom que hi estigui interessat es pot adreçar a la Biblioteca per sol·licitar en préstec o descàrrega electrònica gratuïta el títol a comentar o bé participar en la Vetllada Literària sense cap més compromís.

La filla del Nord

La problemàtica dels indis del nord del Canadà és el rerefons d’una història d’amor, d’amistat i de superació personal d’una jove que viu a Nova York.

La Berthe deixa Nova York i la llibreria on treballava i busca el seu lloc al Canadà de la infantesa, primer a Mont-real i després a la reserva índia d’Uashat, on es retroba amb en Maikaniss, el seu amic d’infantesa, ara convertit en un activista dels drets del indígenes.

El periple geogràfic de la Berthe serà també una recerca personal amb moltes trampes i grans satisfaccions. Com és la vida dels indis innus en uns boscos que perden terreny cada dia davant de grans projectes industrials? Què tenen en comú els caçadors nòmades de la regió boreal amb els habitants de Nova York, del Pallars o de Barcelona?

La filla del Nord és una història de coratge d’amors i desamors, d’amistats i traïcions, de família i desarrelament.

+ Vols fer un tast de l’obra? Descarrega’n un fragment! (pdf)
+ info Proa Editorial (www)

L’autora

Maria Dolors Millat Llusà (Sort, 29 de maig de 1959) és una escriptora, poeta i docent. Llicenciada en història antiga per la Universitat de Barcelona. El 1987 va marxar a viure a Mont-réal, on va entrar en contacte amb els tallers d’escriptura creativa.

L’any 1993 va fundar l’Aula de Lletres, la primera escola d’escriptura de Catalunya que posteriorment esdevindria l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, de la qual va ser cap d’estudis durant quatre anys. Posteriorment, ha fundat i dirigit la Escuela de Escritores Alonso Quijano a la Manxa.

Amb el seu nom ha publicat les novel·les Quirat i mig (2012), Terra inhòspita (2013), així com els reculls de poemes Lunas de arena (2007) i Al batec de la terra (2007). A més, amb el pseudònim Lola Sabarich, ha escrit obres sobre la temàtica de l’escriptura literària: Cómo mejorar un texto literario: un manual práctico para dominar las técnicas básicas de la narración (2001); El oficio de escritor: todos los pasos desde el papel en blanco a la mesa del editor (2000)

+ Per saber-ne més: Qui és Qui de les Lletres Catalanes (www)
+ Entrevista AraLlegim (pdf)

[youtube_sc url=”https://youtu.be/Y2Cr-hUpvLs”] [youtube_sc url=”https://youtu.be/ERtHIXqI-uA”]

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content