Homenatge als afusellats de Rialp i Escaló

HOMENATGE ALS AFUSELLATS DE RIALP I ESCALÓ – MAIG DE 1938
Cementiri de Montardit de Baix
Diumenge 28 d’octubre, a les 12 del migdia

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà, amb el suport de l’Ajuntament de Sort i el Memorial Democràtic entre altres entitats, organitza el proper diumenge 28 d’octubre a les 12 hores un homenatge als afusellats de Rialp i Escaló al cementiri de Montardit de Baix.

Aquest cementiri municipal va ser creat pel Comitè del municipi d’Enviny el 1936. Dos anys més tard, el 15 de maig de 1938, els veïns de Montardit foren obligats per les tropes franquistes a enterrar en el cementiri les restes de 19 pallaresos. Eren 8 veïns d’Escaló que havien estat afusellats al costat del cementiri i 11 veïns de Rialp que els havien afusellat a la guixera de Sort.

Durant aquest acte s’inaugurarà un panell que explica aquests fets i a la vegada vol dignificar aquest espai en la seva doble condició de lloc d’afusellament i d’enterrament. En aquest panell s’expliquen, breument, l’origen del cementiri de Montardit, les circumstàncies dels assassinats dels veïns i veïnes d’Escaló i de Rialp, i es recuperen per primer cop els noms, cognoms i edat de totes les víctimes enterrades a Montardit. El patiment i el trauma que aquests fets, i altres de semblants que tingueren lloc al Pallars, suposen per a moltes famílies es reflecteix a través d’un text extret de Pedra de tartera, la primera novel·la de Maria Barbal, que participarà en l’acte llegint-ne un fragment. Aquesta novel·la ens acosta a la història íntima d’una família pallaresa que també fou víctima de la repressió franquista de 1938, en circumstàncies molt semblants a les dels veïns d’Escaló i de Rialp.

La dignificació d’aquest espai forma part del projecte de recerca i actuacions de senyalització i dignificació dels llocs de memòria de la repressió i mort situats al voltant de l’eix viari de la carretera C-13 al Pallars Sobirà que el Consell Comarcal va engegar el 2010. L’objectiu d’aquest projecte, del qual s’ha desenvolupat fins ara la primera fase, ha estat conèixer les circumstàncies de la mort de les víctimes de la Guerra Civil al Pallars, senyalitzar i dignificar els espais de mort.

En definitiva, el Consell Comarcal vol donar a conèixer els fets de la Guerra Civil, la postguerra i, en general, la memòria democràtica del Pallars Sobirà per no oblidar-nos de les conseqüències devastadores que tenen els conflictes armats.

Més informació i mapa de la localització: Fosses i repressió – Memorial Democràtic

Organitza: Consell Comarcal del Pallars Sobirà
Amb el suport de: Ajuntament de Sort · Ajuntament de Rialp · Ajuntament de La Guingueta d’Àneu · Memorial Democràtic · Departament de Governació i Relacions Institucionals · Parc Natural de l’Alt Pirineu 

1 Comentaris

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top