El Riu de les Dones

Presentació del llibreriu dones mailchimp
EL RIU DE LES DONES
a càrrec de Jordi Suñé, autor

Dissabte 21 de desembre
a les 6 de la tarda
a la Biblioteca Pública de Sort
Av. Comtes del Pallars, 41

Organitza: Ajuntament de Sort
Amb el suport de l’Institut Català de les Dones

Més informació
www.elriu.cat · Entrevista amb l’autor a nuvol.com · Centre d’Art i Natura de Farrera

CRÒNICA DE LA PRESENTACIÓ

Benvolguts, benvolgudes,

La Biblioteca Pública de Sort ha acollit aquesta tarda la presentació del llibre El Riu de les Dones: converses amb les padrines de l’Alt Pirineu, de l’antropòleg Jordi Suñé, activitat que ha estat organitzada per l’Ajuntament de Sort amb el suport de l’Institut Català de les Dones i a la qual han assistit una vintena de persones.

L’acte ha estat introduït pel senyor Lluís Llobet, director del Centre d’Art i Natura (CAN) de Farrera, que ha explicat la gènesi del llibre a partir de la beca de recerca concedida pel Centre l’any 2011 i que ha estat publicat en el marc de la col·lecció de treballs de recerca que edita el Centre, de la qual n’és el tercer volum.

Al seu torn, el senyor Suñé, com a expert en el camp de l’antropologia urbana, que té per objectiu l’estudi dels processos de transformació urbana en l’àmbit social i dels trets distintius que caracteritzen diferents sectors socials, així com la identificació de conflictes que permet exercir tasques de mediació social, ha fet èmfasi en el fet que l’objectiu del treball que s’ha presentat avui ha estat el de preservar la memòria de les padrines de l’Alt Pirineu, atès que per qüestions de gènere es tracta d’una mirada única sobre un temps i un indret determinat, l’Alt Pirineu de la primera meitat del segle XX.

Així, amb el suport de les gravacions en vídeo que permeten conservar, a més del testimoni oral, els gestos i expressions que defineixen i identifiquen les persones, es conserva una memòria històrica que corre perill imminent de desaparèixer, atès que es tracta de persones d’edat avançada que es troben en l’últim tram de la seva vida.

Recolzant la presentació en una abundant documentació fotogràfica que ha permès als assistents a la presentació identificar persones i indrets, s’han anat esmentant diferents aspectes del cicle vital tradicional de les comarques de muntanya: la celebració del naixement, la infància i la joventut, les festes tradicionals que sovint eren escenari del festeig, la cuina i el rebost, l’impacte dels esdeveniments històrics i els canvis en les comunicacions i un llarg etcètera que es reflecteix en les pàgines del llibre.

Cal remarcar que en l’elaboració del llibre hi van participar padrines de diferents pobles del municipi de Sort, com ara Llessui, Bernui, Altron i Enviny, i que d’aquest últim ens ha acompanyat en l’acte na Maria Sabarich Font, de casa Mestrejaume, amb qui hem tingut oportunitat de compartir records i vivències en el transcurs de la presentació.

El llibre
El Riu de les Dones és un llibre escrit després de recórrer els pobles que envolten el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Pel camí, les padrines han omplert de records i pensaments les pàgines d’aquest treball cosit de memòries.

Històries personals, anècdotes viscudes i detalls compartits han estat la base per intentar explicar la vida a la muntanya. D’entre les possibilitats que hi havia es va triar la veu de les dones, massa sovint relegades a un segon pla, però que han estat el pal de paller de les cases i de l’economia familiar.

El cicle de la vida, les festes, la vida quotidiana, la guerra i les migracions són alguns dels temes que hi apareixen.

Recórrer el passat des de l’òptica del present ha estat l’objectiu de l’autor, Jordi Suñé, que va poder desenvolupar aquest recull etnogràfic gràcies a la Beca CAN a la Recerca 2011.

El Riu de les Dones està dedicat a totes les generacions de dones que han viscut a la muntanya. Del municipi de Sort hi participen: Conxita de Casa Felip de Sorre, Maria de Casa Andreva de Llessui, Nati de Casa Galta de Seurí i Maria de Casa Mestrejaume d’Enviny.

Aquest llibre és el tercer volum de la col·lecció La Llosera i hi enceta la publicació de Recerques (Rec) promogudes pel Centre d’Art i Natura de Farrera.

L’autor
JordiSuñéJordi Suñé Morales és llicenciat en antropologia social i cultural i màster en antropologia urbana. Actualment treballa de mestre a l’escola pública i és professor de didàctica de les ciències socials a la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat diversos llibres de caire històric com la biografia del cooperativista Miquel Mestre Avinyó (2009), etnogràfic com Costums i tradicions de Castellvell del Camp (2010) i pedagògic com Visca Santa Rosalia! (2011).
La seva pàgina web és www.elriu.cat

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content