Després del Setge d’Olp

IV FESTES DEL SETGE D’OLP
14-15 d’agost del 2011
Guerra del Pallars, 1484-1487

Guió, dramatúrgia i direcció: Jean Louis Roqueplan
Un espectacle teatral en pallarès sobre el que va passar després dels 9 dies del Setge d’Olp a l’agost del 1485. Els vençuts, amagats als boscos, lluiten contra les tropes del rei Ferran II i el comte de Cardona per arribar a València d’Àneu a ajudar Caterina, esposa d’Hug Roger III.

Diumenge, 14 d’agost
davant la Torre de Defensa d’Olp
a les 10 del vespre
Abans, a les 6 de la tarda, dins el programa Tallers per  la Festa, amb el poble guarnit amb estendards, es ballarà la dansa d’Olp, es faran jocs medievals amb la canalla i es lluiran els vestits fets als tallers.

Dilluns 15 d’agost a les 9 del vespre
al Firal d’Esterri d’Àneu

Presentaran l’acte:
A Olp el Sr. Llàtzer Sibís, alcalde de Sort
Serà el pregoner l’escriptor Pep Coll
A Esterri d’Àneu el seu alcalde, Sr. Ramon Villuendas

MISSATGE DE LA COMISSIÓ DE TEATRE DE L’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS D’OLP

Per quart any consecutiu estem preparant les Festes del Setge d’Olp on el plat fort és una obra de teatre cada any diferent inspirada en uns fets històrics ocorreguts l’any 1487, el Setge d’Olp.

Reivindicar-nos com a pallaresos i fer-ho en un ambient festiu és la raó per la que vàrem concebre les Festes del Setge d’Olp. I per a trobar l’essència del nostre origen hem de mamar de la nostra història que és al cap i a la fi la que ens ha modelat al llarg dels segles. I per això anem donant voltes any rere any sobre uns fets històrics que varen passar en un llunyà 1485, i els fem Teatre per prendre’n consciència.

Quan en aquells temps el nostre comte Hug Roger III va voler concebre un estat pirinenc va haver de lluitar contra les tropes de Ferran el Catòlic i el seu aliat comte de Cardona. A Olp no ens volíem donar per vençuts, per això varem resistir 9 dies des del nostre Castell i la nostra Força en un mes d’agost que ara recordem. De les cendres d’aquella derrota en surt el nostre esperit identitari pallarès.

Nou dies va durar el bombardeig i va acabar amb tots presoners, cinc dels quals foren interrogats en profunditat i penjats en un arbre del terme de Sort per donar exemple i espantar-los.

És aquí on comença l’obra d’aquest any, amb l’escarment per a la gent de Sort després del Setge d’Olp i això lligat fent retrospectiva amb un altre escarment més proper: els afusellats a la guixera de Sort en una altra guerra que gairebé va durar tant com la del Pallars però que ens és més propera en el temps, la Guerra del 1936-39.

Però aquestes Festes del Setge d’Olp han de ser més que teatre, durant tot l’any amb els Tallers de la Festa hem preparat vestits medievals, estendards amb els que engalanarem tot el poble i a més a més la tarda del diumenge 14 ballarem El Ball de la Muntanyeta, que segons Joan Amades i Francesc Pujol, en el Diccionari de la dansa (1936), la situen a Bressui, Embonui, Escós, Olp i Sorre. La canalla farà jocs de cucanya com si vinguessin transportats de molts anys enrere. Voldríem que sigui doncs una Festa participativa en la que ens hi puguem integrar tots.

I a les 10 de la nit, tot esperant que aquest any no plogui, la representació teatral Després del Setge d’Olp, amb guió, dramatúrgia i direcció d’un especialista francès en aquest tipus d’espectacles: Jean Louis Roqueplan. Justament aquest mes de juliol ha estat condecorat a París per la tasca que ha fet durant anys i anys pel teatre fora de les grans ciutats.

I després de l’èxit passat al portar la representació a Esterri, aquest any també hi tornarem. Si no veniu a Olp, us esperem el dia de la Mare de Déu a les 9 de la nit al Firal d’Esterri. Allí, sota el Castell de València com a darrer baluard de la resistència pallaresa, farem costat a la nostra comtessa Caterina ajudant-la en el nostre imaginar a seguir defensant «lo Pallars», per a què com li deia el seu marit Hug Roger III «cap núvol l’impedeixi somniar en un horitzó net i transparent ni res ni ningú enteli el seu somriure».

Josep de Moner

TALLERS PER LA FESTA

El proper diumenge 14 d’agost tindran lloc les IV Festes del Setge d’Olp.

La diada festiva començarà a les 18:00 h de la tarda amb la celebració de jocs medievals pels més menuts. Seguidament es ballarà el recentment recuperat Ball de la Muntanyeta. Tot el poble estarà ambientat en l’època medieval i tots els participants aniran vestits per l’ocasió. Tothom estarà preparat per gaudir de l’escenificació de la peça teatral Olp, després del setge a les 22:00 h a la plaça, que ens narra els dies després de la derrota d’Hug Roger III contra les tropes de Ferran el Catòlic i el seu aliat comte de Cardona, en l’intent de concebre un estat pirinenc. Olp va participar activament en aquesta lluita.

Per aconseguir l’objectiu marcat, Olp ha entrat a formar part del programa Tallers per a la festa del primer any. S’han programat cinc tallers: Assessorament i confecció de vestuari medieval, Ambientació medieval i Construcció de jocs medievals, a càrrec de Luciano Prodan; Danses pallareses i Interpretació a càrrec de Pep Lizandra i Jean Luc Roqueplan.

Aquests tallers s’han portat a terme dins el programa Tallers per a la Festa, impulsat pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) del Departament de Cultura, gestionat per FUSIC.

Més informació a la pàgina web www.tallersperalafesta.org

Organitza: Associació de Veïns d’Olp – Ajuntament de SortConsell Cultural de les Valls d’ÀneuAjuntament d’Esterri d’Àneu
Patrocinen i col·laboren: Parc Natural de l’Alt PirineuCentre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional CatalanaInstitut d’Estudis IlerdencsConsell Comarcal del Pallars SobiràInstitut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i AranFUSIC“la Caixa”

3 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top