Culmina la intervenció artística de Santi Moix a l’església de Sant Víctor de Saurí, al Pallars Sobirà

NOTA INFORMATIVA

Per aquells que vulguin visitar l’església abans de la primavera, s’han organitzat dues jornades de portes obertes per als propers dies 22 i 29 de desembre a partir de les 16.30h
Les visites regulars s’iniciaran properament

  • Amb aquesta intervenció artística es posa en valor el patrimoni arquitectònic del temple creant un diàleg entre la contemporaneïtat i el romànic pirenaic
  • El projecte s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració institucional de l’Ajuntament de Sort, el Bisbat d’Urgell, el Departament de Cultura i la Diputació de Lleida
  • L’església es podrà visitar durant dues jornades de portes obertes que tindran lloc els propers dies 22 i 29 de desembre i de forma regular a partir del mes de març de 2019

Aquesta tarda, a les 17 hores, s’inaugura a l’església parroquial de Sant Víctor de Saurí, a Sort (Pallars Sobirà), la intervenció que hi ha dut a terme l’artista Santi Moix. L’acte inaugural anirà a càrrec de la consellera de Cultura, Laura Borràs; de l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives; l’artista Santi Moix; l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, i la presidenta de l’Associació Veïnal de Saurí, Eva Tarragona.

Culmina així un gran projecte pictòric de posada en valor del patrimoni arquitectònic a través d’art contemporani de primer nivell. Aquest projecte va començar el 2015 a iniciativa dels veïns de Saurí i s’ha dut a terme amb la coordinació des del territori de l’Ajuntament de Sort i el Bisbat d’Urgell, que han vetllat per a la correcta realització de les obres, tant de la part artística com de la part de condicionament de l’edifici i dels seus acabats finals.

Es tracta d’una intervenció complexa, que ha comptat amb més de 20 professionals de disciplines diferents (artista, estucadors, ajudants de pintor, conservadors-restauradors, paleta, ceramista i ajudant de ceramista, electricistes, pintor, il·luminador especialista, arquitectes, i professionals de l’àmbit audiovisual), coordinats tècnicament per professionals especialistes del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) i del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Direcció General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura. El projecte ha estat finançat prioritàriament pel Departament de Cultura i la Diputació de Lleida amb aportació de fons propis de l’Ajuntament de Sort.

El conjunt de les accions dutes a terme en el marc del projecte de recuperació de l’església romànica de Saurí se centren en dos àmbits d’actuació: l’obra pictòrica de l’artista i les accions de millora i condicionament general de l’església. Aquestes últimes han consistit en un nou projecte lumínic i en la restauració dels béns mobles integrats en l’edifici i la realització d’un altar i d’una peanya per a la imatge de Sant Víctor.

Pel que fa a la intervenció artística, el plantejament inicial de Santi Moix ha estat unir espiritualitat i natura i reinterpretar escenes de la tradició cristiana des del prisma de la bellesa de l’entorn i del paisatge de l’església en base a la seva pròpia experiència, tal i com descriu ell mateix:

«Les esglésies de muntanya mostren el pas del temps a les seves parets. Són moltes les vegades que m’he quedat encuriosit tot observant les taques de diversos colors que les humitats han creat. El pensament que tinc sempre en presenciar les superfícies afectades és: Ai, si fos capaç de pintar-ho amb la mateixa naturalitat!»

La intervenció artística ha tingut diverses fases. Una primera, que comença la tardor de 2015 i centra la seva creació a l’àmbit de l’altar (del presbiteri), les seves parets, les claus de volta i les capelles laterals sud, i una altra el novembre del 2016, durant la qual l’artista finalitza la seva obra a les quatre mitges voltes, les pilastres i a la capella lateral nord. L’obra es completa aquest any amb la col·locació a l’altar de l’església d’una majestuosa flor de porcellana que l’any 2017 ja va ser presentada com a primícia en l’exposició Saurí al Palau de la Música Catalana (nota premsa || imatges).

Del projecte destaca també la tècnica pictòrica que ha emprat Santi Moix, la pintura al fresc, pròpia de la pintura romànica amb la qual l’artista ha pogut desenvolupar perfectament el seu estil contemporani. Alhora, la pintura mural al fresc és una tècnica pictòrica pròpia de l’arquitectura, perdurable en el temps que, en el cas de Saurí, lliga la tradició pictòrica de les esglésies romàniques del Pirineu amb l’estètica contemporània de l’artista d’una manera molt especial.

Aquest nou registre pictòric contemporani és, per tant, d’un elevat interès artístic, tant pel reconegut estil de l’artista, com per l’interès de la tècnica tradicional lligada a una estètica contemporània. Tot l’interior de l’església adquireix una nova dimensió i aproxima a la sensació que deurien tenir els habitants de les valls pirinenques quan entraven a uns temples arrebossats de pintures murals acolorides. Es pretén, doncs, amb aquesta obra, recuperar l’essència d’aquests espais des d’una òptica contemporània que pugui ser un reclam més per als visitants de la zona.

El grup promotor de l’actuació al territori – l’Ajuntament de Sort, l’Associació de Veïns de Saurí, i el Bisbat d’Urgell – preveu l’obertura de l’església de forma habitual, a partir del proper mes de març de 2019, durant els caps de setmana i a demanda per a grups.

 

Tota la informació sobre les visites a l’església estará disponible al web

www.esglesiaseuri.cat

i al dossier de premsa de la intervenció artística (pdf) i de la inauguració (pdf) que ja podeu descarregar.

 

 

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Ves al contingut
Aneu a la barra d'eines