Celebració del Dia Mundial de la Salut Mental

Amb el lema Parlar i escoltar salva vides, Sort acull l’acte central del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya per reivindicar la prevenció de la mort per suïcidi

Sort reclama l’impuls de polítiques específiques de salut mental i un Pla Nacional de Prevenció de la mort per suïcidi

  • L’acte, que ha aplegat més de 500 persones i més de 50 voluntaris, ha comptat amb la participació de la consellera de Salut, el secretari d’Afers Socials i Famílies, l’alcalde del municipi i altres autoritats del país
  • El col·lectiu ha reclamat, en la lectura del manifest de la diada, estratègies integradores de salut mental que impliquin la comunitat i les institucions per assolir reformes socials i polítiques eficaces en la prevenció de la mort per suïcidi
  • Al 2017, quasi mig miler de persones van ser víctimes de mort per suïcidi a Catalunya. Aquesta és la primera causa de mort entre els joves del país
  • La celebració té com a lema Parlar i escoltar, salva videsamb motiu de la celebració de l’any de la prevenció de la mort per suïcidi, declarat per la Federació Mundial de la Salut Mental

Sort, 12 d’octubre · Més de 500 persones del moviment social de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, juntament amb els professionals socials i sanitaris i representants polítics del sector, s’han convocat avui en la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya en un acte coorganitzat per l’Associació Salut Mental Pallars i la Federació Salut Mental Catalunya.

Amb el lema Parlar i escoltar, salva vides, l’acte d’enguany, celebrat al Parc del Riuet del municipi de Sort, al Pallars Sobirà, ha volgut posar l’accent en la necessitat d’invertir recursos i treballar per la prevenció de la mort per suïcidi, donat que és la primera causa de mort entre els joves. Es tracta d’un problema social, no individual, d’una magnitud que urgeix a actuar no només des d’una vessant sanitària, sinó també social i legal. S’ha de treballar també, i amb urgència, per l’atenció a les persones supervivents.

L’esdeveniment ha comptat amb la participació de l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, a més de la presidenta de l’Associació Salut Mental PallarsCarlota Canut, i el president de la Federació Salut Mental CatalunyaIsrael Molinero, entre d’altres autoritats.

L’alcalde de Sort, Raimon Monterde, ha animat a tothom a «posar-se en el lloc de l’altre i agafar-se a la vida cada dia». Per la seva part, la presidenta de l’Associació Salut Mental PallarsCarlota Canut, ha demanat més recursos pel Club Social de l’entitat, per seguir amb l’acompanyament sociocomunitari pel treball en xarxa al territori i perquè es pugui seguir amb el projecte Activa’t per la salut mental.

En la seva intervenció, el president de la Federació Salut Mental CatalunyaIsrael Molinero, ha agraït la implicació del territori en l’organització del Dia Mundial a Sort i ha recordat que cal garantir programes i serveis comunitaris per crear xarxes de suport i evitar, entre d’altres, més morts per suïcidi. Molinero ha remarcat que «tenim iniciatives comunitàries com l’Activa’t que és una gran eina de prevenció de la mort per suïcidi» i ha afegit que, amb la col·laboració d’administració i entitats, cal que entri en cartera de serveis.

En aquest sentit, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, ha remarcat que cal fer el trànsit d’iniciatives comunitàries com Activa’t per la salut mentalObertaMent «per escalar aquests èxits demostrats al territori», i ha afegit que cal forjar el model d’atenció integrada amb el tercer sector.

Per últim, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha declarat que «és la nostra responsabilitat i ens podem comprometre a fer un Pla de prevenció del suïcidi» i ha afegit que cal teixir la xarxa de recursos amb les institucions, les associacions i la societat.

Un grup de persones vinculades a l’Associació Salut Mental Pallars han llegit un manifest en el qual s’insisteix que tots «tenim el deure de construir una societat on totes les persones sentin que tenen vides que val la pena de viure». Han afegit que aquest fet «requereix les polítiques d’estratègies integradores que englobin el treball a nivell individual, de la comunitat i de les institucions, i que cal la participació de totes i tots per assolir reformes socials i polítiques eficaces».

També han reclamat que «tot i que hi ha algunes iniciatives que caminen cap a la prevenció, avui Catalunya encara no té un pla de prevenció global». Finalment, han conclòs que es necessita suport a la xarxa associativa per seguir treballant per un model comunitari d’atenció a la salut mental, com per exemple, amb la continuïtat i implementació del projecte Activa’t per la salut mental, un projecte cabdal per a les persones i les famílies, que aposta per la recuperació i l’empoderament.

El Dia Mundial ha comptat també amb la participació d’Els Esmolets, la música de La BAnda del Peirot i l’actuació de nTlades, que han realitzat un espectacle d’acrobàcia amb teles entorn a la idea simbòlica de força per aferrar-nos a la vida i del suport mutu. Així mateix, la temàtica del Dia Mundial d’enguany, la prevenció de la mort per suïcidi, s’ha concretat en la participació dels assistents a l’acció visual Retalls de vidaunes peces de roba penjades al vent que reflecteixen les esperances i els neguits, però també els motius pels quals ens aferrem a la vida i tot allò que val la pena de viure.

Un dia per reivindicar

El Dia Mundial de la Salut Mental esdevé cada any l’ocasió perquè el moviment social de persones, professionals i entitats de l’àmbit de la salut mental d’arreu de Catalunya, així com la ciutadania en general, es trobin per fer visible la salut mental i la lluita per la defensa dels drets de les persones que tenen un transtorn mental i les seves famílies.

La celebració d’aquest dissabte dia 12 s’emmarca en l’any de la prevenció del suïcidi declarat per la Federació Mundial de la Salut Mental. I per aquest motiu, la Federació Salut Mental Catalunya, amb la col·laboració de les entitats Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS), Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent (APSAS) i Mans Amigues – Dol pel Suïcidi (DSMA), va posar en marxa el mes de setembre la campanya Parlar i escoltar, salva videsamb l’objectiu de millorar la informació i prevenció de la mort per suïcidi, i oferir un recull de recursos i entitats que treballen per donar suport i sensibilitzar sobre aquesta problemàtica de salut mental al territori.

L’organització del Dia Mundial de la Salut Mental a Sort ha comptat també amb la col·laboració de la Coordinadora de Salut Mental de les Terres de Lleida.

Font del text i les fotografies: Federació Salut Mental de Catalunya excepte fotografia de capçalera @Carlota Canut (font)

 

WhatsApp Image 2019-10-12 at 17.01.52 (3)
WhatsApp Image 2019-10-12 at 17.01.50 (2) (1)
WhatsApp Image 2019-10-12 at 17.01.48 (3)
WhatsApp Image 2019-10-12 at 17.01.48 (1)

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content