Campanars i campanes al Pallars Sobirà

campanes pallarsL’Ajuntament de Sort, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu
i l’Editorial Fonoll es complauen a convidar-vos
a la presentació del llibre

Entre el seny i la rauxa.
Campanars i campanes al Pallars Sobirà

Amb la participació de:
Francesc Llop, prologuista
Beatriu Caicedo, Editorial Fonoll
i Delfí Dalmau, Xavier Orriols i Francesca Roig, autors

Presentarà l’acte:
Ferran Rella, del Consell Cultural de les Valls d’Àneu

Dissabte 8 de novembre, a les 12.00 hores
A la Biblioteca Pública de Sort
Av. Comtes del Pallars, 41

Sobre el llibre

Entre el seny i la rauxa. Campanars i campanes al Pallars Sobirà és un estudi seriós i acurat sobre un dels patrimonis més desconeguts i alhora més ben conservats del Pallars Sobirà, el patrimoni campaner, com a resultat de 20 anys d’investigació, treball de camp i recollida de dades. Es tracta d’un àmbit comarcal que abasta 10 zones geogràfiques del Pallars Sobirà: Valls d’Àneu; Llavorsí i vall de Baiasca; Tírvia i la coma de Burg; vall de Cardós; vall Ferrera; Rialp, vall d’Àssua i vall de Romadriu; Sort i el Batlliu; vall de Siarb o del Cantó; Baro i comarca i, finalment, Gerri de la Sal i el pla de Corts.

Recull informació sobre 108 pobles, 123 campanars i 266 campanes. És el fruit d’una tasca global, complexa i agraïda que permet, d’una banda, recuperar la memòria infantil i, de l’altra, prendre consciència individual i col·lectiva sobre el seu ric valor patrimonial, ara que els temps moderns n’han prescrit gairebé l’ús.

  • Llegiu el pròleg del llibre (pdf)
  • Consulteu l’índex del llibre (pdf)

Sobre els autors

Delfí Dalmau (Terrassa, 1927). Professor de Primària i llicenciat en Filosofia i Lletres, ha exercit de director d’un centre d’ensenyament primari a Caldes de Montbui (17 anys) i de professor de Geografia i Història a l’institut de batxillerat Antoni Cumella de Granollers (20 anys). És articulista a revistes com Ronçana, Amíndola, Vallesos, Catalunya Cristiana i Sàpiens. Des del 1999 s’ha dedicat a visitar totes les poblacions de Catalunya per mesurar l’alçada dels seus campanars parroquials i estudiar les respectives esglésies.

Xavier Orriols (Vilanova i la Geltrú, 1951). Músic, constructor d’instruments, investigador i divulgador de la música, la cultura popular i el patrimoni etnològic, col·laborador en diverses publicacions nacionals i estrangeres, a la ràdio i a la televisió. Treballa en la recerca organològica i etnomusicològica i ha publicat diversos llibres i articles de la seva especialitat. És professor de l’Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat i va ser durant quinze anys membre del Consell de la Cultura Popular de Catalunya.

Francesca Roig i Galceran (Vilanova i la Geltrú, 1952). Té estudis de solfeig i harmonia. El 1972 s’inicià amb la gralla i va ser també coautora, amb Jaume Arnella, del primer mètode per aprendre a tocar aquest instrument. És membre dels Ministrers de la Vila Nova, ha estat membre de l’Orquestra Simfònica de la Canya i, actualment, ho és també dels Ministrils del Camí Ral de Barcelona. Ha realitzat treballs de recerca històrica i musicològica, entre d’altres un sobre l’origen del Toc de Castells (comunicació al Seminari Europeu d’Etnomusicologia, El Campello, Alacant, 1993), així com diverses publicacions sobre la música incidental en el teatre, les devocions populars i funcions rituals i protocolàries.

Crònica de la presentació del llibre

En el marc de la Fira de Tardor de Sort ha tingut lloc la presentació del llibre Campanars i campanes al Pallars Sobirà, de Delfí Dalmau, Xavier Orriols i Francesca Roig, que ha tingut lloc aquest migdia a la Biblioteca Pública de Sort i que, a més dels autors, ha comptat amb la participació dels senyors Francesc Llop, especialista en patrimoni campaner i prologuista de l’obra, Ferran Rella, director del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, i la senyora Beatriu Caicedo en representació de l’Editorial Fonoll, promotors del projecte i editors de l’obra.

PALLARS-mapaEl so de les campanes, que ha estat descrit com un ressó que travessa els segles, és protagonista absolut d’un llibre que recull informació sobre 108 pobles del Pallars Sobirà, on s’hi poden trobar 123 campanars i 266 campanes, encara que malauradament ja pràcticament no queden campaners que se’n facin càrrec. L’obra presenta aquesta informació fent un recorregut per les diferents valls pallareses, com ara la vall d’Àneu, la vall d’Àssua o la vall de Cardós, i és per això que es pot dir que té un caràcter eminentment pràctic, fins i tot com a guia de viatge o excursió per la comarca, més enllà de la immensa tasca històrico-patrimonial que suposa inventariar i descriure totes les campanes d’aquest territori i que ha comportat gairebé deu anys de feina.

A més, els autors i la resta de ponents han volgut deixar clar que correspon al territori, és a dir als veïns de la comarca, la salvaguarda d’aquest patrimoni, del tot singular arreu de Catalunya atès que la seva orografia i evolució demogràfica han permés mantenir-ne intacta o en bon estat de conservació la major part, trobant fins i tot campanes amb fins a cinc o sis segles d’història, contràriament al que va succeir en altres indrets, on moltes campanes foren destruïdes en el marc de la Guerra Civil i altres conteses històriques amb pèrdua de patrimoni religiós.

 Consulteu el vídeo de l’esdeveniment a Lo Pallars TV (vés)

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top
Skip to content