Arquitectura al paisatge pirinenc

1r SEMINARI D’ARQUITECTURA I TERRITORI
Treballs sobre diversos projectes públics de rehabilitació
Llessui – 23 a 29 de juliol de 2016

El seminari Arquitectura al paisatge pirinenc és a punt per començar el dia 23 de juliol, amb la inauguració del Conseller de Cultura, el senyor Santi Vila, i el President de la Diputació de Lleida, senyor Joan Reñé. La cloenda, després d’una setmana intensa amb estudiants, professors, conferenciants i actes paral·lels, tindrà lloc el divendres 29 de juliol al vespre, amb la presència del Conseller de Territori i Sostenibilitat, el senyor Josep Rull.

PROGRAMA D’ACTIVITATS DE LLIURE ACCÈS

Dissabte 23 de juliol

12.00 h Inauguració a càrrec de Josep Borrell, director dels SSSTT de Cultura
Lloc: Local Social de Llessui

20.00 h Conferència a càrrec de Carlos Ferrater
Lloc: Molí de Sall de Rialp

Diumenge 24 de juliol

09.00 h Conferència a càrrec de Ramon Maria Puig
Lloc: Local social de Llessui

llessui-apartaments
Apartaments de Llessui

Dilluns 25 de juliol

09.00 h Conferència a càrrec
de Toni Gironès
Lloc: Local social de Llessui

19.00 h Visita i presentació
dels apartaments de Llessui
a càrrec de Ramon Artigues

Dimarts 26 de juliol

09.00 h Visita i presentació
de la Fusteria Sebastià
i del Grup Cervós

11.30 h Conferència a càrrec de Josep Bunyesc 
Lloc: Fusteria Sebastià (Rialp)

13.00 h Visita i presentació de la Borda d’Olp
a càrrec de Josep Bunyesc

Dijous 28 de juliol

20.00 h Conferència a càrrec de Francisco Mangado
Lloc: Oficina de Turisme del Pallars Sobirà (plànol)

Divendres 29 de juliol

09.00 h Conferència a càrrec d’Esteve Bonell
Lloc: Local Social de Llessui

20.00 h Cloenda a càrrec del Conseller de Territori i Sostenibilitat, Hble. Sr. Josep Rull
Lloc: Local social de Llessui

Més informació

Local social de Llessui (baixos)
Local social de Llessui (baixos)

El Seminari Arquitectura al Paisatge Pirinenc, organitzat per AxA (Arquitectes x l’Arquitectura) i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, vol posar en valor la importància del territori en contrast amb la vida urbana i el creixement de la ciutat. Actualment una gran part del debat arquitectònic es realitza sobre les ciutats i les àrees metropolitanes, amb estudis que analitzen els efectes del creixement dels nuclis urbans i els corresponents canvis socials i culturals que comporten. I mentre això succeeix, el territori decreix demogràficament en un èxode constant cap a la ciutat, deixant pobles i comarques abandonades, i el patrimoni de l’arquitectura popular oblidat, quan no agredit, fet que fomenta l’oblit dels nostres orígens.

És una situació que es va degradant lentament i deixa pas a la ruïna inexorable i irreversible. El nostre territori s’està convertint en una àrea vulnerable, poc estable socialment i amb gran recessió econòmica. Els nous habitatges que es construeixen a les àrees rurals són de segona residència, fet que no fa més que agreujar el problema, ja que estan desocupats la major part de l’any, convertint-se en pobles buits, pobles fantasma de nova factura just al costat dels pobles existents també buits o enrunats.

D’aquí la voluntat de realitzar aquest seminari que s’ubica dintre del cicle Arquitectura i territori, buscant respostes intel·ligents i serioses, que no solament reciclin des d’un punt de vista físic, sinó que produeixin un enriquiment social indiscutible de la zona. L’arquitectura en aquests casos no només ha d’atendre la seva pròpia disciplina, sinó que ha de transcendir d’ella per a implicar-se en temes col·lectius i socials.

Treballarem amb estudiants i professors tres casos concrets de la zona per trobar diferents respostes a la relació de l’arquitectura amb el seu entorn pròxim edificat i amb el paisatge obert. Els casos a estudiar disposaran de programes d’ús real, i la presència i la intervenció del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l’Ajuntament de Sort i l’Ajuntament de Rialp té la voluntat de propiciar el millor context de treball per a que les propostes siguin el més útil i possibles per al territori. La cura del patrimoni i la seva conservació, regeneració, refús o rehabilitació hauria de ser una premissa imprescindible a tenir en compte. De fet, es fa estrany construir de nou quan hi ha tant potencial existent. Reciclar el ja construït, donar nous usos i refer els valors tradicionals hauria de ser la màxima prioritat.

El seminari està dirigit per Ramon Sanabria i coordinat per Laura ArriolaRamon BringuéAlejandra Mejón, i compta amb la participació d’alumnes de les escoles d’arquitectura de Barcelona, Granada, Mendrisio i Pamplona, i amb la presència dels professors Ramon Maria PuigPaolo CanavesciniJosep BunyescAntonio CayuelasLidia PlanasFrancesc Belart.

Com a professors convidats comptarem amb la visita de Carlos FerraterToni GironèsRamon ArtiguesJulio MejónJordi RosJosé Manuel PozoFrancisco MangadoJosep CampsOlga FelipEsteve Bonell.

També comptem amb la col·laboració del COAC Demarcació de Lleida, la Conselleria de Cultura i la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, i amb el patrocini de la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Cambra de Comerç de Lleida, l’Ajuntament de Sort, l’Ajuntament de Rialp i les empreses Fusteria Sebastià i el Grup Cervós.

** Podeu descarregar el programa en aquest enllaç (jpg) **

arquitectura-pirinenca-web

 

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content