Visiteu la Presó-Museu del Camí de la Llibertat

Coneixeu la Presó-Museu del Camí de la Llibertat de Sort?cami_llibertat
Heu sentit a parlar de l’odissea d’aquells que travessaven les muntanyes del Pirineu tot fugint del nazisme?
Sabeu quin impacte va tenir la II Guerra Mundial a Sort?
Us imagineu quines eren les condicions de vida a l’antiga presó del poble?
Aquesta Setmana Santa us oferim la possibilitat de visitar la Presó-Museu del Camí de la Llibertat!

Presó-Museu del Camí de la Llibertat de Sort
Plaça Sant Eloi, 8
Horari de visites (Pont del 1r de Maig):
dijous 1 de maig, de 6 a 8 de la tarda
divendres 2 i dissabte 3, de 12 a 2 del migdia
i de 6 a 8 de la tarda
diumenge 4 de maig, de 12 a 2 del migdia
Preu: 1 EUR

Per concertar visites guiades, contacteu amb:
turisme@sort.cat · Telèfon 973 620 010 ·
Fax 973 620 064

Durant els anys de la Segona Guerra Mundial (1939-1944) milers de persones creuaren els Pirineus en direcció a Espanya fugint de la barbàrie nazi o per incorporar-se a l’exèrcit aliat al nord d’Àfrica o a Anglaterra. Els passos de muntanya esdevingueren el testimoni silenciós de la seva odissea per aconseguir la llibertat.
Hom calcula que entre 60 i 80 mil evadits arribaren a Espanya en aquest període, desafiant els elevats cims, les adverses condicions meteorològiques i la vigilància en ambdós costats de la frontera.
Per la població de Sort passava una de les rutes que unia els departaments francesos de l’Arieja i l’Alta Garona amb el Pallars Sobirà i que és coneguda amb el nom de El Camí de la Llibertat.

01La Presó-Museu del Camí de la Llibertat de Sort pretén donar a conèixer el que foren les evasions i rendir homenatge a tots aquells que les protagonitzaren. En aquest espai, conegut com Casa Xorret, on s’ubicava una antiga capella gòtica amb l’advocació a sant Cosme i sant Damià destinada, en els seus orígens, a funcions de petit hospital, s’hi acabà instal·lant la presó d’homes del partit judicial de Sort d’ençà de la seva creació a mitjan del segle XIX fins a la desaparició d’aquesta instància l’any 1966.
Durant la Guerra Civil espanyola, s’hi empresonaren diferents grups de perseguits pels republicans i, en acabar, els que havien de ser sotmesos a la ferotge repressió franquista. Amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial, hi passaren centenars de refugiats estrangers i, durant l’activitat de la guerrilla armada que a la tardor del 1944 intentà enderrocar el govern de Franco, hi foren conduïts els maquis detinguts al Pallars Sobirà. Posteriorment, s’hi detingué els acusats de delictes menors, bàsicament petits robatoris i furts conseqüència de l’extrema misèria dels primers anys de franquisme.

Més informació
+ www.camidelallibertat.cat
+ Les muntanyes de la llibertat (llibre de Josep Calvet)
+ Sort Actual (recull de premsa)

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top