“Violències”, homenatge i reparació de ferides

rostre de senyora d'expressió solemne en blanc i negre sobre fons gris

“Violències”, una acció artística com acte de reparació de ferides transgeneracionals i d’homenatge a les persones afusellades durant la Guerra Civil

El passat 22 de maig de 2022 es va presentar al teatre dels Til·lers de Sort l’acció artística Violències: Guerra Civil i postguerra al Pallars, que parteix dels 69 assassinats civils (d’homes, dones, joves i gent gran) al Pallars Sobirà entre el maig i el novembre del 1938.

Aquestes persones van ser afusellades sense judici i enterrades en fosses comunes. L’acció també se centra en la vida de les dones que van sobreviure als afusellaments (vídues, germanes, mares) i en les dones que van participar a la guerra des del front. Des de la perspectiva de gènere, el projecte pretén reconèixer, conèixer i crear memòria al voltant de les violències que van succeir durant la Guerra Civil al Pallars.

Violències té com a objectiu fer visibles aquelles persones que sembla que no han existit mai fent un acte de justícia comunitària. La por a les represàlies, i a que tornessin aquells temps, ha generat ferides molt profundes i un oblit col·lectiu que s’ha heretat de generació en generació. En aquest sentit, Violències: Guerra Civil i postguerra al Pallars neix de l’impuls de fer net a nivell col·lectiu, es tracta d’alliberar un trauma transgeneracional que es pretén guarir a través de la visibilització, la verbalització i la conseqüent naturalització dels fets entre la mateixa comunitat afectada.

Es calcula que durant la Guerra Civil van ser assassinades 110.000 persones. Assassinades a les cunetes de les carreteres i enterrades allí mateix, sense que els seus familiars poguessin fer cap ritual o dol adequat. Això apunta a un dol congelat i genera en alguns casos la síndrome del desaparegut. Rapar, purgar, violar, humiliar verbalment i psicològicament a les dones vídues, mares, filles, a les dones que van anar al front, va ser segons el filòsof Alain Brossat, un assassinat simbòlic.

«Qui no coneix la història, està condemnat a repetir-la»

L’espectacle està protagonitzat per Noemí Busquets, Ivet Eroles, Vanesa Freixa i Javi Ballabriga i s’emmarca dins del programa d’actes commemoratius dels 15 anys de la Presó-Museu del Camí de la Llibertat

vídeo realitzat per Marc Planagumà

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content