“Violències”, homenatge i reparació de ferides

rostre de senyora d'expressió solemne en blanc i negre sobre fons gris

“Violències”, una acció artística com acte de reparació de ferides transgeneracionals i d’homenatge a les persones afusellades durant la Guerra Civil

El passat 22 de maig de 2022 es va presentar al teatre dels Til·lers de Sort l’acció artística Violències: Guerra Civil i postguerra al Pallars, que parteix dels 69 assassinats civils (d’homes, dones, joves i gent gran) al Pallars Sobirà entre el maig i el novembre del 1938.

Aquestes persones van ser afusellades sense judici i enterrades en fosses comunes. L’acció també se centra en la vida de les dones que van sobreviure als afusellaments (vídues, germanes, mares) i en les dones que van participar a la guerra des del front. Des de la perspectiva de gènere, el projecte pretén reconèixer, conèixer i crear memòria al voltant de les violències que van succeir durant la Guerra Civil al Pallars.

Violències té com a objectiu fer visibles aquelles persones que sembla que no han existit mai fent un acte de justícia comunitària. La por a les represàlies, i a que tornessin aquells temps, ha generat ferides molt profundes i un oblit col·lectiu que s’ha heretat de generació en generació. En aquest sentit, Violències: Guerra Civil i postguerra al Pallars neix de l’impuls de fer net a nivell col·lectiu, es tracta d’alliberar un trauma transgeneracional que es pretén guarir a través de la visibilització, la verbalització i la conseqüent naturalització dels fets entre la mateixa comunitat afectada.

Es calcula que durant la Guerra Civil van ser assassinades 110.000 persones. Assassinades a les cunetes de les carreteres i enterrades allí mateix, sense que els seus familiars poguessin fer cap ritual o dol adequat. Això apunta a un dol congelat i genera en alguns casos la síndrome del desaparegut. Rapar, purgar, violar, humiliar verbalment i psicològicament a les dones vídues, mares, filles, a les dones que van anar al front, va ser segons el filòsof Alain Brossat, un assassinat simbòlic.

«Qui no coneix la història, està condemnat a repetir-la»

L’espectacle està protagonitzat per Noemí Busquets, Ivet Eroles, Vanesa Freixa i Javi Ballabriga i s’emmarca dins del programa d’actes commemoratius dels 15 anys de la Presó-Museu del Camí de la Llibertat

vídeo realitzat per Marc Planagumà

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content