Una pintura contemporània de l’artista Santi Moix recobreix l’interior de l’església de Sant Víctor de Saurí

  • L’artista, actualment resident a Nova York, uneix la tradició pictòrica pròpia del romànic català, identificada amb la pintura al fresc, amb una estètica contemporània i innovadora
  • El projecte està impulsat per un grup promotor que inclou els veïns de Saurí, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l’Ajuntament de Sort i el Bisbat d’Urgell, també compta amb el suport del Departament de Cultura i la Diputació de Lleida.
  • L’obra vol recuperar l’essència de l’església des d’una òptica contemporània que pugui ser un reclam més per als visitants de la zona
  •  El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ha coordinat tots els actors implicats en la creació del nou registre pictòric

L’artista Santi Moix va portat a terme durant el mes de setembre de 2015 el projecte pictòric per recobrir part de l’interior de l’església romànica de Sant Víctor de Saurí, a Sort (Pallars Sobirà). El projecte és una iniciativa dels veïns de Saurí per tal de repintar l’interior del temple després de les diverses intervencions que s’han dut a terme per a consolidar l’església. El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura ha coordinat tots els actors implicats en la creació de l’obra.

La proposta de Moix comportarà de la creació d’una nou registre pictòric contemporani d’un elevat interès artístic, tant pel reconegut estil de l’artista, com per l’interès de la tècnica tradicional lligada a una estètica contemporània. Tot l’interior de l’església adquirirà una nova dimensió i aproximarà a la sensació que deurien tenir els habitants de les valls pirinenques quan entraven a uns temples arrebossats de pintures murals acolorides. Es pretén així recuperar l’essència d’aquests espais des d’una òptica contemporània que pugui ser un reclam més per als visitants de la zona.

El projecte uneix la tradició pròpia del romànic català, identificada amb la pintura al fresc, amb una estètica contemporània i innovadora. El plantejament artístic inicial de l’artista buscava unir espiritualitat i natura i reinterpretar escenes de la tradició cristiana des del prisma de la bellesa de l’entorn i del paisatge de l’església en base a la seva pròpia experiència. 

 

Vicissituds del projecte

Quan es va fer partícip de la proposta al Bisbat d’Urgell, propietari de l’església, va decidir posar el projecte sota l’empara del CRBMC, per tal que en determinés la idoneïtat de l’espai per a l’ús de la pintura al fresc i sense malbaratar cap elements històric, alhora que en pogués realitzar un seguiment i un assessorament tècnic. D’aquesta manera és com es va proposar acotar les àrees a pintar a aquells espais que no sofrien problemes d’humitats, per tal de garantir la perdurabilitat de l’obra, i es van començar a buscar i coordinar els diversos tècnics que participen en una intervenció d’aquestes dimensions: arquitectes, paletes, manobres, estucadors, assistents, proveïdors, etc. Prèviament, conjuntament amb els tècnics municipals de l’Ajuntament de Sort, es va determinar que l’estructura i la coberta de l’església està en condicions per poder fer aquesta intervenció, que preveu sobretot la durabilitat de l’obra de l’artista Santi Moix.

La idea de dur a terme un projecte pictòric contemporani va sorgir després de constatar que els revestiments que presentava l’església es trobaven molt malmesos per pèrdues, esquerdes i taques d’humitats, que donaven un aspecte de deixadesa i abandó al seu interior. Per tal que enlloc de pintar de blanc els murs de l’església s’hi pogués crear un nou registre pictòric tal i com és característic d’aquestes petites esglésies d’origen romànic de les valls pirinenques, els propis veïns de Saurí van pensar en l’artista Santi Moix, que de jove havia estiuejat al poble i hi manté una vinculació estreta.

Un cop es van començar a veure els primers esbossos i per tal d’enriquir-los, des del CRBMC es va proposar emprar la tècnica de la pintura al fresc, pròpia de la pintura romànica i amb la qual es podria desenvolupar perfectament l’estil contemporani de Santi Moix, aconseguint així lligar tradició i innovació.

  

La mirada de Moix 

Santi Moix, que viu i treballa a Nova York, manté una vinculació estreta amb el poble de Saurí. L’explica així: 

Jo vaig arribar al Pallars quan encara era un preadolescent. Els meus pares varen compartir Casa Tonya amb altres 7 famílies de l’agrupament escolta. Era la primera casa del poble que arreglaven uns ‘forasters’. Un apartament de 50 m2 per cada família, una gran sala comunitària i un refugi a les antigues quadres on els de l’Aula hi varen pujar molts hiverns, així com tants d’altres. Saurí ha esdevingut un lloc de trobada entre els pocs pagesos que hi romanen, verdaders homenots, i aquelles famílies de l’agrupament escolta Verge de la Pau que varen refer casa Tonya i altres cases abandonades. Saurí és un indret de convivència i pau en una naturalesa fabulosa.

Allí el meu pare em feia pintar dia i nit, mentre els de la meva edat jugaven. Posava el cavallet al mig d’un prat o feia apunts mentre munyien les vaques, i feia carbons i olis sense parar. És doncs meravellós rebre la proposta dels veïns de Saurí i tenir la oportunitat de realitzar un projecte artístic de les característiques de l’església de Sant Victor. Un somni per qualsevol artista visual. Tenir un lligam molt íntim amb el poble i la seva gent i crear una obra de qualitat fan que m’arrisqui a intentar-ho. 

El plantejament artístic inicial de l’artista busca unir espiritualitat i natura i reinterpretar escenes de la tradició cristiana des del prisma de la bellesa de l’entorn i del paisatge de l’església en base a la seva pròpia experiència, tal i com descriu ell mateix: 

Les esglésies de muntanya mostren el pas del temps a les seves parets. Són moltes les vegades que m’he quedat encuriosit tot observant les taques de diversos colors que les humitats han creat. El pensament que tinc sempre en presenciar les superfícies afectades és: Ai; si fos capaç de pintar-ho amb la mateixa naturalitat!

Quan al darrer estiu vaig ser a l’església de Saurí hi vaig descobrir les taques a les parets, els colors rosats, els blaus tímids diluïts pel temps. Una policromia popular que els pintors de parets de Sort havien anat deixant capa sobre capa els darrers segles i que el temps havia anat treballant. Cap iconografia, només colors treballats pel temps. Aquest art popular lliga de ple amb la natura que l’envolta i crea unes taques molt suggestives que inciten a fer córrer la imaginació cap a mons molt onírics. A voltes, arriben a crear personatges i mons irreals. Tot plegat és una invitació a la fantasia contemplativa en un lloc on regna el silenci, la Pau i l’olor forta a recinte tancat.”

 

Valoració del projecte per part de l’Ajuntament de Sort 

Des de l’Ajuntament de Sort entenem que l’obra artística d’en Santi Moix a l’església de Sant Víctor de Saurí representa una oportunitat excepcional per posar de relleu la cultura i l’art com un valor turístic més del Municipi de Sort. La intervenció d’un artista contemporani de renom internacional ha fet possible la renovació d’un espai religiós que, sense deixar de ser-ho, és ara també -i gràcies a l’art – un espai cultural d’interès per a tothom, en un entorn rural i de muntanya tan singular com és la Vall d’Àssua a aquest racó poc conegut de l’Alt Pirineu.

L’obra és un retrat personal de l’artista vers la natura i el paisatge a partir de la seva personal i íntima relació amb Seurí i la seva gent, però és a més, tot un exemple de com el patrimoni històric (d’origen romànic) pot ser intervingut, renovat i posat d’actualitat.

Cal que les administracions trobem nomes vies com aquesta per posar en valor el patrimoni heretat, donant-li una nova mirada i aportant un nou contingut que eviti tant la seva momificació com trair la seva essència. L’art pot esdevenir així una eina formidable com a element d’atracció cap al visitant interessat en el turisme cultural, fent-lo sortir dels museus i obrint el territori com a espai de creació.

L’ajuntament vetllarà des del grup promotor del projecte per difondre l’obra, fer-la visitable i aprofitar-la per promocionar el municipi de Sort a nivell turístic. Tot i que caldrà començar per donar-la a conèixer a la pròpia població i fer-la visitable ja des de les escoles. El nostre compromís passa per iniciar, un cop finalitzat el projecte, la proposta de catalogar aquest espai com un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL)

 

Visites i futura obertura al públic

Els passats mesos de setembre i octubre de 2015 es finalitzar la primera fase del projecte, però encara falta finalitzar una part projecte per la qual Santi Moix ha de retornar i enllestir les imatges amb un dibuixos. Aquesta nova intervenció està prevista per aquest 2016 però encara no s’ha concretat. Paral·lelament el grup promotor ha de buscar finançament i finalitzar la pintura del sostre, l’acondicionament de l’església i la il·luminació. De moment hi ha una data concreta de finalització i fins llavors NO S’OBRIRÀ AL PÚBLIC.

unspecified

Visita de l’ex-conseller de Cultura Ferran Mascarell (setembre – 2015), amb una visita guiada pel propi artista durant els dies de l’a intervenció acompanyat de l’alcalde de Sort i alguns regidors.

Algunes referències a premsa i TV:

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content