


Sort és la capital del Pallars Sobirà, comarca situada al nord de Catalunya. El municipi ocupa uns 105 Km d’extensió, es troba a 695 metres sobre el nivell del mar i té al voltant de 2.200 habitants. La majoria dels seus habitants viuen al nucli de Sort i la resta es reparteix entre els 14 nuclis agregats restants.
La vila comtal de Sort és mundialment coneguda per l’orferta turisticoesportiva d’alta qualitat i varietat i també per ser una població situada en una comarca on el 80% del seu territori està protegit per les zones naturals que s’hi troben: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i el Parc Natural de l’Alt Pirineu.
A part de l’extraordinari riu que travessa la població, Sort compta amb un important patrimoni cultural i natural (castell dels Comtes del Pallars, 14 nuclis agregats pintorescs, esglésies romàniques, museus, formatgeries, observatori meteorològic, festivitats tradicionals, paisatges fantàstics, etc.) així com bons hotels, botigues, restaurants i empreses d’esports d’aventura i turisme actiu que ofereixen ràfting, hydrospeed, descens de barrancs, cavalls, salt de pont i trekking entre d’altres.
Per què a Sort?
Cap als anys 60, les activitats d’aigües braves s’introdueixen a l’Estat espanyol a través del nostre riu, el Noguera Pallaresa, la qual cosa va contribuir en el desenvolupament d’una oferta turística esportiva relacionada amb els esports en aquest medi natural i també en la consolidació de diversos clubs esportius dedicats al piragüisme.
La història esportiva de la localitat de Sort s’inicia amb l’organització de la 1ª edició del Ral·li Turístic Esportiu Internaional de la Noguera Pallaresa (al 1964), que enguany celebrarà la seva 51ª edició i que ha esdevingut un esdeveniment esportiu declarat festa d’interès turístic nacional per la Secretaria d’Estat de Turisme del Govern espanyol. Altres esdeveniments internacionals d’aigües braves acollits al Noguera Pallaresa han estat: la Final de la Copa d’Europa de Descens (1980), el Campionat del Món Júnior de Descens (1988), el Campionat del Món d’Estil Lliure (2001), el Campionat d’Europa d’Estil Lliure (2004), el Campionat del Món de Descens (2010), l’Open Internacional de Freestyle (2013) i la Copa del Món de Kayak d’Estil Lliure (2014).
Aquesta trajectòria i la qualitat natural de l’entorn on se situa el riu i el seu pas pel municipi, han estat factors que han convertit Sort en la capital dels esports d’aventura i el turisme actiu i innovador. D’aquesta manera al Pallars Sobirà s’hi poden practicar més de 24 activitats esportives catalogades, relacionades amb la natura i el riu, en un radi de 40 km.
A més, l’organització de la prova a Sort a càrrec de l’Ajuntament de Sort, la Real Federación Española de Piragüismo, l’empresa RocRoi i la International Canoe Federation, juntament amb la col·laboració amb La Seu d’Urgell en el projecte conjunt pel 2019, fa possible la globalitat de l’esdeveniment, i implica les institucions, empreses i comerços i els ciutadans.
El camp de regates “L’Aigüerola” i el riu la Noguera Pallaresa
El Camp de Regates l’Aigüerola de Sort està situat en el tram del riu que passa pel centre del municipi. Aquest camp va ser construït al 1993 i té un grau de dificultat III. Les principals característiques que té són la navegabilitat esportiva en qualsevol època de l’any i un equipament estable d’entrenament i competició d’eslàlom. També compta amb tres onades situades a diferents punts del camp on s’hi practica la modalitat de Freestyle de piragüisme en un entorn natural.
La Noguera Pallaresa és l’eix longitudinal de la comarca del Pallars Sobirà en el qual conflueixen les diversitats paisatgístiques de nombroses valls que a vegades prenen el nom dels rius i rierols que les travessen (la vall de l’Escrita, la vall d’Àneu, la vall de Cardós, la vall Farrera, la vall de Siarb, la vall d’Àssua…).
Aquest riu pirenaic, afluent del Segre, neix a l’extrem meridional del Pla de Beret, a uns 2.000 m d’altitud. Té una llargada de 146 km i fou un dels primers en estar equipat per a la producció d’energia a gran escala. Té un cabal mitjà de 31,5 M3/seg. El màxim cabal d’aigua es produeix a la primavera, pel desgel, i el mínim acostuma a ser a l’hivern. Al mes de juliol la temperatura de l’aigua és de 15ºC, una de les més altes, i el cabal, de 32,7M3/seg. que sobrepassa la mitjana anual de 29,37M3/seg.