Sortida dels Ramaders/es del Pallars Sobirà per Conèixer Models de Gestió de Sales de Desfer

SortidaNavarra Models Gestio Sala de Desfer

El passat dilluns i dimarts, l’Ajuntament de Sort va organitzar una sortida innovadora amb ramaders i ramaderes de la comarca i representants institucionals, amb l’objectiu de conèixer diversos models de gestió de sales de desfer i escorxadors. Aquesta acció estratègica es produeix després de la finalització de l’equipament de la sala de desfer de Sort i l’obtenció del Registre Sanitari (RSIPAC), assenyalant un pas significatiu per a la millora de les instal·lacions i per donar resposta a les necessitats del sector ramader comarcal.
La sortida, finançada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu en el marc de la Carta Europea de Turisme Sostenible, va comptar amb la participació de 10 persones del sector i 7 vinculades a aquest, va oferir l’oportunitat de visitar tres projectes referents en altres regions:

  • Adecuara: Un projecte de referència liderat pel Grup Leader a Jaca que gestiona obradors compartits, incloent-hi una sala de desfer.
  • Cooperativa Trigolimpio: Una cooperativa de Navarra formada per 4 socis amb una sala de desfer que possibilita la comercialització conjunta de la seva carn ecològica.
  • Matadero de Sakana: Un escorxador i sala de desfer gestionat per la Cooperativa Kalaska, que compta com a socis amb les persones treballadores, explotacions ramaderes, l’Agència de desenvolupament local Sakana i l’Ajuntament de Etxarri-Aranatz.

Amb l’objectiu de conèixer el posicionament i les necessitats dels ramaders/es del Pallars Sobirà, es va dur a terme un taller participatiu, on cada participant va tenir l’oportunitat d’expressar la realitat de la seva explotació i la seva visió sobre l’ús de la sala de desfer.
L’Ajuntament de Sort continuarà amb sessions addicionals amb el sector per obrir la participació a tots els interessats. Després de la fase participativa, es procedirà a treure a concurs públic la gestió de l’equipament.
A través d’aquest projecte, es pretén impulsar l’economia rural i la ramaderia extensiva, capacitant al petit ramader local per vendre directament o de manera conjunta la seva carn. Aquesta iniciativa contribuirà a enfortir l’economia local i a crear una xarxa alimentària que afavoreixi la sobirania alimentària del territori, tot posant en valor els aliments d’elevada qualitat produïts de manera sostenible amb l’entorn.

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content