Sigil·lografia cívica del Pallars Sobirà

EXPOSICIÓ “SIGIL·LOGRAFIA CÍVICA
DEL PALLARS SOBIRÀ”
Del 3 de juny al 30 d’agost

Lloc: Cafè Pessets
Av. Comtes de Pallars, 29
Tel. 973 620 517
Entrada lliure i oberta a tots els públics

La sigil·lografia és una disciplina que tracta de la morfologia i tipologia dels segells que autentifiquen els documents públics i privats a través de les èpoques, estudiant-los i classificant-los en qualsevol de les dues presentacions: matriu (instrument que serveix per segellar) i empremta (resultat del segellat en diverses matèries).

És una ciència auxiliar de la història i té també una relació molt directa amb l’arqueologia, la diplomàtica, la paleografia, l’epigrafia, la iconografia, l’hagiografia, la biografia, la cronologia, la sumptuària i la indumentària i l’heràldica.

Presentació de l’exposició

El Pallars Sobirà és una comarca coneguda principalment per la bellesa dels seus paisatges, per la gastronomia, pels esports d’aventura, per la flora i fauna i a més a més, encara que malauradament cada vegada menys, per la seva parla: el pallarès.

El Pallars Sobirà és una terra plena d’història, de llegendes i bruixeria, de comtes i barons, de llum i de màgia. El Pallars Sobirà és més que un destí turístic, és un espai geogràfic que cada vegada més vol donar a conèixer i difondre la seva aportació a la formació del país, és a dir: vol mostrar el seu ADN i alhora fer palesa la seva personalitat.

Avui el que es pretén amb l’exposició d’aquesta mostra és donar a conèixer alguns dels segells, que en temps reculats van ser utilitzats per uns quants pobles de la comarca, els quals han estat recuperats a través d’unes encunyacions que són dipositades a l’Archivo Histórico Nacional (AHN) de Madrid.

Algunes d’aquestes encunyacions estan en molt mal estat, per la qual cosa s’ha fet el que s’ha pogut, tant és així que, en el supòsit que se’n volgués reconstruir alguna seria feina molt feixuga, no obstant això no hi ha res impossible; val a dir també que n’hi ha que no són factibles de desxifrar, ja que únicament s’hi percep una taca de tinta.

Els textos que s’hi poden observar no diuen res de transcendental, bàsicament tots exposen el mateix, d’altra banda s’ignora el seu origen i com o qui va tenir la idea del seu disseny.

Jaume del Alamo · Juny 2017

 

 

 

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top
Skip to content