S’ha acabat el misteri dels topònims bascos!

Activitat inclosa dins el programa “De capçalera”

Conferència: S’ha acabat el misteri dels topònims bascos del Pallars Sobirà!
A càrrec de Núria Garcia Quera, escriptora
i autora de capçalera de la Biblioteca Pública de Sort

Dissabte 2 d’agost, a les 7 de la tarda
A l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà
c/Joaquim Sostres, s/n (vora el Castell dels Comtes de Pallars)

S’ha acabat el misteri dels topònims bascos del Pallars Sobirà!

A qui no li agradaria saber quin és el significat del nom del seu poble? Àreu, Llavorsí, Espot, Seurí, Mencui, Arrós, Arestui, Sort… Si ho vols saber, vine a la conferència sobre la investigació que està fent l’escriptora i filòloga pallaresa, ja que obre un enfocament nou i insòlit als estudis toponímics. Ambientarà la xerrada amb imatges i anècdotes. A part d’aprendre plegats, podem passar un vespre estiuenc relaxat i agradable. L’assistència és gratuïta.

Què és el programa “De capçalera”?

El programa De capçalera és una activitat conjunta de la Institució de les Lletres Catalanes amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Català de les Dones per establir lligams estables entre un escriptor/a i una biblioteca que sigui de referència, de capçalera. Activitats anuals, conferències o clubs de lectura, Dia Mundial de la Poesia, Sant Jordi, etc., seran alguns dels moments en què es visibilitzarà la figura de l’escriptor/a, que tindrà un espai dedicat, amb la seva obra completa a la biblioteca.
De_capçaleraL’objectiu d’aquest projecte, que reclama un prestigi i una trajectòria per part dels autors, és fer evident el vincle existent entre els escriptors catalans i les biblioteques públiques del país mitjançant una acció que té com a antecedent el fet que moltes biblioteques treballen de forma habitual amb escriptors i hi tenen un tracte continuat en el temps, que ha donat bons fruits a nivell de col·laboracions, suports i coneixements mutus.
El projecte demana a les biblioteques que reconeguin de manera preferent un d’aquests escriptors/res de trajectòria literària contrastada i amb els quals mantenen una relació de proximitat i, al seu torn, que els escriptors trïin també una biblioteca predilecta o de capçalera.
Més informació: Institució de les Lletres Catalanes

L’autora de capçalera: Núria Garcia Quera

Núria Garcia Quera (Barcelona, 1965). Escriptora.
Vinculada familiarment a la centenària Llibreria Quera, especialitzada en llibres de muntanya, als dinou anys abandona la ciutat per fer de guarda al refugi d’Amitges del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Quan el refugi està tancat, viu en un poble de vint habitants del Pallars Sobirà: Tornafort. Als trenta anys ja té tres fills, amb els quals aprofiten les vacances per viatjar a diferents punts del món.
nuriaDurant els vint-i-dos anys que treballa de guarda, publica guies excursionistes, reportatges en revistes geogràfiques i de muntanya, i obres literàries. Entre els premis guanyats per algunes d’aquestes creacions destaca el Ciutat d’Olot de novel·la juvenil (1999), el Pica d’Estats de Premsa Especialitzada (2005 i 2011), el Recull de Periodisme (2006) o l’Òmnium Cultural de Narracions de Viatges (2008). L’any 2010 es llicencia en Filologia Catalana per la Universitat Oberta de Catalunya.
Després d’haver publicat en editorials com Columna, La Galera, Casals, Garsineu o Publicacions de l’Abadia de Montserrat, aposta per crear la seva pròpia col·lecció. La carismàtica col·lecció d’autora Sensus, amb un format que recorda els quaderns de viatge Moleskine, li permet combinar la literatura, els viatges i el compromís social. En plena era dels llibres digitals, aquest format artístic ens retorna al gaudi de la lectura i de les imatges de la manera més tradicional: amb un llibre a les mans. Actualment està treballant amb el tercer volum, una novel·la situada al Nepal.
Més informació: Sensus.cat

Organizen: Biblioteca Pública de Sort · Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà · Institució de les Lletres Catalanes
Amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top