HORARIS DE VISITA (ESTIU 2020)

Matins: dissabtes i diumenges, de 12 a 2 del migdia (12.00-14.00h)
Tardes: de dimarts a dissabte, de 6 a 8 de la tarda (18.00-20.00h)
Dilluns tancat

Preus

Preu de l’entrada: normal 3 € / 0-8 anys gratuït / 8-12 anys 2 € / grups +20 1,5 €/persona
Visites guiades a concertar: turisme@sort.cat / tel. 973 620 010 (en horari d’oficina)

Perseguits i Salvats

Perseguits i salvats és un projecte impulsat per la Diputació de Lleida, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sort i altres ajuntaments i consells del territori, que representa la recuperació d’unes rutes catalanes de fugida del poble jueu durant la Segona Guerra Mundial, i que, amb projecció internacional, vol ser al mateix temps un homenatge a la gent anònima i compromesa i un reconeixement a la solidaritat entre dos pobles, el jueu i el català, amb moltes concomitàncies històriques i socioculturals.

El projecte Perseguits i salvats ha permès recuperar i senyalitzar les rutes d’evasió dels refugiats jueus a través del Pirineu de Lleida durant la Segona Guerra Mundial. Es tracta de quatre rutes senyalitzades que transcorren per les comarques de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

+info www.perseguitsisalvats.cat

El Museu-Presó del Camí de la Llibertat i escenaris històrics de Sort

A Sort es conduïa els evadits detinguts en els passos fronterers del Pallars Sobirà i a la major part dels que ho havien estat a la Val d’Aran i que estaven en trànsit cap a les presons de Lleida després de passar pel calabós de Vielha. En aquells anys, l’única carretera que connectava l’Aran amb Lleida discorria pel port de la Bonaigua i, atès que el trajecte era llarg i durava moltes hores, estava programada una aturada a la capital del Pallars Sobirà, aprofitant que tenia presó.

La vila de Sort tenia dues presons, una per a homes i una altra per a dones, ambdues situades a la plaça de Sant Eloi i de reduïdes dimensions. Entre 1939 i 1940 s’ha documentat que passaren per aquesta petita presó almenys 2.660 refugiats. Al seu torn, la presó de dones acollí, entre 1939 i 1944, al voltant de cent cinquanta detingudes.

D’altra banda, l’Hotel Pessets tingué un destacat protagonisme com a lloc d’estada de fugitius jueus durant la Segona Guerra Mundial. Les factures de l’estada eren emeses a nom del consolat holandès a Barcelona i de l’Americant Joint Distribution Committee. Els primers s’ocupaven dels jueus de nacionalitat holandesa i l’Americant Joint dels originaris de països com Polònia, Alemanya o Àustria considerades com apàtrides.

+info www.camidelallibertat.cat

Back to top
Skip to content
Aneu a la barra d'eines