Sant Joan 2014

XXV Xollada d’Auvelles amb Tisora
i Fireta de Productes Artesans

CARTELLPROGPrograma d’activitats

Dissabte 21 de juny
00.00 h Festa Flaix FM, amb DJ Miquel Fontova
i DJ Albert Uzbeker, al Pavelló d’Esports

Diumenge 22 de juny
11.00 h Donem la benvinguda a l’estiu
amb Promo-Remulla’t
Organitza: AE Pallars
Lloc: Escola de Piragüisme
Inscripcions: Oficina de Turisme del Pallars Sobirà
Adreçat a nois i noies de 6 a 13 anys

Dilluns 23 de juny
17.00 h Arribada de la Flama del Canigó
a la Plaça Caterina Albert
21.00 h Sopar popular, seguit de ball i
foguera de revetlla de Sant Joan
A la Plaça Caterina Albert

Dimarts 24 de juny
Activitats al Parc del Riuet

De 10.00 a 20.00 h 
Fireta de Productes Artesans i Agroalimentaris

De 10.00 a 14.00 h
VII Trobada de Col·lecionisme de Plaques

12.30 h
XXV Xollada d’Auvelles amb Tisora
Amb la participació especial dels actors Ivana Miño i Eduard Muntada, i el senyor Domènec Vila, Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàri
Amenitzada pel Grup de Música Tradicional La Banda del Peirot i GUM FM

De dissabte 21 a dimarts 24 de juny
Mostra Fotogràfica de les 25 Xollades
Al Punt d’Informació Municipal (Av. Comtes del Pallars, 20 · plànol)

XOLLADA2013La Xollada

La Xollada d’Auvelles amb Tisora té el seu origen en l’activitat ramadera de la Vall d’Àssua i el Batlliu. La Vall d’Àssua i el Batlliu són avui en dia un dels grans escenaris del món ramader pirinenc, amb 12 ramats actius en només 9 pobles.
La muntanya de la zona acull cada estiu més de 10.000 ovelles als seus pletius. Reserva del patrimoni ramader, els seus racons encara conserven tota la personalitat que, durant anys i anys, ha condicionat i singularitzat el seu relleu, la seva vegetació, la seva fauna… fins a les persones i la seva manera de viure.

La dita popular diu
“Primavera arribada auvella xollada”

Les activitats ramaderes estan definides per un cicle anual. A la primera correspon l’apletament (tancament en pletes) del bestiar per a femar els camps, i laxolla, per a treure’ls la llana.
El dia de la xolla és una dia de molt enrenou on tothom té una feina concreta: trabar, xollar, ensacar la llana… Tot i que es treballa de valent és un dia considerat de festa gran.
Els xolladors s’organitzen en colles que es distribueixen per les cases en funció del nombre de caps a xollar. Antigament, cada xollador feia unes 50 ovelles per dia i casa. Actualment es disposa de màquines per a aquesta tasca la qual cosa permet més rapidesa.
La colla s’organitza jeràrquicament de la manera següent:

 • El cap de colla: capità dels xolladors, fa els tractes, distribueix la feina, cobra i paga els jornals.
 • Xollador: xolla les ovelles
 • Els pessoladors: agafen les ovelles, els traven les quatre potes lligant-les amb un correió i les apropaven als xolladors
 • El pastor, l’únic que té festa
 • L’ensacador arreplega la llana, fa el velló i l’ensaca
 • El carboneret era un noi que portava el sac del carbó als xolladors quan pessigaven una ovella i els ficaven el carbó a la ferida perquè no s’infectés.

FIRETADes de fa 25 anys l’Ajuntament de Sort organitza la Xollada d’Auvelles amb Tisora, exhibició d’aquest antic ofici que, juntament amb la Fireta de productes artesans i altres activitats complementàries ha esdevingut una festa amb diversos atractius tant per la gent del país com pels visitants.
La demostració és amenitzada per cantaires i acordió que interpreten cançons típiques d’aquesta festa i recuperades de la memòria popular.
L’auvella protagonista d’aquesta festa serà la de raça xisqueta, l’autòctona del Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alta Ribagorça, la qual es caracteritza pel color negre al voltant dels ulls, les orelles, el musell i les potes; es tracta d’una raça extremadament sòbria que sobreviu en ambients de gran duresa.
El Museu dels Pastors de la Vall d’Àssua, ubicat a l’oficina d’informació del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, ofereix altres activitats relacionades i es pot visitar gratuïtament tot l’any.

Novetats

La Xollada d’Auvelles és una oportunitat única de transmetre la riquesa del nostre dialecte, el pallarès, que enguany es reforçarà de diferentes maneres:

 • amb una activitat infantil, en contacontes en pallarès de Cambuleta
 • l’actuació del grup de música tradicional La Banda del Peirot
 • la retransmissió radiofònica de la Xollada en directe a càrrec de GUM FM amb entrevistes als participants que es podran escoltar al Pirineu, Garraf i Penedès
 • la descripció de l’activitat a càrrec del ramader i president d’ACOXIMateu de Toralla

Amb 25 anys de continuïtat, la Xollada d’Auvelles amb Tisora esdevé un esdeveniment clàssic que enguany commemorem amb:

 • Una obra d’art, un multiquadre realitzat per l’artista pallarès Miquel Seguer amb el que s’ha inspirat el cartell d’enguany, format de petites parts que s’entregaran com a obsequi a les persones que han fet possible la Xollada durant aquests 25 anys
 • També és tradició d’aquest esdeveniment que en cada edició participi un xollador d’honor, persona convidada a reviure l’activitat i l’ambient de la trobada més enllà de com a espectadors. Enguany comptem amb ramaders de pel·lículala Ivana Miño (Tània de Gran Nordla pastora-narradora de l’explotació de l’Ermengol) i l’Eduard Muntada (el Cullera, ramader i rival de l’Ermengol). També hi participarà el senyor Domènec Vila, Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.
 • Una demostració de xolla a màquina per tal de poder visualitzar millor els canvis del pas del temps.
 • I a més, la Mostra Fotogràfica de les 25 Xollades al Punt d’Informació Municipal

La realització de la festa és possible gràcies a la implicació altruista de moltes persones i entitats: cantants, acordionistes, xolladors, Parc Natural de l’Alt Pirineu, Associació de Ramaders Criadors de l’Ovella Xisqueta…

Moltes gràcies!

Organitza: Ajuntament de Sort
Col·laboren: Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) · Diputació de Lleida · Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici · Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural · Parc Natural de l’Alt Pirineu · SEFOCAT

SORTPARCRIUET

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top