Roser Rafel al programa “Fotografies”

Aquest divendres, 10 de febrer, a les 21.45 h, al Canal 33, podeu veure al programa Fotografies un reportatge dedicat a Roser Rafel, veïna de Sort. En aquest reportatge descobrirem amb la fotògrafa Roser Rafel com feien les fotografies dels primers carnets d’identitat els fotògrafs del Pirineu de fa més de cinquanta anys.

La Roser Rafel (Sort, 1923) és l’última d’una nissaga de fotògrafs molt coneguts al Pallars. L’iniciador va ser Leonardo Vives (1878-1954) que va combinar l’ofici de barber amb el de fotògraf fins que el 1917 es va instal·lar a París. Aleshores es va quedar la càmera el seu cunyat, Maties Rafel (1885-1961), que també feia de músic i de funcionari al jutjat de Sort. Maties va fer de fotògraf fins que va morir, el 1961.

La Roser Rafel és la seva filla. A Sort tothom la coneix com la Roser de Maties. De ben joveneta va començar a ajudar el pare, sobretot fent els retocs de les fotografies. Va estudiar durant uns mesos a l’estudi Mireya, de Barcelona. Quan el pare va morir, va agafar el negoci i s’hi va dedicar fins que es va jubilar, l’any 1988.

Avui, el fons de la nissaga es guarda a l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, a Sort.

Més informació sobre el programa (www)
També podeu veure el tràiler d’aquest episodi (www)
Pàgina (www) i galeria (www) de Roser i Maties Rafel

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top