Restitució del bust del General Moragues

L’acte ha comptat amb una ofrena floral per part de l’Ajuntament i veïns de la localitat

L’Ajuntament de Sort ha recol·locat el bust del General Moragues al seu lloc original després de ser arrencat per uns aficionats de la selecció alemanya de futbol que celebraven la victòria del seu equip davant el Brasil. Operaris de l’Ajuntament, amb l’ajuda d’un camió grua, han col·locat el bust del general sobre el pedestal del granit.
Els operaris han reforçat l’estàtua perquè no es repeteixi una bretolada d’aquestes característiques. Un cop recol·locat el bust s’ha fet una ofrena floral per part de l’Ajuntament. Fa 33 anys que el bust presideix aquest espai a Sort, on l’antic defensor de les llibertats catalanes durant la Guerra de Successió hi va contraure matrimoni.
La nit de l’incident, el propietari d’un bar de Sort va veure el bust arrencat i el va guardar al magatzem del seu local. Un cop localitzat s’ha guardat en un magatzem municipal fins aquest dimarts que s’ha col·locat.

Josep Moragues, heroi nacional

Josep Moragues va néixer el 28 de febrer de 1669 a Sant Hilari de Sacalm. El 1707, Carles III el va nomenar general, comandant dels Pirineus i governador de Castellciutat. Al cap d’uns anys, es casà amb la baronessa de Bressui, resident a Sort. Al juliol de 1713, Josep Moragues opta per la guerra a ultrança fins que Castellciutat va capitular el 28 de setembre. Seguidament va combatre amb l’exèrcit del marquès del Poal, i el 18 de setembre de 1714, es va acollir a la capitulació de Cardona.
Tot i així les autoritats borbòniques el van arrestar, i el 27 de març de 1715, el van condemnar a una mort molt cruel. Josep Moragues va ser arrossegat pels carrers de Barcelona, penjat a la forca, esquarterat i el seu cap va ser exposat dins d’una gàbia fins al 1727.
Heroi català de la Guerra de Successió, lluitador de la causa austracista i que, un cop abandonat el país per les potències centroeuropees, va decidir mantenir la lluita contra l’ocupació borbònica fins a l’última plaça per capitular, que va ser a Cardona.

Crònica de Marta Lluvich (Agència Catalana de Notícies

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top