Es preveu inaugurar la nova Biblioteca Pública de Sort a l’inici de primavera, fins llavors es reobrirà la vella com a espai d’estudi i punt TIC.

La nova biblioteca Pública de Sort està ja en la recta final. Cal recordar que és un projecte que es va iniciar l’any 2000, en què l’Ajuntament va manifestar per primer cop a la Generalitat de Catalunya, la voluntat d’aprofitar els espais oberts en esponjar el nucli antic de Sort, per construir una nova biblioteca central comarcal, tal com requeria la Llei de biblioteques de Catalunya per les capitals de comarca. Aquest 2024 el nou equipament serà per fi una realitat i esperem que la seva obertura coincideixi amb l’entrada de la primavera. 

La seva finalització, no obstant, no està sent tot lo ràpid que tant la població com el propi equip de govern desitjaria. Els petits serrells que falta solucionar en la recta final son molts i s’estan acabant de tancar per tal de poder fer la inauguració que tothom espera.

Cal remarcar que tant les obres i la contractació dels subministraments, especialment gas i electricitat, s’han allargat més de mig any,  fins al punt que no ha estat fins aquest darrer dia 2 de febrer que ja hem aconseguit tenir subministrament elèctric a la nova biblioteca. Lamentem la falta de sensibilitat i els entrebancs posats per les grans companyies, ja que han endarrerit innecessàriament el projecte molt més del previst.

En aquest moments l’equip de govern lamenta també que la vella biblioteca ubicada a l’avinguda Diputació, que es va tancar a l’estiu seguint la planificació del Servei de Biblioteques de la Generalitat per planificar el trasllat, no s’hagi pogut reobrir tot i la demora en la finalització de la nova. El motiu ha estat que durant aquest mesos ha servit com a espai per catalogar i emmagatzemar part del nou fons, prop de 3000 volums que reforçaran i actualitzaran les seccions de coneixements i especialment l’àrea de còmic juvenil de nova creació, que anirà ubicat a la nova biblioteca. 

Reobertura de l’antiga biblioteca

Com s’ha dit, fins la passada setmana no hi ha hagut subministre elèctric a l’edifici de la nova biblioteca i per tant, no era viable treballar-hi a dins. Ara que ja s’ha traslladat tot el fons (més d’un centenar de caixes de grans dimensions) que hi havia a la vella per tal de alliberar-la, s’està treballant a condicionar de nou l’espai de l’antiga biblioteca com a espai de lectura – (fonamentalment diaris i revistes i també alguns llibres), d’estudi i de connexió a Internet (Punt TIC) fins que no es pugui obrir la nova biblioteca del carrer Sant Ot.

La previsió de re-obrir l’espai de l’antiga biblioteca és pel proper 15 de febrer, és a dir, dijous de la setmana entrant, passat Carnaval. Fins a l’obertura de la nova biblioteca, l’horari d’obertura d’aquest punt d’estudi i de lectura -provisional- seria de dilluns a divendres de 16.30 a 19.30h, de manera que el personal pugui dedicar també temps a les tasques de la nova biblioteca (la previsió, però, pot variar en funció de la disponibilitat de personal i altres variables) .

Previsió d’inauguració de la nova biblioteca.

I en relació a la nova biblioteca, les previsions d’obertura ara es situen en unes vuit setmanes aproximadament, de cara al mes d’abril vinent, previsió que també pot variar en funció del correcte desenvolupament en el termini fixat de les següents tasques

  • Catalogació i procés tècnic del fons incorporat arran de la darrera edició de Lo Llumener i les visites a la Fira del Llibre del Pirineu i al Saló Manga BCN entre altres
  • Col·locació dels 9000 volums – llibres, DVDs i fons històric de revistes – que formen part del fons de la biblioteca en les seves noves ubicacions
  • Instal·lació dels equips informàtics (ordinadors, nova impressora de carnets…)
  • Modificació de les prestatgeries de l’àrea de diaris i revistes arran de les recomanacions del Servei de Biblioteques per millorar-ne la funcionalitat
  • Instal·lació d’equip audiovisual (megafonia, pantalla, projector…) a la nova sala d’actes de la primera planta de la biblioteca que es cedirà a entitats
  • Instal·lació de cortines a la planta baixa de la biblioteca per millorar el confort
  • Creació d’imatge gràfica, retolació i senyalització de tots els espais de la biblioteca, tant interiors com exteriors
  • Procés de selecció, contractació i formació del nou personal tècnic de la biblioteca comarcal que permet ampliar substancialment l’horari del servei

Encara no s’ha tancat una data concreta i s’està parlant amb la Generalitat per tal de poder comptar amb representació de la conselleria de Cultura o del propi govern de la Generalitat . Esperem poder tenir una previsió més afinada a finals de febrer si es van assolint tots els reptes previstos. 

Durant les passades setmanes s’ha explicat la situació actual amb detall a les formacions de l’oposició i han pogut visitar les instal·lacions en l’estat actual, tot informant-los de les previsions per part de l’equip de govern i Generalitat i dels esforços que tots estem fent per poder obrir quan abans millor. 

Esperem també en breu poder explicar a tothom, que el nou projecte ha de comportar – com a servei social i cultural d’àmbit comarcal – una redefinició del que entenem com a biblioteca en la línia dels canvis que aquests tipus d’espais han sofert durant aquest segle XXI. És la voluntat d’aquest equip de govern que en el futur aquest nou equipament esdevingui un espai de referència per la cultura de Sort i del Pallars, especialment si tenim en compte la nova sala polivalent que forma part dels seus espais i que esperem que sigui un espai obert i participatiu on encabir activitats i propostes per part de les entitats i de la població del municipi i la comarca en el seu conjunt.

Des de l’equip de govern tornem a demanar de nou a tothom una mica més de paciència, amb la promesa que ara sí estem en la recta final i aviat estarem en condicions de veure i presentar el nou equipament acabat, la qual cosa suposarà una fita cultural molt important per a tot el territori. 

Estat de l’antiga biblioteca fins la setmana passada.

Tasques de tresllat del nou fons a la nova biblioteca

Vistes de l’interior de la nova biblioteca ja amb il·luminació

Back to top
Skip to content
Aneu a la barra d'eines