Presentació del llibre “La filla del Nord”

Presentació del llibre

La filla del Nord

de M. Dolors Millat
filla de Casa Conqués de Sort

Dijous 13 d’abril, a les 7 de la tarda
a la Biblioteca Pública de Sort
Av. Diputació, 20 (plànol)

La presentació anirà a càrrec de l’alcalde Raimon Monterde, del narrador Carles Alcoy, que llegirà fragments de l’obra, i de M. Dolors Millat, autora del llibre

També es presentarà el club de lectura Vetllades Literàries, que en la primera trobada (juny 2017) debatrà aquest llibre

Sinopsi

La problemàtica dels indis del nord del Canadà és el rerefons d’una història d’amor, d’amistat i de superació personal d’una jove que viu a Nova York.

La Berthe deixa Nova York i la llibreria on treballava i busca el seu lloc al Canadà de la infantesa, primer a Mont-real i després a la reserva índia d’Uashat, on es retroba amb en Maikaniss, el seu amic d’infantesa, ara convertit en un activista dels drets del indígenes.

El periple geogràfic de la Berthe serà també una recerca personal amb moltes trampes i grans satisfaccions. Com és la vida dels indis innus en uns boscos que perden terreny cada dia davant de grans projectes industrials? Què tenen en comú els caçadors nòmades de la regió boreal amb els habitants de Nova York, del Pallars o de Barcelona?

La filla del Nord és una història de coratge d’amors i desamors, d’amistats i traïcions, de família i desarrelament.

+ Vols fer un tast de l’obra? Descarrega’n un fragment! (pdf)
+ info Proa Editorial (www)

L’autora

Maria Dolors Millat Llusà (Sort, 29 de maig de 1959) és una escriptora, poeta i docent. Llicenciada en història antiga per la Universitat de Barcelona. El 1987 va marxar a viure a Mont-réal, on va entrar en contacte amb els tallers d’escriptura creativa.

L’any 1993 va fundar l’Aula de Lletres, la primera escola d’escriptura de Catalunya que posteriorment esdevindria l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, de la qual va ser cap d’estudis durant quatre anys. Posteriorment, ha fundat i dirigit la Escuela de Escritores Alonso Quijano a la Manxa.

Amb el seu nom ha publicat les novel·les Quirat i mig (2012), Terra inhòspita (2013), així com els reculls de poemes Lunas de arena (2007) i Al batec de la terra (2007). A més, amb el pseudònim Lola Sabarich, ha escrit obres sobre la temàtica de l’escriptura literària: Cómo mejorar un texto literario: un manual práctico para dominar las técnicas básicas de la narración (2001); El oficio de escritor: todos los pasos desde el papel en blanco a la mesa del editor (2000)

+ Per saber-ne més: Qui és Qui de les Lletres Catalanes (www)
+ Entrevista AraLlegim (pdf)

[youtube_sc url=”https://youtu.be/Y2Cr-hUpvLs”] [youtube_sc url=”https://youtu.be/ERtHIXqI-uA”]

Crònica de la presentació

Els prop de quaranta assistents amb què va comptar l’acte van fer petit l’espai de la Biblioteca Pública de Sort en què es va desenvolupar la presentació del llibre La filla del Nord (Proa, 2016), tercera novel·la publicada de l’escriptora pallaresa Dolors Millat que ja va per la seva segona edició i que sens dubte serà un dels èxits de vendes d’aquest proper Sant Jordi.

En el seu parlament de presentació l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, va elogiar la intensitat de la trama i va fer referència als diversos escenaris en què transcorre la novel·la (Nova York, Mont-réal, la reserva índia canadenca de Uashat a Sept-Îles, el mateix Sort i la fictícia població pallaresa d’Oralla) tot destacant el realisme que impregna la novel·la en la seva descripció d’indrets i geografies. A més, va emplaçar als assistents a participar al club de lectura que amb el nom de Vetllades Literàries impulsa la Biblioteca Pública amb aquest títol com a primera fita.

Al seu torn l’autora, Dolors Millat, amb arrels al poble de Sort, va parlar de la gènesi de la novel·la i de la seva protagonista, Bertha, que viu una història d’amor, d’amistat i de superació personal que té com a rerefons la problemàtica dels indis del nord del Canadà, amb els quals ha tingut l’oportunitat de conviure de manera que aquesta obra és un fidel reflex de les dificultats a què s’enfronta la comunitat Innu a les regions canadenques del Quebec i Labrador en veure’s desposseïts dels seus territoris ancestrals i la pèrdua d’una forma de vida que els enfronta a la seva desaparició fins al punt que les terres on viuen consten oficialment com a despoblades.

A més, es van posar de manifest els paral·lelismes i punts de contacte amb l’obra clàssica Madame Bovary de Gustave Flaubert, atès que Bertha, la protagonista, es pot considerar en alguns aspectes com un trassumpte de la filla de la mateixa madame Bovary.

Finalment, el narrador Carles Alcoy va llegir diversos fragments de la novel·la, que van donar peu a discutir-ne detalls sobre l’argument i aspectes de la construcció de l’obra, punt en el que podem destacar les aportacions teòriques de la mateixa Dolors Millat com a autora de manuals de teoria de l’escriptura i fundadora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu de Barcelona.

L’entrega del públic assistent es va manifestar també en diverses i animades intervencions que de nou van posar de relleu l’agilitat i la intensitat d’una novel·la que segons diversos testimonis “enganxa” en la lectura i que es van interessar per diversos aspectes de la realitat sociopolítica dels indis innu, així com de les experiències de la senyora Millat en aquell context geogràfic.

IMG_1268
IMG_1258
IMG_1265
IMG_1262

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content