Presentació del llibre “Beneïda terbolina”

Beneida terbolina mailchimpPRESENTACIÓ DEL LLIBRE
BENEÏDA TERBOLINA
Des dels Pirineus a la terra plana II
de Josep Mitjana Berdié

A càrrec de:
Llàtzer Sibís, alcalde de Sort i president
del Consell Comarcal del Pallars Sobirà
Marta Alòs, escriptora
Lluís Pagès, editor
Josep Mitjana, autor

Dissabte, 19 d’abril de 2014, a les 17.00 h
Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà (mapa)

Organitzen: Ajuntament de Sort · Consell Comarcal del Pallars Sobirà · Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà · Pagès Editors · Biblioteca Pública de Sort

El llibre
Si les condicions de vida no haguessin set tan dures, i la malaïda trebolina del Port del Cantó més suportable, possiblement la despoblació no haurie estat tan ràpida i completa. La maioria de les persones originàries d’allà damunt hi ha tornat, sobretot a l’estiu, amb diners i bons cotxes. Restauren i construeixen cases a l’estil “indiano”. Quan es parle amb ells recordant temps passats, sempre van a parar a la mateixa conclusió: «Ben rucs que vàrom ser de no haver marxat més aviat! Quants patiments que ens hauríem estalviat.» Beneïda terbolina, causa directa de l’abandó d’aguelles valls i de la fugida d’uns terrenys tan feréstecs i salvatges!
Llegiu-ne una mostra (pdf)!

L’autor
Josep Mitjana Berdié (Biscarbó, 1941). Enginyer tècnic agrícola. És autor de diverses publicacions de tècnica frutícola: Guía práctica de tratamientos, peral y manzano (1969), Guía práctica del melocotonero (1986), Herbicidas, guía prácticas en frutales y  hortalizas (1978), Frutus, manual de reconeixement d’alteracions en la fruita de llavor en post collita (2004) i de l’obra de creació Maleïda terbolina (2012).

Presentació de Concepció Canut Farré · Doctora en Filologia Romànica
Josep Mitjana Berdié acaba de publicar un llibre: Beneïda terbolina. Des dels Pirineus a la terra plana II que ve a ser una prolongació de Maleïda terbolina (2012) amb el qual l’autor s’inicià com estudiós de les contrades on va veure la primera llum: Biscarbó i el seu entorn. Ara, va més lluny i la seua recerca s’espandeix casa per casa pels pobles de Freixa, Junyent, La Torre, Castellàs, Solans, Vila-rubla i una vegada més, Biscarbó.
En la primera part del volum ens presenta un treball genealògic, fruit de les entrevistes realitzades a les famílies dels descendents d’aquests llogarets, actualment deshabitats la major part de l’any. S’acompanya l’estudi de les nissagues amb una visió etnològica, presenta les formes de vida, de treball i de lleure, amb fotos que il·lustren la realitat vital d’una època passada.
En el segon capítol, Vivències, trobareu un reguitzell d’anècdotes que es digereixen amb fruïció. La festa del gat, Saviesa animal, Los cucuts per citar-ne alguns capítols. Mitjançant aquestes narracions breus, situades en diversos llocs, el Josep ens ofereix uns relats autobiogràfics variats. Ell hi és present i exposa fets del quefer quotidià d’allà damunt o també altres més tardans viscuts a la plana. Tots ells traspuen guspires de vida, d’esforç i fins i tot, de comicitat. De ben segur que alguns de vosaltres us hi sentireu identificats.
Per tal de ser més versemblant, ha redactat aquests dos primers capítols en pallarès o en la variant corresponent d’aquest dialecte emprat pels muntanyesos amb totes les característiques pròpies de la llengua oral, atès que l’escrita no s’usava. En la mesura del possible, el Josep intenta ser fidel a la parla d’aleshores. Ho justifica amb aquestes paraules: «Lo motiu que m’ha portat a expressar-me en aquests termes no respon a altre mòbil que l’estimació que professo per la llengua apresa dels meus pares».
El Jardí dels Rodets conclou el llibre. L’autor ens acompanya cap al jardí preuat, que ha creat i cultivat. Ens explica la història dels arbres a partir de la llavor i/o del plançó que va portar ves a saber d’on, per tal que cresqués a la plana de Lleida. Són relats de viatges. Dels seus periples, ens en ofereix una visió turística, mes sempre amb el rere fons d’una motivació pel coneixement de la botànica. Una prova de com la constància i la voluntat mouen muntanyes.
Aquestes pàgines poden definir-se a llibre de memòries. Darrera cada capítol batega el cor del Josep. Ens parla dels records, de les persones, per senzilles o cultivades que siguin, amb les quals ha compartit moments de vida, de coneixements, d’opinions, en un paraula: d’amistat. I aquestes experiències viscudes, de les què ens fa partícips són un regal per a nosaltres.
Quedeu convidats a la presentació que se’n farà a Sort, a l’Oficina de Turisme del Pallars Sobirà el dia 19 d’abril.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top