HISTÒRIA D’UNA FELICITACIÓ DE NADAL

L’any 2004 es publica la primera edició de la novel·la “Les Veus del Pamano” de Jaume Cabré, inspirada a La Vall d’Àssua, embrió d’un projecte que encara perdura i que ha donat lloc, directa o indirectament, a les felicitacions de Nadal de l’Ajuntament de Sort.

La projecció internacional de la novel·la de Jaume Cabré va significar l’obertura d’una interessant “caixa de trons”, la dels escenaris d’inspiració de diferents novel·les, recolçada en l’éxit de “Die Stimmen des Flusses” (Les Veus del Pamano) a la Fira internacional del llibre de Frankfurt, l’any 2007, aviat farà 10 anys.

El mateix any, l’Ajuntament de Sort promou el projecte “La Vall d’Àssua i el Batlliu, un paisatge de novel·la” per tal de donar a conéixer al món els escenaris de la novel·la d’éxit, i d’altres que la precedien. El projecte es basa en 5 itineraris a peu, inspirats en 4 novel·les i també donà lloc a la creació de la web www.valldassua.cat, disponible en 3 idiomes, i el seu book d’imatges del que obtenim les fotografíes per a les felicitacions de Nadal dels últims anys.

A l’octubre del 2008 es realitza el rodatge de la mini-sèrie amb el mateix nom , dirigida per Lluís M. Güell, amb Roger Coma, Montse Germán i Francesc Orella als papers principals, amb una important repercussió als mitjans de comunicació.

Al 2009, té lloc la pre-estrena al cinema-teatre municipal amb l’assistència i participació de personatges destacats del panorama audiovisual català: Mónica Terribes (Directora TV3), Albert Segalés (Diagonal TV), Paco Poch (Mallerich Films), Lluís M. Güell (Director mini-sèrie), els actors principals… i amb un gran éxit de públic que omplí les 3 sessions programades (més de 800 espectadors), esdevenint així la projecció amb més éxit realitzada al cinema-teatre els Til·lers.

Sens dubte, l’éxit de Les Veus del Pamano i del seu autor, Jaume Cabré, i posteriors obres, a nivell internacional constitueixen la cirereta del projecte “La Vall d’Àssua i el Batlliu, un paisatge de novel·la” que no obstant té un abans i un després.

Un abans, amb les obres del Cicle del Pallars, de Maria Barbal, especialment amb “Pedra de Tartera”, la única de les novel·les del projecte traduïda a l’anglés, “Stone in a landslide”, així com el clàssic “Verd madur” (Siega Verde) de Josep Virós, portat al cinema l’any 1960, en castellà, fins aconseguir estrenar la versió original en català, el 1968.

Un després, que s’ha materialitzat amb viatgers motivats per les rutes i els escenaris, així com amb diverses accions que han contribuit a la promoció exterior de Sort, La Vall d’Àssua i el Batlliu mitjançant els seus paisatges: participació a la Xarxa de municipis de rodatge de Catalunya, rodatge de 26 capítols (2 temporades) de la série Gran Nord, 1r viatge de localitzadors internacionals a Catalunya,…i unes felicitacions de Nadal amb el valor afegit de la història d’un projecte que perdura i es consolida dia a dia i que el proper any 2017 farà 10 anys.

Les felicitacions relacionades amb la línia de “La Vall d’Àssua i el Batlliu, un paisatge de novel·la” han estat:

2011 – El poble de Sorre, escenari de la sèrie Gran Nord i el text de la narradora, Tània (actriu Ivana Miño)

2012 – El poble de Pujalt, seu del Museu de les Papallones al Batlliu.

2014 – El poble de Llessui, escenari de Verd Madur, i la història del seu autor, un personatge autòcton tan apassionant com desconegut, Josep Virós.

2015 – El poble d’Olp i un fragment de “Mel i metzines”, de Maria Barbal.

2016 -El poble de Seurí i els frescos de l’artista contemporani Santi Moix.

2017 – El poble de Montardit de Dalt i el poema “Harmonies” de l’escriptora pallaresa Dolors Millat

2018 – El poble d’Altron i un fragment de “Pedra de tartera” de Maria Barbal

2019 – El poble d’Enviny i un fragment del llibre “Els llops sempre tornen” de Jaume Albert Ollé

2020 – El poble de Castellviny i un fragment del llibre “Fenòmens” de Meritxell Nus

2021 – El poble de Sort i un fragment del llibre “El meu Pallars II” de Joan Lluís i Pallarès

2022 – El poble de Bernui i un fragment del Llibre “Al batec de la Terra” de Dolors Millat

Les felicitacions, que hem recopilat i vos adjuntem, no deixen de ser un reflex del que Sort, La Vall d’Àssua i el Batlliu ofereixen als viatgers, una destinació turística amb un potent valor afegit tant esportiu com cultural. Esperem que la sèrie tingui la seva continuïtat fins que tots els pobles hagin estat protagonistes.

Més històries a www.valldassua.cat

Postal de nadal 2021

Nadal 2021 – Sort

Nadal 2020 – Castellviny

Nadal 2019 – Enviny

Nadal 2018 – Altron

Nadal 2017 – Montardit de Dalt

POSTAL NADAL IMPRIMIR

Nadal 2016 – Seurí

Nadal 2015 – Olp

postal nadal 2014

Nadal 2014 – Llessui

Nadal 2012 – Pujalt

Nadal 2011 – Sorre

Back to top
Skip to content