Parcs als comunals: la patrimonialització de la muntanya al Pallars Sobirà

PARCS_COMUNALS_coberta.inddDivendres 20 de juny de 2014 a les 7 de la tarda
A l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà
c/Joaquim Sostres, s/n · Telèfon 973 621 409

Hi intervindran els autors del llibre: Oriol Beltran
i Ismael Vaccaro
Presentació a càrrec de Jesús Contreras, catedràtic d’Antropologia Social de la UB
Presidirà l’acte els senyors Lluís Puig, Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, i Llàtzer Sibís, alcalde de Sort i president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà

El llibre

La proliferació de les àrees protegides és un fenomen destacat dels Pirineus contemporanis. Els parcs i les reserves s’han estès per unes muntanyes que fins fa unes poques dècades recolzaven les formes de vida d’amplis sectors de la població. La funció assignada avui a aquests territoris respon a unes demandes, de procedència urbana, associades al turisme i al consum de béns patrimonials. En aquest context, la natura ha adquirit un gran protagonisme a nivell econòmic, polític i cultural.
Aquesta obra analitza com, més enllà dels valors ambientals dels paisatges de la comarca, les polítiques de conservació que es desenvolupen al Pallars Sobirà es relacionen amb factors com el despoblament o l’elevada proporció de terrenys de titularitat pública i col·lectiva procedents dels antics comunals, i constitueixen la darrera versió d’un esforç de territorialització impulsat per l’Estat.
La monografia és el resultat d’un treball d’investigació que es va iniciar l’any 2006 en el marc de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC) que duu a terme el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Més informació: etnologia.cat

Organitzen: Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural · Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà · Ajuntament de Sort · Consell Comarcal del Pallars Sobirà

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top