Ni covards, ni traïdors

setge olpEls darrers dies de la caiguda d’Olp

L’heroic setge d’Olp del 15 d’agost del 1485, que va ser l’origen d’aquestes festes, i un any més ens el tornem a mirar d’una altra manera.

Divendres 15 d’agost, a les 10 de la nit
Davant la Torre de Defensa d’Olp
Servei de transport gratuït a 2/4 de 10 de la nit
Sortida de l’Estació d’Autobusos de Sort

Repartiment
Rosa Mª Riba · Josep de Moner · Eulàlia Bosch · Joan Llevadot · Aina Orteu · Jana Serra · Mariona Orteu · Ariadna Orteu · Mireia Bordes · Nina Serra · Guim Perearnau · Toni Alcalde
Col·laboració especial: Pep Cruz com a Hug Roger III
Guió, dramatúrgia i direcció: Toni Alcalde
Producció àudiovisual: Joan Saeta
Dibuixos sobre serra: Borja González
Ajudant de direcció: Elena Martín
Il·luminació i so: ServTec
Producció: Josep de Moner

Ni covards, ni traïdors vol narrar la caiguda d’Olp una mica en forma de comèdia, sense monòlegs historicistes, volent buscar el riure del públic amb les trifulgues dels pobres olpins que encara no sabien que aquells serien els seus darrers dies de Setge. I com que som al mig d’una guerra no hi pot faltar la tragèdia amb el Capità de la Guàrdia i quatre més penjats a les envistes de Sort: així capitularia sense resistir.
I entremig, per donar forma i calidesa a l’espectacle, els dibuixos sobre sorra del Borja González i la participació desinteressada de l’actor Pep Cruz que ens apareix en pantalla interpretant el nostre comte Hug Roger III del Pallars.
Per setè any consecutiu busquem l’ànima pallaresa en mig de la nostra història i intentem jugar a imaginar-mos com vivien les penalitats de la guerra aquells personatges del segle XV.
El guió, com l’any passat és del dramaturg Toni Alcalde, però és completament diferent. Que cada any parlem de la guerra? Totes les pel·lícules parlen de l’amor i no per això són iguals. Fins i tot, ens volem riure de la guerra i pretenem fer riure els espectadors.
Aquest any 2014, any del tricentenari en què vàrem perdre els nostres drets com a nació catalana, no està malament seguir recordant que si en la Guerra del Pallars del 1484 al 1487 el nostre comte Hug Roger III hagués guanyat la guerra contra els Trastàmara de Ferran el Catòlic, el Pallars hagués pogut ser un país independent i sobirà com Andorra.
Vàrem perdre, però no volem ser considerats ni covards, ni traïdors.
Un any més, ens fem itinerants pel Pallars. Aquest 2014, el 15 d’agost a Olp, el 16 tornem a Esterri i el 17 una altra vegada ens acullen a Rialp.
Allí els hi mostrarem també un capità Matxicot esperpèntic, que lluny d’il·lusions patriòtiques, va tenir clar que el seu ofici era la guerra i que per tant més valia apuntar-se amb els qui ja es perfilaven com a guanyadors.

Organitzen: Associació de Veïns d’Olp · Ajuntament de Sort
Col·laboren: Consell Comarcal del Pallars Sobirà · Ajuntament d’Esterri d’Àneu · Ajuntament de Rialp · Diputació de Lleida · Departament de Cultura · Institut d’Estudis Ilerdencs

Vídeo de les VI Festes del Setge d’Olp (2013)

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top
Skip to content