La vila de Sort (692 m altitud), centre del Pallars Sobirà, s’allarga al fons de la vall, a la riba dreta de la Noguera Pallaresa.

A l’oest, s’hi poden trobar les grans torres de planta circular, la façana gòtica (s. XV) i els murs del Castell de Sort, que darrerament ha experimentat una rehabilitació important, amb l’obertura d’un espai polivalent en el seu interior que alberga exposicions i activitats diverses.

La vila s’expandí al peu d’aquest conjunt, seguint el camí que vorejava el riu, fins al carrer Major i al Raval, a la unió del qual amb el nucli hi ha la plaça Major, que presideix l’església parroquial de Sant Feliu.

Al començament del segle XX, durant la construcció de la carretera de Balaguer a la Vall d’Àneu, el riu fou desviat, cosa que permeté la creació del Parc del Riuet i la construcció d’un barri nou entre la vila i el nou curs del riu i el passeig de la Pallissa.

En les darreres dècades Sort s’ha expandit cap al nord, amb la creació del barri de La Solana, a l’est, amb la urbanització Borda de Paisan, i al sud, amb la creació d’una zona d’equipaments industrials a l’entorn del sector de les Vernedes.

Back to top
Skip to content