Saurí (1233 m), o Seurí, és a la Vall d’Àssua, a la riba esquerra del riu de Pamano, a 1 quilòmetre al sud de Llessui. L’església parroquial de Sant Víctor, de pedra, té el característic campanar de torre amb el cos superior vuitavat i coberta piramidal.

Prop de Seurí, a l’altra banda del riu, hi ha la casa i l’antic lloc de Menaurí, amb les ruïnes de l’antiga església de Sant Esteve, romànica.

Saurí: No és nom pre-romà com la major part dels de la rodalia sinó nom propi d’origen germànic. Savaricus, abat del monestir de Sant Pau, actuà en nom del bisbe de Tolosa en un sínode de Narbona, de l’any 911. Per explicar la forma allemosinada de la terminació de Savarís/Saurí, una conjectura atrevida, però no massa forçada, seria admetre que fos aquell abat de St Pau el qui fundés i donés nom al monestir de la vall d’Àssua.

Que en el present es digui Saurí s’explica per síncope natural partint de la variant SABIRIKS, amb –I-; però també hem de suposar procedència llemosina o nord-occitana per comprendre la desaparició de la –k.

Aquest no és l’únic cas a la vall d’Àssua de nom local de parentiu francès, al costat de Saurí hi ha el lloc de MENAURÍ, nom que sembla més aviat francés que occità: fr. Ant. mau-nori ‘malcriat, aviciat’.

Festa Major: segon cap de setmana d’agost.

Back to top