Lo País dels Pirineus

Si encara mos queden il·lusions,
no mos ho hauran cap pres tot

LO PAÍS DELS PIRINEUS
5enes Festes del Setge d’Olp · 15 d’agost del 2012
Guerra del Pallars 1484-1487

Representació d’un espectacle audiovisual i teatral en pallarès que a partir del Setge d’Olp fa ficció de la història des que va néixer Hug Roger III el 1435, fins al 2012. Farem córrer la imaginació i somiarem el país que podríem haver estat.

Olp, davant la Torre de Defensa
Dimecres 15 d’agost a les 10 de la nit
Amb la col·laboració especial d’Agnès Marquès, presentadora de TV3, i Francesc Orella, Premi Nacional de Teatre 2009
Guió, dramatúrgia i direcció de Jean Louis Roqueplan
Repartiment:
 Blanca de Moner, Aina Orteu, Neus Alert, Eulàlia Bosch, Rosa M. Riba, Arnau Colom, Josep de Moner, Marta Font, Jofre Soler, Mariona Orteu, Ariadna Orteu, Mònica Faurat 

I a més…
La diada festiva començarà a les 18:00 h de la tarda amb la celebració de jocs medievals per als més menuts. Seguidament es ballarà el recuperat Ball de la Muntanyeta amb Pep Lizandra. Tot el poble estarà ambientat en l’època medieval i tots els participants aniran vestits per l’ocasió. Tothom estarà preparat per gaudir de l’escenificació de la peça teatral Lo país dels Pirineus a les 22:00 h a la plaça. Un espectacle audiovisual i teatral en pallarès que narra la història des que va néixer Hug Roger III el 1435 fins al 2012.
Els actors i actrius ens faran fer còrrer la imaginació i somiar en el país que podríem haver estat.
Per aconseguir l’objectiu marcat, Olp ha format part del programa Tallers per a la Festa per segon any. S’han programat tres tallers: Danses pallareses, Interpretació i Construcció i tècniques de malabars, a càrrec de Pep Lizandra, Jean Luc Roqueplan i Richie.
Aquests tallers s’han portat a terme dins el programa Tallers per a la festa, impulsat per la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura, gestionat per FUSIC.

V FESTES DEL SETGE D’OLP

Si encara mos queden il·lusions, no mos ho hauran cap pres tot. Aquest és el lema de l’obra de teatre de les V Festes del Setge d’Olp. Aquest any de crisi, aquest any que en fa cinc anys que representen el Setge d’Olp d’aquell llunyà any 1485 volem posar tota la carn a la graella i volem fer córrer la imaginació i somiar en el país que podríem haver estat.
A les V Festes no ens centrem només en el Setge d’Olp, la Guerra del Pallars i els seus patiments sinó que comencem la història el 2012 parlant justament de la crisi, ballem i ens emborratxem d’alegria un 1435 quan va néixer el nostre darrer comte Hug Roger III i acabem un 1512 també alegres pel casament de la seva filla Elisabet i en el que això suposà per la unificació del Pallars. I entremig, un altre any acabat en 12, el 1812 quan érem francesos durant la Guerra del francés i que el Pallars amb Andorra formà part d’un Departament de l’imperi de Napoleó anomenat Pirineus amb capital a Puigcerdà. Després de la derrota francesa, Andorra torna a ser independent i el nostre guionista es permet la ficció de unificar-la amb el Pallars i ens fa viure 200 anys junts. Lo País dels Pirineus, lo principat del Pallars i Andorra és el títol de l’obra d’enguany. En aquest món de ficció és on trobem les il·lusions amb les que comencem aquest escrit.
I per conduir tot aquest llarg període de d’anys i poder saltar tranquil·lament dels uns als altres en hi han ajudat amb un muntatge audiovisual l’Agnès Marquès, la presentadora de TV3, i Francesc Orella, l’actor el pare del qual va nèixer a Olp. L’Agnès s’expressa en la part moderna mitjançant la televisió i la ràdio, i el Francesc fa de trobador de l’edat mitjana per presentar-la als espectadors.
I com sempre, els actors que ja coneixeu de cada any explicant en pallarès històries per a tenir-vos entretinguts i com sempre, també, segueixen popant de la Història, ara amb majúscula, per reviure-la i fer també un País amb majúscula.
I tot plegat amb el guió, la dramatúrgia i la direcció de Jean Louis Roqueplan, el mateix que ens va guiar en la darrera edició.
Si l’any passat vam representar l’obra Després del Setge d’Olp a Peramea, Olp i Esterri amb un total de més de 700 espectadors, aquest any tornem a començar per Peramea el dia 14, el dia 15 la representem a Olp i el 16 a Rialp. A Peramea començarem la Festa amb un sopar de tot el poble. A Olp, com el 2011 el dia de la Marededéu per la tarda amb el poble guarnit d’estandards es ballarà la dansa d’Olp es faran jocs medievals i de malabars i es lluiran els vestits confeccionats als Tallers per la Festa i com a colofó la representació teatral de la nit. Finalment, a Rialp el teatre del Setge d’Olp estarà integrat dins els actes de la Festa Major.
Per acabar feu una mirada al cartell d’aquest any. És un quadre pintat per Geronimus Bosch, el Bosco, a la mateixa època que tingué lloc el Setge d’Olp i hi podreu veure que les il·lusions en aquell temps també brollaven a flor de pell. És una pintura que fa pensar.

Text de Josep de Moner

Amb la col·laboració de: Ajuntament de Sort · Ajuntament de Rialp · Ajuntament de Baix Pallars · Consell Comarcal del Pallars Sobirà · Tallers per a la Festa · Departament de Benestar Social i Família · Institut d’Estudis Ilerdencs · Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran · FUSIC · “la Caixa”

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content