Les invasions bàrbares

INVASIONS BÀRBARES Setge Olp8es FESTES DEL SETGE D’OLP
La Guerra del Pallars (1484-1487)

ATENCIÓ! Canvi d’emplaçament per la pluja!!
Dissabte 15 d’agost de 2015

a les 10 de la nit
al Cinema-Teatre Els Til·lers de Sort
Entrada: 5 €

I a més, a les 6 de la tarda, amb el poble guarnit amb estendards, es ballarà la dansa d’Olp i es faran jocs medievals i de malabars.

Primavera del 1938. A l’Estudi d’Olp assagen una obra de teatre sobre el comte Hug III del Pallars. Arriba un soldat… tot canvia.
Hi trobem el Jaume i la Conxa, els personatges i monòlegs de Pedra de tartera de la Maria Barbal. Un homenatge en el 30è aniversari de la seva publicació.
Guió, dramatúrgia i direcció: Toni Alcalde

Les Invasions Bàrbares · Teatre dins del teatre

Les Festes del Setge d’Olp organitzades per l’Ajuntament de Sort i l’Associació de Veïns d’Olp volen ser un homenatge a la figura del comte Hug Roger III i als esdeveniments de la Guerra del Pallars (1484-1487) que el va enfrontar amb Ferran el Catòlic. Si hagués guanyat, ara potser el Pallars seria un estat lliure com Andorra.
Cada any es representa una obra teatral centrada en el Setge d’Olp d’aquella guerra. Cada any el guió és diferent.
Aquest any celebrem la vuitena edició. L’obra d’enguany, Les invasions bàrbares, juga amb el paral·lelisme de la invasió del Pallars per les tropes dels Cardona i de Ferran el Catòlic l’any 1484; i la invasió de les tropes franquistes el 1938. L’àliga de dos caps del Pallars pateix primer la invasió de l’aligot d’un sol cap dels Reis Catòlics i 450 anys després arriba Franco amb el mateix escut.
L’acció transcorre a Olp les setmanes i dies abans de l’entrada de les tropes franquistes la primavera del 1938. A l’escola del poble, una mestra està ensenyant als nens/es i joves història del Pallars i la figura de l’Hug Roger III. Es veuran moments de l’assaig de la peça, i dels darrers dies de la caiguda d’Olp al 1485, barrejats amb la realitat dels habitants del poble just abans de l’entrada de les tropes franquistes. I també en els primers moments posteriors a la caiguda del Pallars, parlant també de la repressió franquista que va patir la població civil pallaresa.
¿I qui és la persona que va fer la millor ficció de les misèries i també de la repressió franquista al Pallars? Doncs sens dubte la pallaresa Maria Barbal amb la seva novel·la Pedra de tartera. Aquest any celebrem el 30 aniversari de la publicació d’aquest clàssic.
A Les invasions bàrbares li volem rendir un homenatge i allí ho trobem el Jaume i la Conxa, els seus personatges i els seus monòlegs.
Teatre dins del teatre i una doble visió per parlar també de la manipulació històrica i de la persecució de la cultura pallaresa i catalana.

Organitzen: Associació de Veïns d’Olp · Ajuntament de Sort
Amb la col·laboració: Consell Comarcal del Pallars Sobirà · Ajuntament de la Guingueta d’Àneu · Ajuntament de Rialp · Diputació de Lleida · Grup Cultural Lo Vent de Port · Institut d’Estudis Ilerdencs

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content