L’Ajuntament de Sort presentarà una moció per col·locar llambordes Stolpersteine en record a 4 deportats de Sort

La iniciativa Stolpersteine (“pedres amb què pots ensopegar”) neix de la mà de l’artista Gunter Demnig a Alemanya. Les primeres llambordes que es van col·locar van ser a Berlín el maig de 1996 dedicades a les persones jueves residents al barri de Kreuzberg.

Els llambordins són d’uns 10×10 cm de llautó i en ells s’inscriu el nom, l’any de naixement i les circumstàncies de la mort de la persona a les que recorden (la majoria assassinades en camps de concentració). Aquestes llambordes normalment es col·loquen al lloc on residien aquestes persones o al lloc on treballaven.
Al web del projecte se cita la frase del Talmud “una persona és oblidada només quan el seu nom és oblidat’. Aquest és, doncs, el sentit que l’artista ha volgut donar a aquest projecte: tornar a la nostra memòria les persones que una vegada van viure en aquelles cases, pisos, espais on ara es col·loquen.


Atès que a Catalunya el Memorial Democràtic impulsa les llambordes dels morts als camps de concentració i que ja hi ha algunes Stolpersteine a poblacions catalanes, Sort ha decidit també iniciar el procés per demanar aquestes llambordes en record del veïns del municipi que van ser deportats a camps d’extermini nazi. Es tenen documentades un mínim de quatre persones a partir del treball de recerca fet per Josep Calvet i publicat al seu darrer llibre: Sort-Tel-Aviv. Dues bessones separades pel nazisme. Concretament són Josep Rey Pau de Castellviny, Josep Llo de Llessui, Josep Rabasa Sabarich de Sort i Manuel Baqueró Font d’Altron.


Degut a que les peces són creades de manera artesanal per l’artista aquestes poden trigar un dos anys o més, però el primer pas és l’aprovació pel ple de la proposta i l’elaboració de la posterior documentació sobre les persones per iniciar el projecte. La moció es presentarà en el ple ordinari del 13 de juliol de 2021 per part de Som-Poble i Junts per Sort.

Més informació a:
http://memoria.gencat.cat/ca/que-fem/stolpersteine/
http://www.stolpersteine.eu/en/

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content