La forca per dur una vida orca

Presentació del llibre

portada-forca-orcaDissabte 25 de juny, a les 7 de la tarda
a l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà
c/ Joaquim Sostres, s/n

A càrrec de l’autora, Roser Tomàs,
i l’escriptora Núria Garcia Quera
amb lectura dramatitzada
de fragments de l’obra a càrrec dels
Alumnes del Grup de Teatre de l’INS Hug Roger III
i ambientació musical amb Josep Colom a l’acordió

Al fons Pallars del Archivo Ducal de Medinaceli, al rotlle 134, es troba el document número 397 de l’any 1586 titulat Procés contra Jaume Noguers de Sant Feliu per espia de lladres i bandolers, que té 40 folis. Els processos judicials constitueixen una tipologia documental molt preuada pels historiadors perquè permeten entreveure els costums i la vida quotidiana d’una comunitat, però no deixen de ser uns textos molt jurídics.

Roser Tomàs ha novel·lat aquest judici dotant de vida a tots els seus personatges: l’escrivent Andreu, fill d’Oliana; l’assessor del marquesat de Pallars, mossèn Pere Gili; el governador del marquesat, mossèn Lluís Roger de Llúria; els nombrosos testimonis del procés, i el protagonista, Jaume Nogués, àlies lo Mut de Sant Feliu Sasserra.

El llibre, publicat per Ediciones Oblicuas, el presentarà l’escriptora Núria Garcia Quera a l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà el dissabte 25 de juny a les 19 hores, i comptarà amb música en viu i lectura dramatitzada de fragments de l’obra, a càrrec dels alumnes del Grup de Teatre de l’INS Hug Roger III de Sort.

Sinopsi del llibre

Aquesta novel·la és una ficció històrica inspirada en un judici realitzat al castell de Sort, l’any 1587. Es tracta de l’enquesta pública que va fer el Procurador Fiscal de la Cúria del Marquesat de Pallars quan va rebre la denúncia en contra de Jaume Nogués, àlies lo Mut, vagabund, espia d’una quadrilla que bandolejava pels boscos del Pirineu.

La declaració dels testimonis, a més de constatar la presència habitual de bandolers i lladres de camins rals a tota Catalunya, ens permet entreveure quins eren els costums, els valors, els prejudicis, les pors, en definitiva, la manera de fer del món rural català a la segona meitat del segle XVI.

La sentència formula una pregunta al lector: mereix Jaume lo Mut ser penjat públicament per escarment de possibles joves aprenents de saltamarges?

Il·lustració del cartell: Assumpta Gelats

 

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top