La consellera Gemma Ubasart visita la Presó-Museu de Sort

La Consellera de Justícia, Drets i Memòria, la Il·lma. Sra. Gemma Ubasart, ha visitat Sort aquest dissabte 29 de juliol. Com a responsable de la Xarxa d’espais de Memòria, la consellera va fer una visita guiada a la Presó-Museu de Sort i la Presó de Dones de la mà de l’historiador Josep Calvet, comissari de l’exposició actual i responsable de les darreres investigacions sobre la presó de dones (publicades l’any passat amb motiu dels 15 anys de la Presó-museu de Sort).

La consellera venia acompanyada del Director de Memorial Democràtic, Jordi Font, del delegat del govern al Pirineu, Josep Castells i del director dels Serveis Territorials del Departament de Justícia a Lleida, Robert Cabasés; i va ser rebuda per l’alcalde, Baldo Farré, pel regidor de cultura, Pere Bascones i per representants de Gent de Poble (Eva Lluvich) i EndavantxSort (David Díaz)

En la visita es va posar de relleu l’alt valor que té aquest espai de memòria ja que és l’únic espai de presó que es conserva intacte de l’època de la guerra civil a tot l’estat espanyol. La presó-museu ha esdevingut un espai de referència al Pirineu i és també gràcies a la seva web, un centre d’interpretació virtual dels espais de memòria de la comarca així com també de promoció de les rutes d’evasió que es poden realitzar a peu i que s’han senyalitzat també gràcies al projecte de Perseguits i salvats (https://camidelallibertat.sort.cat).

Enguany l’ajuntament de Sort està a l’espera de les resolucions definitives respecte a diverses subvencions que s’han demanat tant a la Generalitat com a la Diputació de Lleida. L’objectiu d’aquests ajuts és poder continuar les obres de conservació i millora de l’interior i exterior de l’edifici, així com també poder organitzar les primeres JORNADES DE MEMÒRIA DE FRONTERA, PRESÓ-MUSEU CAMÍ DE LA LLIBERTAT 2023, previstes per a la tardor. El fil conductor de la història que s’hi vol posar de relleu en aquestes jornades de caire divulgatiu, és el paper del Pirineu català com a terra de frontera durant el període històric 1936-1944 en que van tenir lloc la Guerra civil i la Segona guerra mundial, amb la finalitat de mantenir viu el record dels episodis viscuts pels evadits que van travessar les muntanyes del Pirineu per fugir dels conflictes bèl·lics del segle XX.

Cal recordar que la Presó Museu Camí de la llibertat, inaugurada el 15 de juliol de 2007, ha estat visitable durant tots aquest anys i l’Ajuntament de Sort ha vetllat per la seva promoció per mitjà de tots els canals possibles i amb la realització de múltiples activitats. Des de la seva obertura unes 30.000 persones han visitat aquest espai, principalment procedents de Catalunya però també d’Espanya, de tota Europa, Israel i els 5 continents, la qual cosa encoratja a l’equip de govern a seguir promovent els valors de la pau i la democràcia mitjançant la difusió dels fets ocorreguts durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial. Per altra banda, l’objectiu és també establir relacions amb episodis relacionats amb moviments d’evasió recents motivats per conflictes contemporanis, per tal de conscienciar i sensibilitzar la població respecte a la cultura de la pau en clau de present. 

Horaris de visita d’estiu de la Presó-Museu Camí de la Llibertat (del 23 de juny al 15 de setembre)

De dimarts a divendres de 18:00-20:00
Dissabte: 12:00-14:00 i 18:00-20:00
Diumenge: 12:00-14:00
(3€ per persona)

Back to top
Skip to content