La ciutat del perdó

LA CIUTAT DEL PERDÓ
El periodisme de Maragall i la Setmana Tràgica

Conferència a càrrec de Josep Maria Casasús i Gurí, Catedràtic de Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra i membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans
Diumenge 31 de juliol2/4 de 7 de la tarda
Biblioteca Pública de Sort (Av. Comtes del Pallars, 41)
Acte inclós al programa d’activitats de l’Any Maragall

Joan Maragall i Gorina (1860-1911) excel·lí com a periodista, de manera extraordinària pels seus escrits sobre la Setmana Tràgica de juliol de 1909, i sobretot per un d’aquells articles: La ciutat del perdó.
Maragall publicà en els grans diaris de Barcelona de finals del segle XIX i els primers anys del segle XX. Va esdevenir en aquell tombant de segle una fita eminent en l’evolució de l’articulisme a Catalunya.
En la seva obra destaca la trilogia d’articles periodístics que va compondre després de la Setmana Tràgica del 1909: les peces Ah! Barcelona; La ciutat del perdó; i L’església cremada.
L’article central d’aquella trilogia de Joan Maragall (el que porta per títol La ciutat del perdó) està considerat per la divulgació acadèmica com una de les obres mestres de l’anomenat periodisme argumentatiu de defensa, tendència hegemònica arreu d’Europa a la darreria del segle XIX i a la primeria del segle XX.
Maragall va escriure aquest article el 10 d’octubre de 1909, l’endemà del consell de guerra contra Francesc Ferrer i Guàrdia (1854-1909) quan es va difondre la notícia de que aquell pedagog renovador havia estat condemnat a mort, acusat d’instigar la revolta popular.
El polític Enric Prat de la Riba (1870-1917), director aleshores de La Veu de Catalunya, diari al qual fou lliurat l’original pel seu autor, va censurar la inserció d’aquest escrit.
L’article restà inèdit durant molts anys. L’original es va conservar entremig dels papers guardats per la família del poeta i periodista.
El descobriment públic d’aquest article censurat no s’esdevingué fins l’any 1932, quan es va incloure en el volum intitulat El sentiment de Pàtria de la nova edició de les Obres completes feta pels fills de Joan Maragall.
Els seus articles són encara actuals. Joan Maragall és un clàssic del periodisme cívic. Són actuals els seus arguments a La ciutat del perdó en contra de la pena de mort, i en contra dels qui es mostren covards quan cal fer front als agressius. Aquells que no són valents en el moment de perdonar als qui han causat un mal, el mateix mal que la majoria de gent no va impedir quan havia de fer-ho.
— Textos extrets de la conferència del senyor Josep Maria Casasús

 

 

 

Amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes
Imatge per cortesia de l’Arxiu Maragall – Biblioteca de Catalunya

 

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content