La Batalla del Pirineu

L’Ajuntament de Sort i Editorial Garsineu
us conviden a la

Presentació del llibre La batalla del Pirineu: xarxes d’informació i d’evasió aliades al Pallars Sobirà, a l’Alt Urgell i a Andorra durant la Segona Guerra Mundial
A càrrec dels seus autors: Josep Calvet Bellera, Anne Rieu-Mias i Noemí Riudor Garcia
Dissabte, 28 d’abril, a les 7 de la tarda
A la Biblioteca Pública de Sort (Av. Comtes del Pallars, 41)

El llibre
La batalla del Pirineu és el nom que els agents secrets britànics del MI-9 (servei d’evasió i resistència a Europa) donaren a les nombroses evasions que, els anys de la Segona Guerra Mundial, es produïren des del continent vers el Regne Unit a través dels Pirineus. Després de la guerra, els països aliats reconegueren àmpliament les xarxes i els seus agents, alguns dels quals aviat van escriure les seves memòries. Al Pirineu català i a Andorra, la important feina feta per les xarxes d’evasió quedà amagada, gairebé tant com quan eren xarxes clandestines.
La població pirinenca que va participar en les xarxes aliades, sovint va utilitzar les seves relacions d’amistat i de parentiu per tal de construir l’entramat que va permetre les evasions a través dels Pirineus. Les relacions transfrontereres són cabdals per poder entendre la dimensió local d’un fenomen que fou internacional.

Els autors 
Josep Calvet Bellera (la Pobla de Segur, 1965). Doctor en història i investigador. Ha coordinat la creació de la Presó-Museu del Camí de la Llibertat de Sort.
Noemí Riudor Garcia (Lleida, 1974). Llicenciada en història i investigadora. Ha estat la coordinadora de l’exposició La Batalla del Pirineu.
Annie Rieu-Mias (Sant Girons, 1948). Doctora en sociologia i investigadora del CNRS de Tolosa de Llenguadoc. Ha treballat sobre la xarxa Wi-Wi. S’interessa per les relacions occitanocatalanes.

Més informació

2 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top