Jornada de portes obertes del Museu de les Papallones

JORNADA DE PORTES OBERTES DEL NOU MUSEU DE LES PAPALLONES DE CATALUNYA
Dissabte, dia 31 de març
A les 11 h., visita guiada
De 12 a 13.30 h i de 17 a 20 h, entrada lliure

Ens plau informar-vos de la propera obertura del nou Museu de les Papallones de Catalunya, a Pujalt (Batlliu de Sort), amb motiu de la qual us convidem a la Jornada de portes obertes i, especialment, a la visita guiada de presentació del nou equipament que tindrà lloc d’11 a 12 h, el proper dissabte, dia 31 de març.

Salutacions cordials,

Llàtzer Sibís
Alcalde de Sort

Algunes dades del Museu de les Papallones de Catalunya

El Museu de les Papallones de Catalunya es va iniciar l’11 de setembre de 1997 amb la creació d’un Museu virtual que ha sobrepassat en l’actualitat els setze milions de consultes.

El 21 de juliol del 2002 es va inaugurar el Museu de les Papallones de Catalunya, a Pujalt, ubicat en les antigues escoles, gràcies a un acord entre l’Ajuntament de Sort i els promotors Alfons G. Dolsa i M. Teresa Albarràn.

El Museu es basa en el treball realitzat pels seus promotors els quals han estat estudiant la distribució de les espècies de lepidòpters heliòfils de Catalunya durant els darrers 42 anys, acumulant un fons científic de 25.000 exemplars, un dels més importants de Catalunya, especialment pel que fa a espècies pirenaiques.

El Museu ha estat estudiant, des del primer moment de la seva ubicació a Pujalt, la zona del Batlliu de Sort, on s’han descobert més d’un centenar de papallones diürnes de les poc més de dues-centes que viuen a Catalunya.

Per contribuir a la difusió d’aquest patrimoni s’inaugurà també la Ruta de les Papallones, un tram del Camí Natural de Sort i la Vall d’Àssua, entre Pujalt i Olp, on podem veure-les volar a la majoria, cadascuna a la seva època i indrets característics.

La Ruta de les Papallones és un al·licient més per visitar la zona i el Museu de les Papallones de Catalunya, amb la seguretat que al sortir del mateix i veure la riquesa natural de la zona comprendrem i adquirirem més coneixements sobre la biodiversitat i sabrem com i perquè respectar-la i fer-nos més homo i més sapiens.

Des de la seva inauguració, les visites al Museu han anat en constant augment i s’ha ofert un bon ventall d’activitats:

El nou Museu

El nou Museu, ubicat a l’antic paller de cal Forn, del que s’ha conservat l’estructura exterior, pretén pal·liar les deficiències en quant a espai i infraestructures que presentava l’anterior edifici.

Les tres plantes del nou edifici ens donaran un espai de més de 500 metres quadrats. A més de la Sala d’exposicions de la planta baixa podrem gaudir d’una sala d’àudiovisuals, espai per exposicions temporals i organització de tallers escolars a la primera planta, i un laboratori i biblioteca temàtica a la tercera, així com la resta del fons científic que no estarà exposat.

El nou edifici incorpora tecnologies d’estalvi energètic per fer d’aquest equipament un espai sostenible com el sistema de calefacció amb biomassa, utilitzant deixalles de la indústria de la fusta i el sistema d’enllumenat LED a totes les vitrines de l’exposició pública, amb la possibilitat, en una segona fase, que sigui alimentat amb energia solar. Tanmateix, es recullen les aigües pluvials per regar plantes nutrícies de papallones de l’entorn i reforçar les seves poblacions.

Jornada de portes obertes

L’objectiu d’aquesta Jornada és posar a disposició del públic la Sala d’exposició permanent situada a la planta baixa que constitueix la primera fase del projecte amb la nova museografia que ens permetrà conèixer la varietat d’espècies de papallones catalanes, els principals ordres d’insectes i els seus orígens.

Com a mostra de l’origen dels insectes es podrà observar, una de les estrelles de l’exposició, un fòssil antecessor d’aquests organismes de més de 500 milions d’anys. El més antic que es coneix.

Amb la Jornada es pretén també que tothom pugui gaudir de la varietat de colors i formes de les papallones, i d’una nova manera de conèixer aquest món i la relació amb el seu entorn amb exemples de mimetisme, depredació, simbiosi, defensa i adaptació al medi d’uns organismes, els insectes, que porten vivint al planeta des de fa més de 450 milions d’anys. És a dir, 2 milions d’anys abans dels primers dinosaures.

Us hi esperem.

Més informació

  • Alfons G. Dolsa i M. Teresa Albarrán · Museu de les Papallones de Catalunya · 973 620 743 · www.papallones.cat
  • Immaculada Gallardo · Ajuntament de Sort · 973 620 010

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content