Informe d’activitat de la Central Hidroelèctrica de Sort

pantalla eina monitorització

Valoració del primer any de funcionament de la Central Hidroelèctrica de Sort
Març 2022

«Des de la posada en funcionament de la central i després d’un any de funcionament s’han complert tècnicament el que s’esperava de la central o podria afirmar sense cap dubte, millor de l’esperat». Aquesta és la primera valoració que ens fa Xavier Roigé, director tècnic de l’empresa Saltos del Pirineo, que ha estat l’empresa encarregada de la reparació i manteniment de la Central des de que es va tornar a posar en marxa.

El fet de fer una reparació total dels equips de la central ha redundat en benefici de la producció i es demostra en dues dades molt importants. Per exemple, després d’un any de funcionament la central ha produït mes de 1.400.000 kW, i una altre dada a tenir en compte i aquesta és actual d’avui mateix, és que la central ha funcionat 10.985 hores i sol ha estat aturada 569h, cosa que suposa un 5% del seu funcionament, tenint en compte que dintre de les aturades hi ha els dies de la posta en marxa amb períodes d’aturades; per tant, podem afirmar que la central de Sort ha estat aturada menys d’un 5% del seu temps teòric de funcionament.

Les avaries de la central en aquest període es poden resumir en petites avaries d’elements existents no modificats a la reparació de la central, com pot ser alguna petita reparació al neteja-reixes, alguna avaria dels transformadors d’intensitat per la mesura, algun petit relé del quadre de control… També val la pena descartar que en aquests moments de sequera, on la majoria de centrals estan produint per sota del 40% de la seva capacitat, la CH SORT està per sobre del 80%, amb potències mitjanes al voltant dels 180 kW.

En aquests mesos de funcionament s’ha millorat alguna part fonamental com es la refrigeració del coixinet de turbina, amb la instal·lació d’un nou cabalímetre. Des d’aquesta instal·lació el percentatge d’aturades es menor del 2%. Actualment hi ha una persona de manteniment a Sort i fa un manteniment de la central que inclou una revisió cada dos dies a la central i un període d’actuació en cas d’averia de menys de dues hores. A més el control i monitoratge ara es fa a nivell remot, amb una aplicació informàtica la informació de la qual es pot consultar des de qualsevol terminal connectat a Internet, quelcom que ajuda a explicar el baix percentatge d’aturada a què ens hem referit.

Sobre el preu de l’energia, en aquests moments s’està facturant 5 vegades més del previst per al preu de l’energia. Aproximadament cada dia la central esta produint al voltant de 4,2 MW/dia que a un preu de 200€/MW suposa una facturació diària d’uns 800€ aprox. Tot i això aquest preus fluctuen i no es poden extrapolar a futur de una manera segura.

El compromís de l’Ajuntament amb la Central

Aquest 2022 als pressupostos municipals s’han previst per inversions a la central un total de 40.000€. Entre les millores previstes estan les que demana el tècnic Xavier Roigé (tot i que s’han d’acabar de definir). Aquestes tindrien a veure amb aspectes de manteniment de millora de la seguretat de la central. Les més prioritàries són:

  •  Automatització de la comporta a la toma existent per millorar el funcionament de la toma i poder actuar-hi en cas de riuada o de adequació a augments de cabals no previstos.
  • Canvi del sistema de refrigeració per oli per treure els tubs instal·lats al riu i evitar possible fuites.
  • Altres tasques de manteniment de les infraestructures, edificis, accessos, pintat, neteja d’herbes, etc.

Des de l’Ajuntament fa ja uns anys que considerem que la posada en funcionament i optimització de la Central Hidroelèctrica de Sort, era un element clau per a l’obtenció de recursos per una banda, i com aposta de futur per la generació d’energia local com a estratègia de sobirania energètica local.

Cal tenir en compte que la Central de Sort té una autorització màxima de producció de 240Kw /h i normalment la mitja de producció és de 180-200Kw/h. Tenint en compte que una casa/família normal pot tenir un contracte de 3 o 3,5Kw/h, la producció de Sort vindria a abastir unes 50 o 80 llars amb el que es produeix de mitja.

El passat 2021 es va fer un canvi de comercialitzadora per una que permet estalviar molt els costos fixos de contractació, es tracta de Respira Energia, un empresa compromesa amb el medi ambient i amb produccions lliures de CO2, per tant, això suposa també una aposta vers una empresa comercialitzadora que genera energia verda i neta.

Esperem que aquests bons resultats de la Central durant el primer any de funcionament perdurin i es puguin anar realitzant totes les millores previstes.

Informació relacionada:
https://www.pirineustv.cat/2022/02/24/la-produccio-de-la-central-de-sort-pot-abastir-entre-50-i-80-llars/

toma comporta
sortida cap al riu de la turbina d’aigua
nova turbina
nova turbiina de la Central
comptador producció
quadre de control
pantalla eina monitorització
eina de monitorització remota
Vista de les turbines de la central
La Central hidroelèctrica municipal de Sort – Ajuntament Sort

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content