I Mostra de Vins del Pallars i Formatges Artesans

I MOSTRA DE VINS DEL PALLARS I FORMATGES ARTESANS
Dimarts 21 de febrer · 12,30 h
Av. Comtes del Pallars (davant del Cafè Pessets)

El Celler El Batlliu de Sort i l’Ajuntament de Sort organitzen per primera vegada aquesta Mostra en la qual està previst que participen els Cellers Vila Corona, Castell d’Encús, Sauvella i Batlliu de Sort, i les formatgeries Casa Mateu de Surp, la Peça d’Altron i Tros de Sort.
La mostra consistirà en l’exposició, informació, venda i tast gratuït dels productes dels establiments participants, amb la presència de les autoritats locals i representants d’altres entitats que dónen suport a la iniciativa, com l’Institut Català del VI (INCAVI, en la persona del seu coordinador general, senyor Xavier Agell) i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà.
La realització d’aquesta mostra deixarà també palesa la gran quantitat i varietat de producte vinícola i formatges artesans que es concentra i creix al Pallars Jussà i Pallars Sobirà amb una gran acceptació a fora, cosa que fa que a hores d’ara alguns d’aquests productes s’estiguin exportant a les grans capitals i als Estats Units d’Amèrica, consolidant així la indústria agroalimentària de les nostres comarques.

Els participants

Els Cellers Vila Corona es troben situats a Vilamitjana (Pallars Jussà) en una nau semi soterrada que data del 1993, envoltada de 10 hectàrees de vinya pròpia, de les quals 7,35 van ser plantades el 1989. Les varietats de raïm blanc són Riesling i Chardonnay, les de negre Ull de Llebre, Garnatxa negra, Morastell, Merlot i Cabernet Sauvignon.
www.vilacorona.cat

L’origen de Castell d’Encús es deu en bona mesura a l’impacte que va tenir en Raül Bobet el lloc l’any 2001, mentre cercava terrenys que poguessin minvar els efectes a la vinya del canvi climàtic en l’àrea dels Pirineus catalans.
De les 95 hectàrees de la propietat, 23 hectàrees han estat plantades en alta densitat amb varietats tals com: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon i Albariño. La resta s’ha mantingut com a bosc.
www.encus.org

En els vessants del poble d’Orcau, custodiades per un castell de mil anys, es troben les vinyes de Sauvella. Aquí creixen varietats especials de raïm: el Cabernet Sauvignon, el Syrah i el Garnatxa, de renom mundial; l’Ull de Llebre i el Macabeu, que són molt conegudes a Espanya, així com les autòctones Brocada i Sumoll.
www.sauvella.com

La Peça d’Altron és una formatgeria que elabora formatge de vaca de forma tradicional des de 1991. La llet prové d’una granja del Batlliu i els formatges que elaborem són Serrat del Pirineu, fumat, en oli i formatge de tupí.
www.valldassua.cat 

Som la Clara Ferrando i en Dimas Corbera, procedents de Granollers i veïns de Surp des del 2005. Vam començar a elaborar formatges a Casa Mateu el 2007. El nostre objectiu és la qualitat dels productes i el respecte al medi ambient. És per això que treballem amb una molt bona matèria prima i utilitzem energies renovables en el seu procés de transformació.
www.formatgeriacasamateu.com

Tros de Sort som una formatgeria artesana, funda el 1995 a Sort (Pallars Sobirà), en ple Pirineu. Amb la qualitat i el sabor autèntic com a premissa, elaborem una àmplia gamma de formatges exclusivament amb llet crua i sencera de vaques alimentades amb herba de prats de muntanya produïda pels nostres socis. També fem crema i mantega que la emprem amb diverses especialitats: formatges doble grassos i farcits de crema àcida amb diversos sabors.
www.trosdesort.cat 

Els organitzadors

El Celler El Batlliu de Sort ha estat el promotor d’aquesta iniciativa i també participa en la mostra.
La zona on és ubicada la nostra finca, un terreny que aboca els seus prats sobre Sort, es trobava en l’època medieval sota la jurisdicció d’un administrador senyorial al servei dels Comtes del Pallars. Aquest administrador es coneixia amb el nom de Batlle, d’aquí el nom de Batlliu de Sort.
Uns centenars d’anys més tard, 5 pallaresos carregats d’il·lusió, hem creat una empresa anomenada Celler Batlliu de Sort per a elaborar vi de qualitat en aquesta zona del Pirineu.
En uns prats amb suaus pendents i amb els tradicionals bancals de pedra seca, envoltats de boscos de roures, lledoners i durons, amb boniques vistes de Sort i la Noguera Pallaresa, hem plantat vinyes de Pinot noir i Riesling, per oferir-vos, ben aviat, uns vins que reflecteixin, tant com puguem, l’essència de la terra on s’han concebut: vins d’alta muntanya.
www.cellerbatlliu.cat

Com és habitual, l’Ajuntament de Sort ha donat tot el suport a la iniciativa del Celler del Batlliu, que amplia també el ventall d’activitats de divulgació dels productes autòctons, base d’una indústria alimentària local en progrès i complement indispensable d’un turisme de qualitat.
www.turismesort.com

Altres esdeveniments relacionats amb la gastronomia i els productes autòctons

La I Mostra de Vins del Pallars i Formatges Artesans donarà el tret de sortida a alguns dels principals esdeveniments de caire gastronòmic i fires que tindran lloc al municipi de Sort, enguany segons el calendari següent:

  • 21 de febrer – I Mostra de Vins del Pallars i Formatges Artesans
  • 6 i 7 d’abril – V Mostra de Formatges Artesans de Catalunya
  • 24 de juny – Fireta d’Artesania de Sant Joan i XXIII Xollada d’Ovelles amb Tisora
  • 6 i 7 d’octubre – Enfira’t a Llessui (Vall d’Àssua)
  • 3 i 4 de novembre – Fira de la Tardor i VIII Mostra d’Ovella Xisqueta
Per a més informació, podeu contactar:
  • Ramon Aytés – Celler Batlliu de Sort – 657 911 192
  • Imma Gallardo – Ajuntament de Sort – 973 620 010
  • Ruta del Vi de Lleida

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content