Hug, lo darrer Comte

HUG, LO DARRER COMTEHUG LODARRER web
VI Festes del Setge d’Olp
Guerra del Pallars, 1484-1487

Davant la Torre de Defensa d’Olp
Dijous 15 d’agost, a les 10 de la nit
I a les 6 de la tarda, amb el poble guarnit amb estendarts, es ballarà la dansa d’Olp, es faran jocs medievals i malabars

Representació d’un espectacle teatral en pallarès, amb continguts audiovisuals, que mostra la complexa personalitat del Comte de Pallars tal com sentia i recordava la pròpia existència el darrer dia de la seva vida, l’any 1508.

Dramatúrgia, text i direcció: Toni Alcalde
Amb la col·laboració especial de
Carles Canut, actor pallarès,
i Borja González, art amb sorra

El darrer dia de la vida del nostre comte

El nostre darrer comte Hug Roger III no és un personatge qualsevol. Ja és el sisè any que us en venim parlant. Personatge mític, molt polifacètic, podem observar-lo des de diversos angles.
Ell és qui va conformar la nostra ànima pallaresa i com les nostres muntanyes, és el que ens ha donat la nostra identitat. I, veritat que si contemplem qualsevol de les nostres muntanyes no la veiem sempre igual, que canvia cada dia en cada estació, que és impossible fixar una única imatge ja sigui mental o digital?
Doncs a Hug Roger III el contemplem també sempre des d’una perspectiva diferent, i l’espectacle teatral que li dediquem, ens mostra cada any un anova faceta de la seva personalitat i dels pallaresos com a poble.
L’heroic Setge d’Olp del 15 d’agost del 1485, que va ser l’origen d’aquestes festes, agafa aquest any una nova volada.
Ell va fer sempre el que li dictà la seva consciència i el que les circumstàncies li van permetre. La mort de Carles de Viana, triat com hereu de la corona catalana i potser emmetzinat per la mare del futur Ferran el Catòlic, va portar Catalunya als deu anys de guerra civil (1462-1472) i aquesta va conformar el present i futur del Comte de Pallars i la seva vida de lluita. Tots varen canviar de bàndol, però ell es mantingué fidel i no va ser perdonat mai. Si els seus enemics el volien trobar, que l’anessin a buscar a les seves muntanyes del Pallars. I si era un proscrit, moltes vegades es va comportar com a tal.
I així va venir la Guerra del Pallars (1484-1487). Ferran el Catòlic i els seus aliats el van anar a trobar i el Pallars no va poder ser un regne independent, perquè els reforços que Hug Roger va anar a buscar a França no van arribar a temps. El 1487, la seva esposa Caterina rendia el darrer bastió, el Castell de València d’Àneu. El somni d’un Pallars lliure moria allí, i aquell dia en què el comtat passà a mans dels Cardona i el convertiren en marquesat.
Durant molts anys va buscar aliats a terres franceses amb l’objectiu de recuperar el comtat, fins que el 1503 va ser detingut a Nàpols. Resistí cinc anys a la presó de Xàtiva, un home vell i carregat de batalles, en condicions infrahumanes.
Us convidem una altra vegada a popar de les nostres arrels històriques, per aportar la nostra pertinença pallaresa a la consecució d’una Catalunya lliure.

Repartiment
Rosa Mª Riba · Josep de Moner · Eulàlia Bosch · Arnau Colom · Aina Orteu · Jana Serra · Jofre Soler · Mariona Orteu · Ariadna Orteu

Col·laboració especial: Carles Canut
Dibuixos sobre sorra: Borja González

Dramatúrgia, text i direcció: Toni Alcalde
Ajudant de direcció: Elena Martin
Producció audiovisual: Joan Saeta
Il·luminació i so: La Sonsònia
Producció: Josep de Moner

Amb la col·laboració de: Associació de Veïns d’Olp · Ajuntament de Sort · Ajuntament de Vall de Cardós · Grup Cultural Lo Vent de Port · Diputació de Lleida · Consell Comarcal del Pallars Sobirà · Departament de Cultura · Institut de Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) · Departament de Benestar Social i Família · la Caixa

Vídeo de les Festes del Setge d’Olp (2011)

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top