Horaris d’estiu del Museu dels Pastors

Vall d’Àssua: la vall dels mils ramats i terra de pastors…

L’any 2005 es va inaugurar a Llessui l’Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua, una iniciativa conjunta de l’Ajuntament de Sort i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Aquest projecte és el resultat de la generosa i desinteressada implicació dels propis pastors de la vall d’Àssua, de l’estudi museològic realitzat per Rosa M. Anglada, Josep Colom, Núria Garcia Quera i Eva Lluvich, i del projecte museogràfic i producció de Xavier Gasol.

Des de fa molts anys, la ramaderia ha estat una activitat econòmica important en gran part dels nostres Pirineus, una activitat que, com moltes altres, s’ha vist obligada a adaptar-se al seuEcomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua entorn i evolucionar als nostres temps. La ramaderia, i amb ella l’ofici de pastor, ens ofereix uns coneixements fruits de l’observació i l’experiència diària recollida i transmesa al llarg de centenars d’anys: coneixements sobre un tipus concret de bestiar, la seva biologia, la seva alimentació, els seus requeriments ecològics, les seves tècniques de domesticació… Ens aporta, en definitiva, un coneixement ambiental del seu hàbitat geogràfic, botànic i climatològic, així com del marc de relacions socials en què té lloc.

La Vall d’Àssua és un territori que, des de temps immemorial, gira a l’entorn del cicle vital de les ovelles. Reserva del patrimoni ramader, els seus racons encara ens permeten descobrir construccions ancestrals per munyir les ovelles com ara els orris, les cabanes de pedra seca per resguardar als pastors durant els llargs estius, o bé construccions més modernes, com els triadors on cada estiu s’hi trien les més de deu mil ovelles que pugen a pasturar els seus pletius.

Ara que arriba el bon temps i que som al temps de la xolla és una bona oportunitat per visitar l’Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua, als antics Estudis de Llessui, on comparteixen espai amb la Oficina d’Informació del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Per aquest motiu, us presentem els horaris en què podeu visitar aquest equipament durant aquests mesos d’estiu. Us animem a conèixer aquest equipament cultural que posa de relleu els usos i costums tradicionals de la ramaderia del nostre municipi!

Més informació: La Vall d’Àssua i el Batlliu, un paisatge de novel·la
Extractes de l’article “L’Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua”, de Xavier Gasol (pdf)
Cliqueu a la imatge adjunta per ampliar els horaris

pnasm

 

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content