Exposició “Perseguits i salvats”

EXPOSICIÓ “PERSEGUITS I SALVATS:
NO VOLIEN QUE EXISTÍSSIM”

A l’Oficina Comarcal de Turisme
Camí de la Cabanera, 2 (plànol)
matins: de dilluns a diumenge
de 9 del matí a 3 del migdia
tardes: de dilluns a dissabte
de 4 a 7 de la tarda
Entrada lliure i gratuïta
Tel. 973 621 002 / turisme@pallarssobira.cat

+info www.perseguitsisalvats.cat

L’exposició Perseguits i salvats: No volien que existíssim posa en valor la solidaritat entre els pobles per sobre de la barbàrie i és, per sobre de tot, un projecte humà i moral que recorda aquelles persones que van poder salvar la vida gràcies a l’actitud de tota aquella gent senzilla del Pirineu que, com en el cas de Sort, van arriscar la seva pròpia vida i la de les seves famílies per ajudar als que fugien de la persecució del nazisme, i que ho van fer sense esperar res a canvi.

Cal recordar que aquesta mostra es va poder visitar, el 6 al 27 de juny, a l’Espace du Judaïsme de Tolosa, un centre de referència de la cultura jueva, que va acollir l’estrena de l’exposició, en la que va ser la primera escala d’una mostra itinerant que viatjarà a Tel Aviv (Israel) el mes de desembre vinent.

La mostra s’emmarca dins el projecte Perseguits i salvats de la Diputacio de Lleida, la qual – a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Patronat de Turisme i amb la col·laboració d’ajuntaments i consells comarcals del territori – té com a principal objectiu recuperar la memòria del pas pel Pirineu lleidatà de milers de jueus que fugien de la persecució nazi durant la Segona Guerra Mundial, a la vegada que vol ser un homenatge a la gent anònima i compromesa i un reconeixement a la solidaritat entre dos pobles, el jueu i el català, amb moltes concomitàncies històriques i socioculturals.

El projecte Perseguits i salvats ha permès recuperar i senyalitzar les rutes d’evasió dels refugiats jueus a través dels Pirineus de Lleia durant la Segona Guerra Mundial. Es tracta de quatre rutes senyalitzades que transcorren per les comarques de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

En el cas de Sort, i tal com ha explicat l’historiador Josep Calvet, es conduïa els evadits detinguts en els passos fronterers del Pallars Sobirà i a la major part dels que ho havien estat a la Val d’Aran i que estaven en trànsit cap a les presons de Lleida després de passar pel calabós de Vielha. En aquells anys, l’única carretera que connectava l’Aran amb Lleida discorria pel port de la Bonaigua i, atès que el trajecte era llarg i durava moltes hores, estava programada una aturada a la capital del Pallars Sobirà, aprofitant que tenia presó.

Concretament, la vila de Sort tenia dos presons, una per a homes i una altra per a dones, ambdues situades a la plaça Sant Eloi i de reduïdes dimensions. Entre 1939 i 1940 s’ha documentat que passaren per aquesta petita presó almenys 2.660 refugiats. Al seu torn, la presó de dones acollí, entre 1939 i 1944, al voltant de cent cinquanta detingudes.

D’altra banda, l’Hotel Pessets tingué un destacat protagonisme com a lloc d’estada de fugitius jueus durant la Segona Guerra Mundial. Les factures de l’estada eren emeses a nom del consolat holandès a Barcelona i de l’American Joint Distribution Committee. Els primers s’ocupaven dels jueus de nacionalitat holandesa i l’Americant Joint dels originaris de països com Polònia, Alemanya o Àustria, considerats com apàtrides.

Per més informació sobre la Presó-Museu del Camí de la Llibertat 
+ horaris de visita: de dimarts a dissabte de 6 a 8 de la tarda (18.00-20.00h) /
dissabte i diumenge matins de 12 a 2 del migdia (12.00-14.00h)  / dilluns tancat
+ web www.camidelallibertat.cat

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top
Skip to content