Exposició “50 anys de piragüisme a la Noguera Pallaresa”

Benvolguts, benvolgudes,

Us adjuntem informació referent a l’exposició 50 anys de piragüisme a la Noguera Pallaresa, que es va inaugurar el darrer dimarts, 14 de gener, al Centre Cultural Blanquerna (c/Alcalá, 44, Madrid), així com la presentació de la Copa del Món de Caiac d’Estil Lliure.

L’acte va reunir uns 50 assistents del món de la cultura, el turisme, els mitjans de comunicació i l’esport, com ara José Perurena (President de la International Canoe Federation) i Manuel Fonseca (Director General d’Esports dels JJOO Barcelona’92), entre d’altres.

Hi van intervenir el Delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, Josep M. Bosch; la expo madrid 01directora de l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, Carme Maria Marugan; el Cap del Servei de Coordinació General d’Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Enric Cobo; el President de la Reial Federació Espanyola de Piragüisme, Juan José Román; l’actor Nacho Fresneda; i l’Alcalde de Sort, Llàtzer Sibís.

L’acte va continuar amb la projecció d’un resum d’imatges dels 50 anys que formen part de l’exposició, entre els que destaquen descensos d’aigües braves dels anys 60 o imatges de la primera selecció espanyola que va participar al Campionat del Món de Descens d’Aigües Braves celebrat l’any 1969, en les quals es pot apreciar també l’obertura a Europa que va significar en aquella època la introducció del turisme esportiu a un nivell més internacional, i una visita guiada per l’exposició que recull els moments clau d’aquests 50 anys i el disseny de la qual s’inspira en el recorregut per un camp d’eslàlom.

Per finalitzar es va oferir als assistents una degustació de productes de la comarca del Pallars Sobirà. L’exposició es pot visitar al Centre Cultural Blanquerna fins el proper 3 de febrer.

50 ANYS DE PIRAGÜISME A LA NOGUERA PALLARESA
Mig segle de competicions d’aigües braves a l’Estat espanyol
Del 10 de gener al 3 de febrer de 2014 al Centre Cultural Blanquerna

La Noguera Pallaresa, bressol del piragüisme d’aigües braves

Cap als anys 60, les activitats d’aigües braves s’introdueixen a l’Estat per mitjà de la Noguera Pallaresa, cosa que va contribuir, entre d’altres aspectes, a la creació del primer càmping del Pirineu català, a la competició de piragüisme d’aigües braves més antiga de l’estat, al Ral·li Internacional de la Noguera Pallaresa (des de 1964), a la primera empresa de ràfting a finals dels anys 80, i a les empreses d’esports d’aventura que existeixen en l’actualitat.

(foto: Florido Dolcet)
(foto: Florido Dolcet)

La Noguera Pallaresa és l’eix longitudinal de la comarca del Pallars Sobirà on conflueixen les diversitats paisatgístiques de nombroses valls que en ocasions prenen el nom dels rius i rierols que les travessen (Vall de l’Escrita, Vall d’Àneu, Vall de Cardós, Vall Farrera, Vall de Siarb, la Vall d’Àssua…).

Aquest riu pirinenc, afluent del Segre, neix a l’extrem meridional del Pla de Beret, a uns 2000 metres d’alçada. Té una longitud de 146 km, dels quals 40 km són navegables durant 274 dies a l’any per a la pràctica de l’esport d’aigües braves. Va ser un dels primers a estar equipat per a la producció d’energia a gran escala i té un caudal mitjà de 31,5 m³ per segon. El màxim cabal d’aigua es produeix a la primavera, pel desgel, i el mínim acostuma a ser a l’hivern.

La Noguera Pallaresa, un riu de campionat

A més de les competicions que s’hi han celebrat durant la setmana del Ral·li al llarg de 50 anys ininterromputs, a la Noguera Pallaresa hi han tingut lloc nombrosos campionats en col·laboració amb les respectives federacions de piragüisme.

Experts de tot el món consideren la Noguera Pallaresa com un dels millors rius per a la pràctica d’esports d’aigües braves.

Abans de res, és un lloc molt bonic. Crec que tothom acceptarà que és un dels millors rius d’aigües braves per al nostre esport. Estem molt contents d’estar aquí i gaudir de l’aigua. Hi ha més de 40 km d’aigües braves magnífiques com no havíem vist en anys. A més el poble de Sort ha obert els braços a l’esport del piragüisme.
Richard Fox · Vicepresident de la Federació Internacional de Piragüisme (Campionat del Món de Descens 2010)

El Ral·li Internacional de la Noguera Pallaresa és una de les competicions més populars d’Europa. Caiaquistes dels 5 continents han baixat per aquest riu i han quedat meravellats perquè reuneix condicions incomparables per a la pràctica del canoe-caiac, amb els trams necessaris per a l’eslàlom i el descens. Afortunadament és un riu d’aigües netes i transparents.
Antonio Gómez Vidal · Jutge internacional (Ral·li de Piragüisme 2006)

Estic de vacances i una part del nostre equip es queda aquí tota la setmana per participar al Ral·li. La veritat és que la Noguera Pallaresa és un riu fantàstic. Fa 30 anys que vinc aquí i segueixo trobant gent amable, bona cuina, un riu meravellós i un allotjament agradable.
Juanjo Olazábal · Competidor (Ral·li de Piragüisme 2006)

Aquesta qualitat natural i la professionalitat dels diferents agents que operen al sector han estat factors que han convertit Sort en la capital dels esports d’aventura i del turisme actiu i innovador. Així doncs al Pallars Sobirà es poden practicar més de 24 activitats esportives catalogades, relacionades amb la natura i el riu, en un radi de 40 km.

L’exposició commemorativa dels 50 anys de piragüisme d’aigües braves viatja a Madrid

El darrer mes de juliol es va celebrar a Sort el 50 Ral·li Internacional de Piragüisme de la Noguera Pallaresa, el primer esdeveniment esportiu d’aigües braves organitzat a Espanya i que ha perdurat fins als nostres dies.

Per commemorar aquest esdeveniment, l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà i l’Ajuntament de Sort, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà vam realitzar una exposició itinerant, en 3 idiomes, en què el Ral·li ens condueix per la història del piragüisme d’aigües braves des de la seva introducció a Espanya, el seu desenvolupament a la nostra comarca i la seva contribució al turisme esportiu, motius pels quals considerem que aquesta història pot resultar interessant més enllà dels límits del municipi de Sort i especialment per als agents del món del turisme i l’esport del nostre país.

IMG_0696L’exposició es divideix en dos grans blocs molt diferenciats i es complementa amb projeccions, objectes i imatge gràfica de les 50 edicions.

1r bloc
Ens introdueix als elements claus dels inicis: un riu excepcional, recull testimonis del descobriment del riu i les seves qualitats turístiques i esportives; una idea, proposta de José Biosca (president de la Federació Lleidatana de Piragüisme) d’organització del primer Ral·li i confecció de les primeres cartes nàutiques fluvials; un club, de quina manera van ser els primers anys de la pràctica del piragüisme; unes persones, aquelles que van fer possible l’organització de l’esdeveniment; un poble, sobre el voluntariat i la participació ciutadana.

2n bloc
Resum la història del Ral·li i les activitats d’aigües braves en 4 etapes: 1964-1969, inicis del Ral·li i primers campionats d’Espanya d’eslàlom i de descens; 1970-1991, consolidació del Ral·li i organització de la primera competició internacional de piragüisme de l’Estat, la Copa d’Europa de 1980; 1992-2002, el boom dels esports d’aventura, la introducció de l’estil lliure i del ràfting; 2001-2012, el segle XXI, el Campionat del Món d’Estil Lliure del 2001, el Campionat d’Europa d’Estil Lliure de 2004 i el Campionat del Món de Descens 2010.

51 Ral·li Internacional de Piragüisme
Copa del Món de Caiac d’Estil Lliure
Del 8 al 13 de juliol del 2014

Aquest mes de juliol de 2014 torna el Ral·li més tradicional, la 51ª edició de l’esdeveniment 130727_OPEN_INT_FREESTYLE_1453d’aigües braves més antic de l’Estat. Sort, a més de ser el bressol a Espanya dels esports d’aigües braves en totes les modalitats, és també pionera a nivell internacional en la realització d’espectacles i competicions nocturnes com l’Open Internacional de Ràfting, l’Open Internacional d’Esquimotatge i les finals dels Campionats del Món i Europa d’Estil Lliure (freestyle).

51 anys després del descobriment del piragüisme d’aigües braves podeu assistir a la Copa del Món d’Estil Lliure, el caiac més espectacular que reunirà els millors palistes de casa i els millors del món realitzant acrobàcies a l’aigua, amenitzats per la música, les llums i la màgia d’una nit d’estiu.

Quan es compleixen 50 anys dels primers campionats d’Espanya d’eslàlom i descens, segueix l’espectacle… La festa del riu!
Hi sou convidats!

Més informació
Ajuntament de Sort · Telèfon 973 620 010
turisme@sort.cat · www.kayaksort.cat · www.pallarssobira.info

sort 2013 v3

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top