Es presenta l’avantprojecte de Llei de l’Estatut de Municipis Rurals

El passat dimarts 12 de març es va presentar a les alcaldies de l’#AltPirineu i #Aran l’avantprojecte de Llei de l’Estatut del #MunicipiRural a #Arsèguel, a càrrec de la vicepresidenta del Govern i Consellera de Presidència de @gencat, @LauraVilagra.

A l’acte va assistir Baldo Farré que valora la proposta molt positivament, ja que el nou Estatut de Municipis Rurals és un marc legal que pretén frenar el despoblament i aconseguir l’equilibri territorial.

Així explicava un article publicat a 3cat el 20/12/2023:

L’estatut defineix per primera vegada què són municipis rurals i és una consideració que tenen tots aquells municipis que tenen menys de 2.000 habitants i se situen en una comarca rural, és a dir, amb una densitat de població inferior als 150 habitants per quilòmetre quadrat.

L’estatut també inclou el municipi rural d’especial atenció per als que tenen menys de 500 habitants i aquells que tenen una densitat de població inferior als 12,5 habitants per quilòmetre quadrat, una taxa de creixement menor al 10% en els últims 10 anys i una taxa d’envelliment superior al doble de la mitjana de Catalunya.

Més recursos econòmics

L’Estatut concreta que entre les mesures que s’aplicaran hi ha la creació d’un portal únic a la seu electrònica per reduir la càrrega burocràtica d’aquests ajuntaments. També proposa rebaixar fins a un 4% l’impost sobre transmissions patrimonials. A més, s’augmentaran entre un 10 i un 15% les ajudes del fons de cooperació local de Catalunya i es crearà una línia específica d’inversions per als municipis rurals. A més, hi haurà incentius per a qui hi dugui a terme la seva activitat professional.Mesures per facilitar l’accés a l’habitatge

Mesures per facilitar l’accés a l’habitatge

A més, hi haurà deduccions de 750 a 1.000 euros en l’IRPF per a aquelles persones que es traslladin a viure a un municipi rural i també s’aplicaran deduccions en l’IRPF d’un 15 a un 20% per a qui compri, llogui o rehabiliti un habitatge i sigui la seva residència habitual.

Es crearà una borsa d’habitatge rural i es consolidaran mesures per afavorir l’habitatge familiar al sòl no urbanitzable de les explotacions rústiques per facilitar el relleu generacional.

Més informació aquí: https://www.ccma.cat/324/que-es-i-que-dira-lestatut-de-municipis-rurals-deduccions-fiscals-contra-el-despoblament/noticia/3267599/

Back to top
Skip to content