Comunicat respecte al futur del Museu de les Papallones

Comunicat de l’Ajuntament de Sort respecte al futur del Museu de les Papallones de Catalunya a Pujalt, arrel de l’article Papallones en alerta publicat a “El Periódico” el passat diumenge 12 de juny

logo-museu-papallonesL’Ajuntament de Sort vol aclarir el tema i manifestar la seva ferma voluntat de mantenir el Museu de les Papallones de Catalunya com un equipament municipal estratègic per la seva importància com a equipament cultural. Cal aclarir que el conflicte amb els propietaris de l’actual col·lecció que nodreix el museu no hauria de motivar la marxa de la mateixa si els propietaris realment estan interessats en col·laborar en el redisseny del projecte museístic i d’un nou model de gestió, ja que aquesta ha estat l’oferta des del consistori i en cap moment se’ls hi ha convidat a marxar.

Des de l’Ajuntament de Sort creiem que el Museu de les Papallones de Catalunya té un gran potencial com atractiu turístic i cultural, però també com a element dinamitzador local de la comarca, de Sort i en especial del nucli de Pujalt on s’ubica. Actualment el museu disposa d’un edifici nou que va ser expressament dissenyat com a Museu de les Papallones, i ja des del projecte inicial la temàtica connectava amb el territori degut a la important diversitat d’insectes de la zona (no hem d’oblidar que el Parc Natural de l’Alt Pirineu és una de les zones de més diversitat de papallones d’Europa).

Ara del que es tracta és de superar les mancances d’un model de gestió indefinit i d’un pla estratègic inexistent. Això tampoc no vol dir que no s’hagin fet coses bé, de fet els actuals responsables, Alfons Dolsa i Maria Teresa Albarrán, han fet una important tasca de dinamització de l’espai a nivell d’exhibició de la col·lecció, de plantejament d’exposicions temporals, de propostes de guiatges i d’inici d’una publicació (Addenda Naturae Pyrenaicae) tot i que actualment està discontinuada.

Però tot i això, cal fer un replantejament del projecte de museu de manera ambiciosa i plural a nivell comunicatiu i divulgatiu. I és que fins ara el museu ha basat gran part del seu potencial en la col·lecció privada que alberga. Una col·lecció excepcional que cal valorar i conservar, però un museu actual no pot basar-se únicament en l’exhibició d’una col·lecció de papallones (no oblidem que és una pràctica del segle XIX) i ha d’aspirar a desplegar tot un projecte museístic del segle XXI que tingui en compte criteris museogràfics actuals per tal de mostrar, explicar i descobrir la realitat dels lepidòpters a tots els públics, utilitzant les noves tecnologies i obrint-se a nous reptes educatius, divulgatius i i fins i tot lúdics per esdevenir així un espai interactiu, singular i de referència. Cal, a més, un pla estratègic per tal de programar exposicions temporals que renovin periòdicament part del contingut visitable i generi en els visitants un incentiu per la repetició de la visita.

Un museu de les papallones del segle XXI hauria de ser un espai viu, participatiu i dinàmic, connectat amb la realitat circundant del museu a través d’activitats, guiatges, excursions i propostes de descoberta del medi i dels insectes en el seu hàbitat a través de visites guiades i també de propostes d’autoguiatge a través de app o altres aplicatius. Cal apostar per un museu que generi coneixement a partir de la vivència i l’experiència superant la visita clàssica de l’observació passiva de les col·leccions. I al temps cal també que la proposta com a destí turístic estigui dins d’un pla de dinamització municipal i comarcal coordinat i divers que ho enriqueixi i complementi durant les diferents estacions de l’any. Per això el museu hauria de comptar també amb un espai de botiga amb material de referència sobre el món de les papallones.

Per altra banda, un espai així tampoc pot renunciar a la recerca i la divulgació científica i hauria d’estar en relació amb universitat i altres centres i museus similars per tal d’organitzar jornades, publicacions o tallers sobre les temàtiques actuals de l’entomologia, o fins i tot la realització i producció de material àudiovisual aprofitant la riquesa en biodiversitat del seu entorn. No podem oblidar que les papallones són indicadors claus de biodiversitat, de qualitat i de canvis ambientals.

Per tot això i molt més l’Ajuntament de Sort aposta per redissenyar el model de gestió i aconseguir un model més transparent i sostenible econòmicament. A hores d’ara ja hi comptem amb l’interès per participar del Parc Natural de l’Alt Pirineu, un possible soci que també s’aprofitaria del potencial d’aquest equipament per reforçar la seva política educativa i divulgativa a nivell ambiental i que ajudaria a l’ajuntament a fer front a la despesa global del manteniment del museu.

En resum, creiem que espais com aquest són veritables apostes de futur tant per l’interès del públic familiar, com d’un públic turístic en general, escolar, o d’investigadors especialitzats. Per això no hi renunciem i apostem per un Museu de les Papallones de Catalunya a Pujalt (Sort).

 

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content