Com afectarà el canvi climàtic al Pirineu? Què en sabem realment i com podem actuar individual i col·lectivament davant d’aquesta emergència global?  

Aquest cicle de 7 xerrades ha estat realitzat entre Sort i Pobla per tal d’informar i conscienciar a la població del Pallars davant dels efectes del canvi climàtic i dels desafiaments que ens comporta en l’àmbit col·lectiu. Les conferències han estat a càrrec de diferents veus expertes que al final de cada sessió han obert el debat a les persones assistents. S’han tractat temes com l’emergència climàtica, la mobilitat sostenible, l’economia del benestar, la gestió forestal, l’agroecologia, la sobirania alimentària, així com de la necessitat de donar resposta de manera cooperativa.

Pots consultar els vídeos de les 7 sessions realitzades a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sort entre el novembre de 2023 i el maig de 2024.


Programa per Sort

Dissabte 4 de novembre, 12,30 h
1. Com hem d’interpretar el canvi climàtic, a càrrec de Jofre Carnicer
Jofre Carnicer és Investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i professor d’ecoliogia a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB), és un dels autors del 6è informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic de Nacions Unides (IPCC).

Divendres, 1 de desembre de 2023, 19 h
2. Com organitzar la mobilitat sostenible descarbonitzada al Pirineu. Pau Noy,
Pau Noy és enginyer industrial per la UPC. Ha desenvolupat la seva carrera professional en la gestió de la mobilitat, del medi ambient i de l’energia.

Divendres, 12 de gener de 2024, 19 h
3. Sobirania energètica al Pallars. Santi Martínez i Pau Noy

Divendres, 2 de febrer, 19 h.
4. Economia del Benestar. Un model de governança per fer front al canvi climàtic i les desigualtats, Neus Casajuana

Divendres, 22 de març, 19 h.
5. Impactes del canvi climàtic als boscos del Pirineu. Estratègies de mitigació al Pallars. Víctor Resco

19 d’Abril 2024
6. Agroecologia, sobirania alimentària i emergència climàtica A càrrec de Gemma Vila i Oriol Mascaró (LA BENNU – Ramaderia extensiva i horta, Argelaguer)

17 de Maig 2024
7. Emergència climàtica: de l’apatia a l’acció col·lectiva
Com ens afecta l’emergència climàtica? Què podem fer per provocar canvis col·lectivament? Xerrada a càrrec d’activistes de Rebel·lió o extinció


Vídeos de les xerrades

1. Com hem d’interpretar el canvi climàtic, a càrrec de Jofre Carnicer

Vols entendre les claus del què comporta el canvi climatic? Si vols saber quines dinàmiques i riscos hi ha en superar un escalfamet d’1,5 graus mira’t el vídeo del Jofre Carnicer!

2. . Com organitzar la mobilitat sostenible descarbonitzada al Pirineu, a càrrec de Pau Noy

És possible reduir la flota de cotxes privats en un 90% i millorar la mobilitat? Pau Noy ho creu possible a través d’un reforç del transport públic i un sistema de carsharin elèctric (vehicles compartits). Un futur descarbonitzat no implica moure’s menys sinò diferent. Mira el vídeo de la seva xerrada!

3. Sobirania energètica al Pallars. A càrrec de Santi Martínez i Pau Noy

Com es pot treballar per asssolir la sobirania energètica al Pallars i al Pirineu? Pau Noy i Santi Martínez ens aporten dades per una reflexió necessària sobre la despesa energètica actual i la transició que cal fer per un model energètic més sostenible basat en renovables. Mira el vídeo de la seva xerrada!

4. Economia del Benestar. Un model de governança per fer front al canvi climàtic i les desigualtats, Neus Casajuana


5. Economia del Benestar. Un model de governança per fer front al canvi5. Impactes del canvi climàtic als boscos del Pirineu. Estratègies de mitigació al Pallars. Víctor Resco


6. Agroecologia, sobirania alimentària i emergència climàtica A càrrec de Gemma Vila i Oriol Mascaró (LA BENNU – Ramaderia extensiva i horta, Argelaguer)


7. Emergència climàtica: de l’apatia a l’acció col·lectiva Com ens afecta l’emergència climàtica? Què podem fer per provocar Xerrada a càrrec d’activistes de Rebel·lió o extinció BCN.


El Cicle de xerrades ha estat organitzat per l’associació Revo Prosper per encàrrec del Comú de Particulars de Pobla i l’Ajuntament de Sort i en col·laboració amb l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran i la XES (Xarxa d’Economia Solidària) de l’Alt Pirineu i Aran.

Back to top
Skip to content
Aneu a la barra d'eines