Com afectarà el canvi climàtic al Pirineu? Què en sabem realment i com podem actuar individual i col·lectivament davant d’aquesta emergència global?  

Aquest cicle de 7 xerrades pretén informar i conscienciar a la població del Pallars davant dels efectes del canvi climàtic i dels desafiaments que ens comporta en l’àmbit col·lectiu. Les conferències aniran a càrrec de diferents veus expertes que al final de cada sessió obriran el debat a les persones assistents. Es tractaran temes com l’emergència climàtica, la mobilitat sostenible, l’economia del benestar, la gestió forestal, l’agroecologia, la sobirania alimentària, així com de la necessitat de donar resposta de manera cooperativa.

Vine i participa! 

L’adaptació al canvi i a la crisi energètica. Canviar per seguir vivint.


Pobla i Sort / Novembre 2023 – Maig 2024

Les conferències tindran lloc la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sort, un divendres al mes a les 19 h, excepte la primera xerrada que es farà el dissabte 4 de novembre al matí dins del marc de la Fira de Tardor.

Les xerrades aniran a càrrec d’un expert i tindran una durada de 40-50 minuts, seguida d’un debat amb el públic fins a completar un 90 min. (aprox.)
No cal inscripció. Gratuïtes i obertes al públic.


Programa per Sort

Dissabte 4 de novembre, 12,30 h
1. Com hem d’interpretar el canvi climàtic, a càrrec de Jofre Carnicer
Jofre Carnicer és Investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i professor d’ecoliogia a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB), és un dels autors del 6è informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic de Nacions Unides (IPCC).

Divendres, 1 de desembre de 2023, 19 h
2. Com organitzar la mobilitat sostenible descarbonitzada al Pirineu. Pau Noy,
Pau Noy és enginyer industrial per la UPC. Ha desenvolupat la seva carrera professional en la gestió de la mobilitat, del medi ambient i de l’energia.

Divendres, 12 de gener de 2024, 19 h
3. Sobirania energètica al Pallars. Santi Martínez i Pau Noy

Divendres, 2 de febrer, 19 h.
4. Economia del Benestar. Un model de governança per fer front al canvi climàtic i les desigualtats, Neus Casajuana

Divendres, 22 de març, 19 h.
5. Gestió forestal recomanada pel Pallars. Víctor Resco

Abril 2023 (Data a concretar)
6. Agroecologia, sobirania alimentària i emergència climàtica.

Maig 2023 (Data a concretar)
7. Com donar resposta des de la col·lectivitat.


Vídeos de les xerrades

1. Com hem d’interpretar el canvi climàtic, a càrrec de Jofre Carnicer

Vols entendre les claus del què comporta el canvi climatic? Si vols saber quines dinàmiques i riscos hi ha en superar un escalfamet d’1,5 graus mira’t el vídeo del Jofre Carnicer!

2. . Com organitzar la mobilitat sostenible descarbonitzada al Pirineu, a càrrec de Pau Noy

És possible reduir la flota de cotxes privats en un 90% i millorar la mobilitat? Pau Noy ho creu possible a través d’un reforç del transport públic i un sistema de carsharin elèctric (vehicles compartits). Un futur descarbonitzat no implica moure’s menys sinò diferent. Mira el vídeo de la seva xerrada!

3. Sobirania energètica al Pallars. A càrrec de Santi Martínez i Pau Noy

Com es pot treballar per asssolir la sobirania energètica al Pallars i al Pirineu? Pau Noy i Santi Martínez ens aporten dades per una reflexió necessària sobre la despesa energètica actual i la transició que cal fer per un model energètic més sostenible basat en renovables. Mira el vídeo de la seva xerrada!

4. Economia del Benestar. Un model de governança per fer front al canvi climàtic i les desigualtats, Neus Casajuana


El Cicle de xerrades ha estat organitzat per l’associació Revo Pros per encàrrec del Comú de Particulars de Pobla i l’Ajuntament de Sort i en col·laboració amb l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran i la XES (Xarxa d’Economia Solidària) de l’Alt Pirineu i Aran. El cicle serà presentat a l’edifici del Comú de Particulars (dissabtes a les 19 h) i a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sort (divendres a les 19 h)

Back to top
Skip to content