Certamen de Microrelats Dia de les Dones

TREBALLS GUANYADORS DEL CERTAMEN

1r premi · El mòbil de l’avia, de Maria Carme Alerm i Viloca (Cerdanyola del Vallès)
Presentat amb el pseudònim Voliana

I dius que això és de franc, nena? Si, és clar, em caldrà un mòbil d’aquests moderns, com els vostres, però ta mare segur que farà el ronsa. Com si la sentís: «I per què el voleu un telèfon tan complicat si no el sabreu fer anar? A la vostra edat amb el que teniu ja n’hi ha ben bé prou». I tant que el sabré fer anar! Què s’ha cregut? Sóc vella, però no beneita! El que li reca és haver-se de gratar la butxaca. Sempre que li demano res em rondina: «Una combinació de llenceria? Per què la voleu? Per què la cuidadora se’n fumi de vós quan us vingui a canviar el bolquer?». Que n’és de barruda, l’Agnès! Ja ho sé que la Residència és cara, però que es foti, que jo la vaig mantenir a ella molts anys!
Mira, fes veure que t’han robat el mòbil, que ta mare te’n compri un d’igual i tu, d’amagat, em dónes el teu. Que per què el vull, el whatsapp aquest? Doncs… per quedar entesos amb en Pere i ensenyar-li la combinació!

2n premi · La dona moixó, de Núria Guixa Boixareu (La Pobla de Segur)
Presentat amb el pseudònim Fantine

La dona feta d’ossos i de pell va caure i el seu cos tan menut es va esquinçar a l’ensopegar amb una tauleta del menjador. La van portar a l’hospital per empegar aquells ossos de moixonet, no sabien que ella ja havia decidit marxar. Era gran i encara havia d’aprendre a volar. Al llit estirada, no deia res i feia veure que dormia. Parlaven les arrugues de la cara, en tenia tantes com anys, parlaven d’una vida de sacrificis i penúries, d’infància amb poca escola, de guerra, de matrimoni, i també de balls de diumenge, d’hort, nets i besnéts. La dona de plomes, fa olor de bona cuina i mentre espera el torn per enlairar-se, descansa preciosa dins la seva nau de roure.

Premi Jove · L’herència maternal, de Martí Òdena Trujillo (Montardit de Baix)

A través d’una mirada immòbil aprecio una manta de tímids rajos groguencs sobre les muntanyes. I si les plantes i els animals fonamenten l’argument de la seva existència en una reconciliació absoluta amb la naturalesa immediata que els travessa – considero perplexa. Portava un gran monyo al cap – recordo furtiva i constantment d’ella. El batiment d’ales d’un ocell em fa reaccionar; començo a caminar abstreta entre les acollidores façanes del carrer Major, quan, per un instant i just en posar el primer peu sobre el llindar de la fleca: una vida gris, plena de tedi, exhausta de submissió i, tanmateix, una vida lloable per no haver defallit – se’m revela. Aleshores, col·locada enmig del fred matutí i el record perenne moc les mans maquinalment fins culminar un gran monyo al cap. Amb aquell gest, després de trenta anys d’estèrils interpretacions em reconciliava amb ella tal i com l’ocell ho fa amb un moviment davant la violència del vent.

CERTAMEN DE MICRORELATS DIA DE LES DONES – SORT 2014
Bases del 2n Certamen Literari Dia de les Dones

Organitza: SIAD Sort (Servei d’Informació i Atenció a les Dones)
Amb el suport de l’Institut Català de les Dones

jonesAmb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones – 8 de març –, el Servei d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Sort organitza aquest certamen literari que es regirà sobre les següents bases:

1. Participants: poden participar totes les persones de 16 anys o majors, que ho desitgin.

2. Tema: La Dona/Les Dones

3. Els textos hauran de ser originals i inèdits. No poden estar premiats anteriorment en cap altre certamen.

4. Estaran escrits en llengua catalana.

5. Els textos no sobrepassaran les 12 línies mecanografiades a dos espais, en format Arial 12 o similar.

6. Cada participant podrà presentar només un text.

7. Les obres podran presentar-se fins el dia 28 de febrer de 2014 inclòs, segons els següents mitjans:
· Per correu electrònic a l’adreça casaxorret@sort.cat
En aquest cas caldrà adjuntar el treball en un arxiu en format Word. A l’assumpte del missatge hi figurarà el pseudònim adoptat per l’autor, mentre que les seves dades personals es faran constar al cos del missatge
· Per correu postal certificat a l’adreça: 
AJUNTAMENT DE SORT
II Concurs de Microrelats
C. Dr. Pol i Aleu, 13
25560 SORT
· Portant-los al SIAD Sort a Casa Xorret: C. Dr. Pol i Aleu, 5. Dt., dc. i dv. de 10:30 a 14 h i dt., dc. i dj. de 16:30 a 19 h. (*)
· Portant-los a la Biblioteca Municipal de Sort: Av. Comtes de Pallars, 41. De dl. a dv. de 16:15 a 20:30 h. (*)
· Portant-los a les oficines de l’Ajuntament de Sort: C. Dr. Pol i Aleu, 13. De dl. a dv. de 10 a 14 h. (*)
(*) En aquests tres casos el treball es presentarà en un sobre tancat, en el qual hi constarà el pseudònim adoptat a la part exterior. A l’interior, a banda de l’obra es presentarà un altre sobre tancat en què hi figurarà, a la part exterior, el mateix pseudònim i a l’interior un full amb el nom i cognoms de l’autor o autora, la data de naixement, l’adreça, el telèfon i el correu electrònic.

8. El jurat serà designat per l’Ajuntament de Sort i el formaran persones vinculades al món de lamujer_escribiendo1[1] cultura.

9. El jurat determinarà el seu propi sistema d’avaluació i votació. El veredicte serà inapel·lable. L’acta del jurat podrà ser consultada posteriorment per qui la sol·liciti. El jurat podrà declarar premis deserts si estima que les obres presentades no reuneixen les condicions suficients.

10. El resultat es farà públic el dia 8 de març de 2014, durant l’acte de la lectura del manifest dins de la celebració dels actes de commemoració local del Dia Internacional de les Dones.

11. Els treballs presentats no seran retornats, seran propietats de l’Ajuntament de Sort.

12. Tothom qui presenti un microrelat serà obsequiat amb un detall (fins a finalitzar existències).

13. S’estableixen els següents premis:
1r PREMI: 150 € i lot de llibres
2n PREMI: 100 € i lot de llibres
PREMI JOVE (de 16 a 25 anys): 50 € i lot de llibres

14. Els concursants de 16 a 25 anys també podran optar al 1r i 2n premi. No es concediran dos premis a un mateix participant.

15. L’Ajuntament de Sort es reserva el dret de publicació de les obres guanyadores. En tot cas, hi farà constar sempre el nom de l’autor o autora.

16. La participació al certamen implica l’acceptació d’aquestes bases. Qualsevol imprevist serà resolt per l’organització.

Més informació:
SIAD SORT – CASA XORRET
Telèfon 973 620 999
casaxorret@sort.cat

Descarregueu les bases en format pdf (aquí)

1 Comentaris

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top