Centenari d’Esteve Albert i Corp

esteve albert webExposició sobre el centenari
d’Esteve Albert i Corp (1914-2014)

A l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà
c/ Joaquim Sostres, s/n · Sort
Del 18 de novembre al 8 de desembre de 2014

Horari

De dilluns a dijous, de 10 a 14 i de 16 a 18 h
Divendres, de 10 a 12 h
Dissabtes, de 17 a 19.30 h
Diumenges i festius, de 12 a 14.30 h

Inauguració

21 de novembre a les 19 h
Xerrada: El fons documental d’Esteve Albert
a càrrec de Carme Maria Marugan,
directora de l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà

Qui fou Esteve Albert i Corp?

Esteve Albert i Corp (Dosrius, Maresme, 1914 – Andorra la Vella, Principat d’Andorra, 1995), va ser un activista cultural i polític que desenvolupà una intensa tasca a Catalunya, Andorra i la Catalunya del Nord. Estudià al Seminari de Barcelona, fou membre, entre altres entitats, de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, d’Estat Català i fundador de Nosaltres Sols! i del Front Nacional de Catalunya. Col·laborà en l’Obra del Cançoner Popular amb el mestre Joan Tomàs. Durant la Guerra Civil, fou membre i comissaria de la Comissaria General de Ports i Fronteres de la Generalitat, actuant al Pirineu i al Maresme. Col·laborà amb les xarxes d’evasió aliades de la Segona Guerra Mundial i amb la resistència catalana i els exiliats culturals i polítics a l’exterior (Josep Maria Batista i Roca, Josep Tarradellas, Pau Casals, Pompeu Fabra, etc.), durant el franquisme. Creu de Sant Jordi, 1990. Té carrers i places a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Dosrius, Mataró i Bellcaire d’Empordà. Aquest any 2014, la Generalitat de Catalunya impulsa el Centenari Esteve Albert i Corp, amb la creació d’una comissió que coordina més de cent actes en record, homenatge i estudi de la seva vida i obra.

Fou escriptor en prosa i poesia (64 llibres editats), autor i realitzador teatral (27 obres) i historiador sobre l’edat mitjana a Catalunya. La seva desbordant imaginació i el seu entusiasme permanent el va fer ser creador del primer pessebre vivent (Engordany, Principat d’Andorra, 1955) i de muntatges escènics referents a personatges o episodis històrics, com el Retaule de Sant Ermengol, a la Seu d’Urgell, o Bandera de Catalunya, la fi del comtat d’Empúries, a Bellcaire d’Empordà.

L’exposició itinerant dedicada a la seva vida i obra, realitzada en el marc del Centenari del seu naixement, consta de 10 desplegables verticals de 2×1 m, que contenen una relació biogràfica, els principals espectacles teatrals creats per ell, i un resum de les variades accions culturals que activà en les comarques del Maresme, Alt Urgell, Cerdanya, la Vall d’Aran, Alt i Baix Empordà, el Principat d’Andorra i la Catalunya del Nord. També conté les portades de gairebé tots els 64 llibres que publicà en vida (catàleg Xarxa Biblioteques).

L’exposició ha anat a cura de Jordi Pasques Canut, comissari per la Generalitat de Catalunya del Centenari Esteve Albert.

Els visitants de l’exposició podran agafar exemplars de la publicació Esteve Albert. Llibres, patrocinada per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, que recull les portades i la fitxa dels llibres publicats per l’Esteve Albert i Corp i els dedicats a la seva persona.

El fons documental de l’Esteve Albert està dipositat a l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà. Per aquest motiu, en el marc de la inauguració de l’exposició, na Carme Maria Marugan, directora de l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, farà una xerrada sobre aquest fons personal.

Organitzen: Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà · Consell Comarcal del Pallars Sobirà · Ajuntament de Sort

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top
Skip to content