Campanya Mascareta Salut

Per reduir els contagis de la pandèmia de la COVID19, el Govern de la Generalitat ha posat en marxa el passat dilluns 20 d’abril, la Campanya de salut pública Mascareta Salut, amb l’objectiu de distribuir a la població mascaretes a través de les farmàcies de tot Catalunya i assegurar que n’hi hagi quan acabi el confinament.  
Per aquest motiu, l’equip de voluntàries de “Mascaretes Pallareses” de la comarca, deixa de confeccionar i distribuïr mascaretes de forma temporal i només en confeccionaran en casos excepcionals o de personal sanitari que en requereixi amb urgència.

Com funciona la campanya Mascareta Salut?

La campanya Mascareta Salut, té una durada prevista de tres mesos, amb possibilitat de prorrogar-se en funció de com evolucioni la crisi del covid-19. Així ho estableix la resolució publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), que marca que les farmàcies podran dispensar una única mascareta per ciutadà o ciutadana cada set dies. Aquesta periodicitat es podrà modificar i s’anirà “ampliant” –es planteja que se’n puguin dispensar un màxim de dues– segons l’estoc, fins que s’hagin distribuït els 14 milions de mascaretes de la campanya. La resolució també apunta que la recollida no serà acumulable: per tant, si una persona no obté la mascareta durant els set dies, el període següent no podrà adquirir la de la setmana anterior.

Què cal fer per adquirir una mascareta?

Les farmàcies de la comarca lliuraran mascaretes a tots els ciutadans i les ciutadanes que presentin una targeta d’identificació sanitària (TSI) i, per tant, que tinguin un codi d’identificació personal del Servei Català de la Salut (codi CIP) o un codi del Sistema Nacional de Salut (codi SNS), ja siguin de Catalunya o d’altres comunitats autònomes, mutualistes públics o privats, sense cap tipus de restricció. Es farà a través del sistema de recepta electrònica de CatSalut; d’aquesta manera, els farmacèutics portaran un control informàtic de totes les que es reparteixin i la Generalitat les anirà reposant a mesura que es vagin esgotant.

Hi ha prioritat de destinataris?

La campanya del Govern també dona a les farmàcies les instruccions per prioritzar el repartiment de les mascaretes amb el següent ordre:
1. Les persones vulnerables laboralment actives o persones que presentin símptomes respiratoris, encara que siguin lleus, i els seus contactes més estrets.
2. Les persones laboralment actives.
3. Les persones vulnerables que no puguin evitar sortir de casa.
4. La resta de la població.

 Quin és el seu preu?

Durant la vigència de la campanya, la primera mascareta dispensada serà gratuïta a cada ciutadà i anirà a càrrec del Servei Català de la Salut sense cap aportació del ciutadà o ciutadana. A partir de la segona s’hauran de pagar 0,76 cèntims per comprar cada mascareta de la comanda de la Generalitat. El preu no pot incloure cap marge comercial per als establiments o els distribuïdors, segons la resolució de Salut.

Quin tipus són?

El model que distribueixin és el d’una mascareta sanitària de tipus quirúrgic 2R de triple capa. Les farmàcies no disposen de talles infantils, per això la Generalitat anima a fer mascaretes pels nens en aquest inici del desconfinament progressiu i evitar que surtin al carrer desprotegits.

Puc transformar una mascareta d’adult en una infantil?

Segons Sanitaris per la República, només cal una de les mascaretes quirúrgiques que des de dilluns es reparteixen a les farmàcies catalanes per adaptar-les a la mida de la cara dels més petits. Amb les mans netes, s’han de fer dos doblecs als extrems superiors i inferiors de la mascareta i a continuació, un nus a cadascuna de les dues gomes.

Us deixem aquí el vídeo de com aprofitar una mascareta d’adult per aconseguir una mascareta infantil al twitter de SanitarisxRep

Són reutilitzables?

Les mascaretes quirúrgiques del tipus 2, sí que són reutilitzables. En condicions normals no ho serien, però com que són escasses, la seva vida útil dependrà del ús que en fem. Això sí,cal mantenir-les amb cura, ja que no es poden rentar ni mullar. Aquesta mascareta evita que qui la porta encomani el virus, però no evita contagiar-se amb partícules externes.

És obligatori portar mascareta?

En el pla de desconfinament a Catalunya amb el que treballa la Generalitat, serà obligatori dur mascareta per sortir al carrer en les franges horàries permeses. També ho hauran de fer els nens a partir dels 3 anys. Però el Govern espanyol, per ara no ho ha establert com un requisit per poder sortir al carrer. Es recorda, que l’ús de mascaretes ha de ser completat amb la resta de mesures preventives, com ara rentar-se les mans freqüentment i mantenir la distància d’un metre i mig amb la resta de persones.

Farmàcies de la comarca:

  • Sort – 973 620 065
  • Rialp – 973 621 217
  • Llavorsí – 973 622 218
  • Espot – 973 62 41 47
  • Esterri d’Àneu – 973 626 016
  • Urgències farmàcies – 973658885

Des de l’Ajuntament de Sort, demanem responsabilitat a la ciutadania per evitar aglomeracions a les farmàcies i garantir que el material arriba a qui realment ho necessita per la seva vulnerabilitat o activitat laboral.

Més informació sobre la Campanya Mascareta Salut
Recomanacions Cat/Salut sobre com posar i treure la mascareta: cartell i video

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Skip to content